Close
Döbbenetes mértékű veszteség érte az idegenforgalmat a világjárvány miatt

Döbbenetes mértékű veszteség érte az idegenforgalmat a világjárvány miatt

Elképesztő számok.

Egy friss kimutatás szerint hatalmas csapást mért a turizmusra a koronavírus-járvány: a szektor globálisan 320 milliárd dolláros veszteséggel számolhat az elmúlt öt hónapban. Ez az összeg háromszor akkora, mint amennyit az iparág a 2009-es gazdasági világválság idején elszenvedett.

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) jelentéséből kiderül, hogy a pandémia következményeként január és május között világszerte ötvenhat százalékkal csökkent a nemzetközi turisták száma a 2019-es év hasonló időszakához képest.

Ráadásul év végéig újabb jelentős visszaesés várható.

Fennáll a veszélye, hogy az iparág több mint ezermilliárd dollárnyi exportbevételtől esik el idén, illetve akár 120 millió, turisztikában érintett dolgozó veszítheti el a munkáját.

A jelentésből kiderül, hogy a tavaszi utazási korlátozások bevezetése az ázsiai és a csendes-óceáni térség országait sújtotta leginkább, ott mintegy hatvan százalékkal esett vissza az idegenforgalom. Ugyanez a mutató Európában ötvennyolc, a Közel-Keleten ötvenkettő, Amerikában negyvenhét százalék.

“Az idegenforgalom a világ egyik legfontosabb gazdasági ágazatként a világon tíz emberből egyet foglalkoztat, és további százmillióknak nyújt megélhetést. Ezért volt olyan fájdalmas látni, hogyan rombolta le a Covid–19” – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára. Kiemelte: feltétlenül újjá kell építeni az idegenforgalmi szektort, ugyanakkor ezt biztonságos, igazságos és klímabarát módon kell megtenni.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Newsweek, fotók: Pixabay)

turizmus | koronavírus | veszteség | globális | idegenforgalom

FOLYTASD EZZEL

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram