Döbbenetes mértékű veszteség érte az idegenforgalmat a világjárvány miatt

Elképesztő számok.

Egy friss kimutatás szerint hatalmas csapást mért a turizmusra a koronavírus-járvány: a szektor globálisan 320 milliárd dolláros veszteséggel számolhat az elmúlt öt hónapban. Ez az összeg háromszor akkora, mint amennyit az iparág a 2009-es gazdasági világválság idején elszenvedett.

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) jelentéséből kiderül, hogy a pandémia következményeként január és május között világszerte ötvenhat százalékkal csökkent a nemzetközi turisták száma a 2019-es év hasonló időszakához képest.

Ráadásul év végéig újabb jelentős visszaesés várható.

Fennáll a veszélye, hogy az iparág több mint ezermilliárd dollárnyi exportbevételtől esik el idén, illetve akár 120 millió, turisztikában érintett dolgozó veszítheti el a munkáját.

A jelentésből kiderül, hogy a tavaszi utazási korlátozások bevezetése az ázsiai és a csendes-óceáni térség országait sújtotta leginkább, ott mintegy hatvan százalékkal esett vissza az idegenforgalom. Ugyanez a mutató Európában ötvennyolc, a Közel-Keleten ötvenkettő, Amerikában negyvenhét százalék.

"Az idegenforgalom a világ egyik legfontosabb gazdasági ágazatként a világon tíz emberből egyet foglalkoztat, és további százmillióknak nyújt megélhetést. Ezért volt olyan fájdalmas látni, hogyan rombolta le a Covid–19" – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára. Kiemelte: feltétlenül újjá kell építeni az idegenforgalmi szektort, ugyanakkor ezt biztonságos, igazságos és klímabarát módon kell megtenni.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Newsweek, fotók: Pixabay)

utazás | covid-19 | világjárvány | turizmus | idegenforgalom

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom