Close
A magyar Dobozközösség reformálja a műanyag elviteles ételhordókat

A magyar Dobozközösség reformálja a műanyag elviteles ételhordókat

A Felelős Gasztrohős civil szervezet jelen formájában 2012 óta végzi szemléletformáló tevékenységét. A fenntarthatóság, ellenőrzött alapanyagok, tudatosabb vendéglátás területén szorgoskodnak, legújabb kezdeményezésük pedig korszakalkotó lehet a hazai elviteles ételek területén. Saját kajaboxot alkottak, hogy kiszorítsák az éttermekből az egyszer használatos műanyag ételhordókat. 

Hiába próbálunk foggal-körömmel küzdeni azért, hogy csak egy kicsit is csökkentsünk az ökológiai lábnyomunkon, sok esetben kevesek vagyunk ehhez, mert a körülmények nem teszik lehetővé az élet zöldebb szervezését. Ugye mennyire bosszantó ez?

A Felelős Gasztrohős megannyi szemléletformáló kezdeményezést hívott már élete, a legújabb ilyen pedig nem más, mint a már ismert kávésbögrék (pl: HuskeeCup) elvén működő ételhordozás. Dobozközösség névre keresztelték az ügyet, ami tényleg hasonló, mint az Ausztráliából induló HuskeeCup sztori.

Ez egy olyan rendszer, ami áthidalja a szigorú HACCP szabályokat, egészen egyszerűen úgy, hogy a venedéglátóhely mégsem kockáztat.

Vagyis, nem sérülnek a higiéniai előírások, mivel a vendégtől visszatérő edények/poharak mosására engedélyt szereznek, és ez garancia a szabályok betartására.

Amelyik vendéglátóhely beszáll a programba, saját kajaboxokat vásárol a Felelős Gasztrohőstől, de eleve vendége is érkezhet dobozzal, amiben aztán szállíthatja az otthonra szánt ételt. A praktikus méretű rozsdamentes acél dobozból elfogy az étel, ideiglenes gazdája pedig ugyanarra a helyre viszi vissza, vagy egy következő partnerétteremnél használja fel újra.

A rendszer természetesen ételkiszállításos esetben is működhet.

Minél több partner csatlakozna, annál jobban lehetne kiszorítani az egyszer használatos műanyag dobozokat.

Ehhez a rendszerhez bizalom, tudatosság és haladó gondolkodás szükségeltetik, de ha már világszerte szépen működik a HuskeeCup, miért ne lehetne itthon az ételhordásról is ugyanígy gondolkodni?

A cseppmentesen záródó kajaboxokat egyénileg is megvásárolhatjuk, 1890 forintos egységáron. Jelenleg három étteremben fogadják el őket: Békéscsabán, a Yes,Chef! Magtárban, Budapesten pedig a Csillaghegyi Megállóban és a MOM Park Fruccolájában.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
A föld és ég közötti lebegést érezheted ebben az extravagáns medencében
Sanghaj legújabb könyvesboltja bőven túlmutat önmagán
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom