Close
A magyar Dobozközösség reformálja a műanyag elviteles ételhordókat

A magyar Dobozközösség reformálja a műanyag elviteles ételhordókat

A Felelős Gasztrohős civil szervezet jelen formájában 2012 óta végzi szemléletformáló tevékenységét. A fenntarthatóság, ellenőrzött alapanyagok, tudatosabb vendéglátás területén szorgoskodnak, legújabb kezdeményezésük pedig korszakalkotó lehet a hazai elviteles ételek területén. Saját kajaboxot alkottak, hogy kiszorítsák az éttermekből az egyszer használatos műanyag ételhordókat. 

Hiába próbálunk foggal-körömmel küzdeni azért, hogy csak egy kicsit is csökkentsünk az ökológiai lábnyomunkon, sok esetben kevesek vagyunk ehhez, mert a körülmények nem teszik lehetővé az élet zöldebb szervezését. Ugye mennyire bosszantó ez?

A Felelős Gasztrohős megannyi szemléletformáló kezdeményezést hívott már élete, a legújabb ilyen pedig nem más, mint a már ismert kávésbögrék (pl: HuskeeCup) elvén működő ételhordozás. Dobozközösség névre keresztelték az ügyet, ami tényleg hasonló, mint az Ausztráliából induló HuskeeCup sztori.

Ez egy olyan rendszer, ami áthidalja a szigorú HACCP szabályokat, egészen egyszerűen úgy, hogy a venedéglátóhely mégsem kockáztat.

Vagyis, nem sérülnek a higiéniai előírások, mivel a vendégtől visszatérő edények/poharak mosására engedélyt szereznek, és ez garancia a szabályok betartására.

Amelyik vendéglátóhely beszáll a programba, saját kajaboxokat vásárol a Felelős Gasztrohőstől, de eleve vendége is érkezhet dobozzal, amiben aztán szállíthatja az otthonra szánt ételt. A praktikus méretű rozsdamentes acél dobozból elfogy az étel, ideiglenes gazdája pedig ugyanarra a helyre viszi vissza, vagy egy következő partnerétteremnél használja fel újra.

A rendszer természetesen ételkiszállításos esetben is működhet.

Minél több partner csatlakozna, annál jobban lehetne kiszorítani az egyszer használatos műanyag dobozokat.

Ehhez a rendszerhez bizalom, tudatosság és haladó gondolkodás szükségeltetik, de ha már világszerte szépen működik a HuskeeCup, miért ne lehetne itthon az ételhordásról is ugyanígy gondolkodni?

A cseppmentesen záródó kajaboxokat egyénileg is megvásárolhatjuk, 1890 forintos egységáron. Jelenleg három étteremben fogadják el őket: Békéscsabán, a Yes,Chef! Magtárban, Budapesten pedig a Csillaghegyi Megállóban és a MOM Park Fruccolájában.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom