Close
Ebben a könyvesboltban vaksötétben “lebegő” könyvek közül lehet válogatni

Ebben a könyvesboltban vaksötétben “lebegő” könyvek közül lehet válogatni

Bizonyára sokunk fejében él még az a gyerekkorból származó emlékkép, amikor titokban becsempésztünk egy zseblámpát, és a takaró alá bújva olvastunk a sötét szobában. Hasonló élményt ígér ez a tajvani könyvesbolt.

Az egykori raktárból kialakított Wuguan Books Kaohsziung városának kreatív negyedében debütált, és legalább annyira tekinthető művészeti kiállításnak, mint könyvesboltnak.

A látogatók ugyanis extrém körülmények között, koromsötétben böngészhetnek az üzletben, fényt kizárólag a könyveket megvilágító reflektorok és az íróasztalok olvasólámpái adnak nekik.

A sötét környezet és a gyengéden megvilágított könyvek együtt azt az illúziót keltik, mintha a könyvek lebegnének, miközben a háttér többi része eltűnik. Az üzletben összesen négyszáz könyvespolc található, mindegyiken csupán egy lebegő könyv várja, hogy leemeljék onnan.

A boltot úgy tervezték meg, hogy az emberek minden könyvre külön-külön tudjanak összpontosítani egy olyan különleges környezetben, melyben lényegében nem látnak semmit, a többi érzékük tehát felerősödik.

Az élményboltban furcsa szabályokat kell betartani. Zseblámpát és világító mobiltelefont tilos használni, a bejáratnál pedig kiírják, hogy lehetőleg akkor se kiabáljon senki, ha véletlenül a lábára lépnek. Amennyiben ketten is ugyanazt a könyvet szemelték ki maguknak, akkor azt javasolják, hogy szerezzék meg a másik telefonszámát, és egyezzenek meg róla.

A Wuguan nem arra szolgál, hogy a látogató szétfilterezett képet töltsön fel az Instagramra. Ebben a békés környezetben inkább az énidő eltöltése a lényeg, hogy a vendég nyugodtan kommunikáljon a lelkével.

Bár az üzletben nincs túl nagy választék, a látogatók maradhatnak hosszabb időre is. A sötétség segít nekik abban, hogy olyan könyveket is levegyenek a polcról, melyeket egy hagyományos könyvesboltban nem mernének megtenni.

Leginkább az erotikus témájú, illetve a lélekről, az érzésekről és a negatív energiákról szóló kiadványok tartoznak ide.

A könyvesboltba kizárólag tizennyolc éven felüliek léphetnek be, mert jó néhány olyan könyv kapható, melyek érzékeny témát taglalnak, illetve az üzletben árulnak még szexuális segédeszközöket is.

“Olyan esetek, amelyekről azt gondoltuk, hogy biztosan előfordulnak majd (a vevők elesnek, lopnak, netán elalszanak), szinte soha sem történtek meg – mondta Su Yu-shan, az üzlet menedzsere. – De sokan hezitáltak a bejáratnál, mert féltek a sötéttől. Azt hitték, ez egy kísértetjárta ház.”

Ez is érdekelhet:

(Forrás: CNN, fotók: archello.com)

tajvan | megvilágítás | sötétség | könyv | könyvesbolt

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram