Ebben az európai városban hamarosan már a kiköltözés előtt kaphatunk lakást

A hágai önkormányzat elejét venné a lakásárak folyamatos emelkedésének, ezért merész intézkedésre szánta el magát: a munkáltatóknak hamarosan garantálniuk kell a lakhatást már az expat megérkezése előtt.

Folyamatosan növekszik a Hágában élő külföldiek száma, ezért az önkormányzat azt szeretné, ha a munkáltatók már a kiköltözés előtt gondoskodnának a külföldi munkavállalóik elhelyezéséről.

Ez a követelmény egyszerre motiválhatja a munkaadókat, és elriaszthatja a munkavállalókat, mindenesetre az önkormányzat azt szeretné megakadályozni, hogy a lakáspiac teljesen elérhetetlenné váljon a helyiek számára - írja az NRC. Martijn Balster lakásügyi tanácsos szerint

„az expatok felhajtják az árakat, és megfizethetetlenné teszik a lakhatást a közepes és alacsony jövedelműek számára.”

Egyelőre nem biztos, hogy átmegy a törvénytervezet, de a helyi politikusok mellette állnak. Hága – a tengerpart és sok zöld terület ölelésében/szorításában – Hollandia legsűrűbben lakott városa, amelynek félmillió lakosából mintegy 70 ezer expat vagy vendégmunkás.

Ezért aztán egyre több befektető vásárol magánlakásokat a városban, ami felfelé hajtja a bérleti díjakat. Akik bevállalják a drága lakásokat, beállnak a 175 000 fős sorba: azok mögé, akik szintén azt remélik, hogy Hága lesz az otthonuk.

Hága nincs egyedül a problémával: tavaly Rotterdamban is kipróbálták az intézkedést, az eredményeket hamarosan nyilvánosságra hozzák.

(Forrás: NRC, fotók: Unsplash)

expat | hollandia | lakhatás | hága | munka

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom