A magyar konyhát is megidéző Égei-tengeri régió ételei mutatkoztak be a Matild Palotában

Ezen kívül még hat másik törökországi tájegység jellegzetes fogásait és nyersanyagait mutatta be a Török Konyha Hete, amely május 21-én kezdődött a budapesti Matild Palace a Luxury Collection of Budapestben.

A rendezvény megnyitóján Gülşen Karanis Ekşioğlu, Törökország budapesti nagykövete arról beszélt, hogy a rendezvénynek helyet adó szálló mostanra a fővárosi török közösség otthonává vált. A diplomata 2022 óta dolgozik Magyarországon, azóta többször is érkeztek neves török séfek, hogy bemutassák például Kelet-Anatóliát, a Fekete-tenger, a Földközi-tenger partvidékét, a délkeleti régiót.

Tavaly májusban –a Törökországot sújtó szörnyű földrengés után – Hatay vidékének hagyományait mutatta be Ebru Baybara Demir. A séf ezúttal is eljött a Török Konyha Hetére, most az Égei-tengeri konyhát népszerűsítve. Azért is fontos a jelenléte, mert ő inspirálta a török konyha népszerűsítését célzó rendezvényt, többek között azzal, hogy tudatosan segíti a kistermelőket – különösen a nőket –,  híve a farm to table filozófiának, ezzel járul hozzá a fenntartható konyhához. Az Égei-tengeri konyhakultúrát különböző népek szokásai alakították, nagyon sok zöldségféle, valamint gyógynövények és az olívaolaj használata jellemző rá.

A nagykövet kitért arra is, hogy az ünnep védnöke Törökország first lady-je, Madame Emine Erdoğan, aki útikönyvet is írt A török konyha időtlen receptekkel címmel. Ez a könyv nem csupán a hagyományos recepteket és az évszázados főzési technikákat gyűjti össze, hanem tartalmazza az egészséges és fenntartható táplálkozási kultúra megteremtésének titkait is, a zero waste filozófiájával, egy olyan időszakban, amikor a gyorséttermek szennyezik a gasztronómiát. A könyv magyar fordítása hamarosan elkészül, így az időtálló török receptek hamarosan egész Magyarországon elérhetőek lesznek.

A török-magyar kapcsolatokat a konyhában is érdemes megvizsgálni.

A pogácsától a kapuskáig (káposztás hús), a pörkölttől a gulyásig számtalan hasonló ételt és főzési technikát lehet találni a török és a magyar konyhában.

Ez az egyik oka annak, hogy a gasztrodiplomácia a török nagykövetség egyik erőssége lett a kulturális évben és azon túl is.

A nagykövet említette a hagyományos ramadáni iftar-vacsorákat, a fine dining-alkalmakat, a törökreggeli-napot, a Yunus Emre Kulturális Intézetben tartott kávés találkozókat, amelyek a török-magyar kulturális évad fontos programjai voltak. Kitért arra, hogy május 21-ét az Egyesült Nemzetek Szervezete a tea nemzetközi napjává nyilvánította. Egy török ember átlagosan évi ezerháromszáz csésze teát fogyaszt. Törökország a világ egyik legnagyobb teaszüretelő nemzete, több mint kétszáz gyárban másfél millió tonna zöld tealevéllel.

A gasztrodiplomácia mellett a sportdiplomáciára is nagy hangsúlyt fektet Törökország. Május 19-én, a Mustafa Kemal Atatürk vezette török szabadságharc kezdetének emléknapján – amely Törökországban ifjúsági és sportnap –, a Margitszigeten közös sétát tettek a török nemzetiségű budapestiek. A nagykövet szerint a török-magyar kulturális évad egyik fénypontja a márciusi barátságos labdarúgó-mérkőzés volt Törökország és Magyarország válogatottja között. Fontos eredménynek tartja, hogy idén az év első három hónapjában kilencvenegy százalékkal nőtt a Törökországba látogató magyar turisták száma.

török konyha hete | palota | török | konyha | nagykövet

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Itt van az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted az őszi hagyományokat
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom