A magyar konyhát is megidéző Égei-tengeri régió ételei mutatkoztak be a Matild Palotában

Ezen kívül még hat másik törökországi tájegység jellegzetes fogásait és nyersanyagait mutatta be a Török Konyha Hete, amely május 21-én kezdődött a budapesti Matild Palace a Luxury Collection of Budapestben.

A rendezvény megnyitóján Gülşen Karanis Ekşioğlu, Törökország budapesti nagykövete arról beszélt, hogy a rendezvénynek helyet adó szálló mostanra a fővárosi török közösség otthonává vált. A diplomata 2022 óta dolgozik Magyarországon, azóta többször is érkeztek neves török séfek, hogy bemutassák például Kelet-Anatóliát, a Fekete-tenger, a Földközi-tenger partvidékét, a délkeleti régiót.

Tavaly májusban –a Törökországot sújtó szörnyű földrengés után – Hatay vidékének hagyományait mutatta be Ebru Baybara Demir. A séf ezúttal is eljött a Török Konyha Hetére, most az Égei-tengeri konyhát népszerűsítve. Azért is fontos a jelenléte, mert ő inspirálta a török konyha népszerűsítését célzó rendezvényt, többek között azzal, hogy tudatosan segíti a kistermelőket – különösen a nőket –,  híve a farm to table filozófiának, ezzel járul hozzá a fenntartható konyhához. Az Égei-tengeri konyhakultúrát különböző népek szokásai alakították, nagyon sok zöldségféle, valamint gyógynövények és az olívaolaj használata jellemző rá.

A nagykövet kitért arra is, hogy az ünnep védnöke Törökország first lady-je, Madame Emine Erdoğan, aki útikönyvet is írt A török konyha időtlen receptekkel címmel. Ez a könyv nem csupán a hagyományos recepteket és az évszázados főzési technikákat gyűjti össze, hanem tartalmazza az egészséges és fenntartható táplálkozási kultúra megteremtésének titkait is, a zero waste filozófiájával, egy olyan időszakban, amikor a gyorséttermek szennyezik a gasztronómiát. A könyv magyar fordítása hamarosan elkészül, így az időtálló török receptek hamarosan egész Magyarországon elérhetőek lesznek.

A török-magyar kapcsolatokat a konyhában is érdemes megvizsgálni.

A pogácsától a kapuskáig (káposztás hús), a pörkölttől a gulyásig számtalan hasonló ételt és főzési technikát lehet találni a török és a magyar konyhában.

Ez az egyik oka annak, hogy a gasztrodiplomácia a török nagykövetség egyik erőssége lett a kulturális évben és azon túl is.

A nagykövet említette a hagyományos ramadáni iftar-vacsorákat, a fine dining-alkalmakat, a törökreggeli-napot, a Yunus Emre Kulturális Intézetben tartott kávés találkozókat, amelyek a török-magyar kulturális évad fontos programjai voltak. Kitért arra, hogy május 21-ét az Egyesült Nemzetek Szervezete a tea nemzetközi napjává nyilvánította. Egy török ember átlagosan évi ezerháromszáz csésze teát fogyaszt. Törökország a világ egyik legnagyobb teaszüretelő nemzete, több mint kétszáz gyárban másfél millió tonna zöld tealevéllel.

A gasztrodiplomácia mellett a sportdiplomáciára is nagy hangsúlyt fektet Törökország. Május 19-én, a Mustafa Kemal Atatürk vezette török szabadságharc kezdetének emléknapján – amely Törökországban ifjúsági és sportnap –, a Margitszigeten közös sétát tettek a török nemzetiségű budapestiek. A nagykövet szerint a török-magyar kulturális évad egyik fénypontja a márciusi barátságos labdarúgó-mérkőzés volt Törökország és Magyarország válogatottja között. Fontos eredménynek tartja, hogy idén az év első három hónapjában kilencvenegy százalékkal nőtt a Törökországba látogató magyar turisták száma.

matild | török konyha hete | Égei-tenger | diplomácia | konyha

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom