Egy csúnya végkifejlet: végbélsipoly

A végbélsipolynak már a neve sem szép. Aki nem feltétlenül szégyenlős a genitáliákat illetően, az sem szívesen beszél arról, ha valami gondot észlel odalent.

Csíp, szúr, váladékozik - ez sehol nem jelent jót, így a végbél tájékán sem. Főleg, ha már valaki túl van egy végbélproblémán, legyen az aranyér, repedés, tályog. Ha egy tályog után még mindig nem stimmel valami, akkor felmerülhet a végbélsipoly gyanúja.

Amikor a latin fistula szó kerül a kórlapra, akkor bizony a sipolyról van szó. A fistula ugyanis cső, síp jelentéssel bír, ami arra utal, hogy kéretlen összeköttetés alakult ki a végbél és a bőr között.

A bélfal izomrétegei között mirigyek vannak, amelyek váladékukat a végbél üregébe ürítik, ezzel segítve a székelést. A síkosítás biztosítja, hogy a széklet úgy hagyhassa el a belet, hogy nem tesz kárt a bélfalban. Ha ezek a mirigyek begyulladnak, és nem a bélüregbe ürülnek, felgyülemlik a váladék, amelyben elszaporodnak a baktériumok, genny képződik, amely utat tör magának a különböző szövetekben. Leggyakrabban végbéltályog alakul ki, ezt követően 30-40% esély van arra, hogy sipoly keletkezik.

A végbélsipoly vizsgálata

A sipolyt is meg kell vizsgálni, ez különböző módszerekkel történhet. Általában szondás fistula próbát végez az orvos levegő segítségével, metilénkék festékkel vagy hidrogén-peroxidos átmosással. Egy lekerekített végű, fémből készült szondát vezetnek át a sipolyon, amellyel a járatot térképezik fel. Metilénkék festék és hidrogén-peroxid befecskendezésével láthatóvá válnak a járatok. Ahol a kék festék felszínre kerül, vagy a hidrogén-peroxid pezsgése habfelhőt képez a felszínen, ott a kivezető nyílás.

Ultrahanggal és MR-vizsgálattal a bonyolultabb eseteket lehet feltérképezni. A képalkotó diagnosztika segít az orvosoknak, hogy oda is beláthassanak, amit esetleg a szondával nem tudnak vizsgálni.

A sipoly egyébként többnyire nem egy óriási seb a bőrön. Többnyire egy picike, gombostűfejnyi lyuk, ami megbújik a redők között. Viszket, váladékozik - és nem gyógyul magától. Minden esetben műtéti beavatkozás szükséges. Előfordulása legtöbbször a 30-as évek vége felé jellemző, de nem kizárt ennél fiatalabbaknál sem.

Egyes gyulladásos betegségek, a Chron-betegség fokozottan hajlamosít a fistula kialakulására. Ilyenkor akár több járattal rendelkező sipolyok is keletkezhetnek. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ például egy végbélbetegségekre szakosodott magánrendelő, ahol bejelentkezés után a páciens szakszerű ellátást kap a felvilágosítástól a műtéti utógondozásig.

Mitől alakul ki?

A sipoly egy viszkető, váladékozó, fájdalmas betegség, amelyet a közhiedelemmel szemben nem az elhanyagoltság, a kosz okoz. A gyulladásos betegségek, esetleg egy lenyelt csontdarab is okozhatja. Legtöbbször azért a kezeletlen tályog váltja ki. Ha proktológus szakember veszi kezelésbe a tályogot, még akkor is kialakulhat a fistula, azonban ennek jóval kisebb az esélye.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom