Close
Ezt a házat már egy idilli jövőre gondolva tervezték

Ezt a házat már egy idilli jövőre gondolva tervezték

München mellett, egy korábbi reptéren több szempontból is különleges társasház épült. A tervezésbe bevonták a lakókat is, akik lemondtak az autóbirtoklásról.

Autó nélkül élni, avagy Wohnen ohne Auto – így nevezték el a leendő lakói segítségével tervezett társasházat, amelyet egy korábbi reptér helyén, München-Reimben húztak fel. A fenntarthatóság csúcsrajáratása érdekében minimalizálták a felesleget, és számos trükköt bevetettek a tervezés és az építkezés során, ám a kulcs egy szokatlan megoldás volt:

minden egyes leendő lakó önként lemondott arról, hogy autót birtokoljon.

A negyedik, utolsó fázisában lévő projektet a fenntarthatóság mellett a nagyon magas életminőség elérése határozta meg. Szakítottak az egyre tágasabb terekkel, a privát területek csökkentését a sokrétűbb közösségi terekkel ellensúlyozták, mindezt azért, hogy csökkentsék az építkezés és a fenntartás költségeit.

Itt „közös tér” alatt már nem csak lépcsőházat és folyosót értenek, hanem például a bringatárolót, egy hobbiszobát, a jókora tetőteraszt, sőt még egy kis vendéglakosztályt is.

Az egyes lakásokban a lehető legjobban visszavették a funkcionális szobák méretét a nappali és a hálószobák javára. Pontosabban a leendő lakók közvetlenül beleszólhattak a tervezésbe, nemcsak a saját lakásuknál, de az épület egészénél is.

Ezzel a projekt máris megágyazott a közösségi életnek, illetve segített, hogy mindenki magáénak érezze a házat.

Az épület három másik társával együtt egy négyszögletes blokkot formál, középen egy félprivát belső udvarral. Bár a külső homlokzat egyszerű, letisztult, hogy egységes érzetet adjon a négy épületnek, belül ferde ablaksíkok és erkélyek törik meg a felszínt, hogy jobban beeresszék a fényt, és szabadabb kilátást biztosítsanak még a középső lakásoknak is.

A Wohnen ohne Auto csak egy példa a fogyasztás, a környezetvédelem, a társadalmi felelősség újragondolására. Talán az elképzelések egyike-másika nem egyezik a miénkkel, mindenesetre egyérteműen erős próbálkozás.

Ez is érdekelhet:

közösségi autó | Németország | környezetbarát | münchen | lakóház

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram