Close
Kaliforniában nem haboznak kihasználni a rengeteg napsütést

Kaliforniában nem haboznak kihasználni a rengeteg napsütést

Már most az 1990-es szint alatt van az üvegházhatású gázok kibocsátása, de egy sor intézkedéssel tovább javítanak a helyzeten.

Kaliforniában – az amerikai államok közül elsőként – elfogadtak egy hónapok óta tervezett törvényt, amely szerint 2020-tól minden új építésű házra napelemeket kell majd szerelni. A cél az összes áramot megújuló forrásokból nyerni, hogy drasztikusan csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az állam számításai szerint mintegy tízezer dollárral emeli majd meg az építési költségeket a napelem, ugyanakkor adnak ösztönzőket a telepítéséhez, továbbá idővel az alacsonyabb villanyszámla révén megtérül a beruházás.

Kalifornia tehát még feljebb kapcsol, pedig eddig sem tétlenkedett: az amerikai államok közül ott a legmagasabb a napenergia része az áramtermelésben (13% körül), de használják erre a vízenergiát is. Mivel pedig az üvegházhatású gázok mintegy negyven százaléka az autókból kerül Kalifornia légkörébe, a házak után az autózás reformja következhet.

Az elektromosautó-vásárlás támogatása akár 4500 dollár is lehet jövedelemtől függően, ezenkívül az állam nemrég engedélyt adott az önvezető autók tesztelésére is. Közben a közmű szolgáltatásokért felelős hatóság számára négy, lítium-ion akkumulátoros energiatárolót épít a PG&E energetikai cég, amelyekkel három gázturbinás erőművet váltanak majd ki.

Az erőfeszítések eredménye, hogy már 2016 óta az 1990-es szint alatt van az államban az üvegházhatású gázok kibocsátása.

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom