Close
Kaliforniában nem haboznak kihasználni a rengeteg napsütést

Kaliforniában nem haboznak kihasználni a rengeteg napsütést

Már most az 1990-es szint alatt van az üvegházhatású gázok kibocsátása, de egy sor intézkedéssel tovább javítanak a helyzeten.

Kaliforniában – az amerikai államok közül elsőként – elfogadtak egy hónapok óta tervezett törvényt, amely szerint 2020-tól minden új építésű házra napelemeket kell majd szerelni. A cél az összes áramot megújuló forrásokból nyerni, hogy drasztikusan csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az állam számításai szerint mintegy tízezer dollárral emeli majd meg az építési költségeket a napelem, ugyanakkor adnak ösztönzőket a telepítéséhez, továbbá idővel az alacsonyabb villanyszámla révén megtérül a beruházás.

Kalifornia tehát még feljebb kapcsol, pedig eddig sem tétlenkedett: az amerikai államok közül ott a legmagasabb a napenergia része az áramtermelésben (13% körül), de használják erre a vízenergiát is. Mivel pedig az üvegházhatású gázok mintegy negyven százaléka az autókból kerül Kalifornia légkörébe, a házak után az autózás reformja következhet.

Az elektromosautó-vásárlás támogatása akár 4500 dollár is lehet jövedelemtől függően, ezenkívül az állam nemrég engedélyt adott az önvezető autók tesztelésére is. Közben a közmű szolgáltatásokért felelős hatóság számára négy, lítium-ion akkumulátoros energiatárolót épít a PG&E energetikai cég, amelyekkel három gázturbinás erőművet váltanak majd ki.

Az erőfeszítések eredménye, hogy már 2016 óta az 1990-es szint alatt van az államban az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Close