Egy kastélyszálló, ahol ünneppé varázsolják a disznóvágást

A disznótoros ünnep, szertartás, rituálé is egyben, ami összehozza a baráti társaságot, közösséget épít, és örök emlékkel ajándékoz meg. Mutatjuk a tökéletes helyszínt, ahol mindezt páratlanul magas nívón tapasztalhatjuk meg.

Városi emberként már ritkábban megyünk disznóvágásra, pedig annak különleges hangulata, jellegzetes szertartásossága, baráti-közösségi hangulata mindannyiunk számára ismerős. Ha otthonosan mozogsz egy disznótoron, akkor azért, ha pedig még soha életedben nem voltál, akkor azért érdemes kipróbálnod a Fenyőharaszti Kastélyszálló kínálta komplex, nagy műgonddal összeállított programját.

A helyszín, mondhatni tökéletes: már pont elég messze van ahhoz, hogy kiszakadj a városból, de egyáltalán nincs igazán messze, Hatvanon éppen innen még. És főleg ne csak egy üres betonplaccot képzelj el, néhány csorba célszerszámmal:

háromnapos programot állítottak össze a szervezők, akik már az érkezéskor fűszeres forralt borral, citromos teával és frissen sült medvehagymás, kolbászos és sajtos pogácsával kínálnak.

Ezután foglalhatjuk el a kényelmes szállásokat, és az érkezés napján nem is kell azonnal nekiesni a fő programnak, helyette számtalan relaxáló tevékenységből választhatunk a különféle szaunáktól kezdve a billiárd, darts, csocsó vonalon át a masszázsig bezárólag. Este aztán a fa tüzelésű kemencében sült omlós húsokból álló vacsora már ráhangol a másnapra...

A második napon, fél nyolckor a böllér és a segédje nekikezd a szertartásnak, amibe mi a perzselés, tisztítás, felbontás fázisaiban kapcsolódunk be. Részt venni lehet ebben, de nem kötelező, vérmérséklet kérdése, Eljutunk a feldolgozás fázisáig, nem akármilyen hangulatban, elvégre a reggeli kezdéstől este kilencig korlátlanul fogyasztható egyebek mellett pogácsa, pálinka, forralt bor, csapolt sör vagy forró tea.

Közben muzsika szól, kemencében kovászos kenyér sül, melyet sertészsírral, kacsazsírral vagy tepertőkrémmel előételként fogyaszthatunk.

Kolbásztöltő verseny (egyéni ízlés mentén elkészített kolbászokkal), majd svédasztalos ebéd szerepel a programban, utóbbi disznótoros finomságokkal. A versenyt kóstolás és eredményhirdetés követi, majd egy kiadós szaunázás után vacsorázhat is még, aki bírja.

A zárónap korán indul, a reggelit kiegészítik az előző nap készített disznótoros ételek, az abált szalonna, a disznósajt, a tepertő. Nem mintha féltenénk bárki gyomrát, hogy üresen maradna, de az élmény mellett egy klassz útravaló csomagot is adnak ajándékba, így a harmadik napi ebédre/vacsorára sincs gond.

Ennél tartalmasabb hétvégét nehéz elképzelni, ha vidám társaságra, jó hangulatra, udvarias kiszolgálásra és kiadós falatokra vágyunk. Hát ilyen, amikor egy pálinkával kezdődik minden, s lám, kolbász lesz a végén!

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Fenyőharaszti Kastélyszálló. Fotók: Király István.

disznóvágás | program | tamogatott tartalom | fenyőharaszt | disznótoros

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az elegancia új dimenzióját hozzák el a BOSS niche parfümjei
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom