Close
Egy magyar street art művész London belvárosában tisztelgett ’56 öröksége előtt

Egy magyar street art művész London belvárosában tisztelgett ’56 öröksége előtt

Fat Heat magyar graffitiművész mintegy hatvanöt négyzetméteres falfestményével emlékeztek az 1956-os forradalomra Londonban.

A British Museum közelében lévő új falfestmény a természet megújulását ábrázolja – a metaforikus alkotás a harminc évvel ezelőtti rendszerváltásra utal, amikor beteljesedett az 1956-os forradalom célja, és véget ért a több évtizedes szovjet kommunista elnyomás. A műben felfedezhető a kivágott 1956-os zászló is, amely a Londoni Magyar Nagykövetség homlokzatára is kikerül idén.

A mintegy hatvanöt négyzetméteres alkotás a nagykövetség homlokzatán az előző, iamsuzie és cokestd által készített Pál utcai fiúkról megemlékező alkotást váltja, szimbolikájára pedig magyarázó tábla hívja fel az 1956-os forradalom történetét kevésbé ismerő britek figyelmét.

A London belvárosának Holborn negyedében található falfestményt Fat Heat, a magyar street art egyik nemzetközi szinten is elismert képviselője készítette.

A pályáját a graffitiszubkultúrában kezdő művész korábban bemutatkozott már New Yorkban, Miamiban, Los Angelesben, Moszkvában, Pozsonyban, Lengyelországban, a 2019-es berlini Festival of Lightson közönségdíjat kapott.

„Idén a koronavírus-járvány miatt elmaradnak a szokásos nagy ünnepségek Londonban is, ám ez nem ok arra, hogy ne emlékezzünk a forradalom hőseiről. A Londoni Magyar Kulturális Központ minden évben szeretné a fiatalokhoz is közel hozni a magyar történelmi hősöket, tavaly például Instragram-kampányban mutattuk be a forradalom helyi arcait” – magyarázta Vincze Máté, a Londoni Magyar Kulturális Központ vezetője.

Az alkotás az idén először megrendezett London Mural Festival részeként jött létre. Bár Magyarországon a tűzfalfestészet már több mint egy évtizede elterjedt, Londonban most kezd a mainstream művészet részévé válni. A London Mural Festivalra több mint százötven nemzetközileg elismert művész érkezett a brit fővárosba, és összesen hatvan helyszínen alkotnak.

Itt pedig videóban nézheted meg az alkotói folyamatot:

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

nagykövetség | graffiti | falfestmény | homlokzat | fal

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ennél jobb hírt aligha kaphattunk, akár hatnapos hosszú hétvége is várhat ránk jövőre

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram