Close
Egy magyar street art művész London belvárosában tisztelgett ’56 öröksége előtt

Egy magyar street art művész London belvárosában tisztelgett ’56 öröksége előtt

Fat Heat magyar graffitiművész mintegy hatvanöt négyzetméteres falfestményével emlékeztek az 1956-os forradalomra Londonban.

A British Museum közelében lévő új falfestmény a természet megújulását ábrázolja – a metaforikus alkotás a harminc évvel ezelőtti rendszerváltásra utal, amikor beteljesedett az 1956-os forradalom célja, és véget ért a több évtizedes szovjet kommunista elnyomás. A műben felfedezhető a kivágott 1956-os zászló is, amely a Londoni Magyar Nagykövetség homlokzatára is kikerül idén.

A mintegy hatvanöt négyzetméteres alkotás a nagykövetség homlokzatán az előző, iamsuzie és cokestd által készített Pál utcai fiúkról megemlékező alkotást váltja, szimbolikájára pedig magyarázó tábla hívja fel az 1956-os forradalom történetét kevésbé ismerő britek figyelmét.

A London belvárosának Holborn negyedében található falfestményt Fat Heat, a magyar street art egyik nemzetközi szinten is elismert képviselője készítette.

A pályáját a graffitiszubkultúrában kezdő művész korábban bemutatkozott már New Yorkban, Miamiban, Los Angelesben, Moszkvában, Pozsonyban, Lengyelországban, a 2019-es berlini Festival of Lightson közönségdíjat kapott.

„Idén a koronavírus-járvány miatt elmaradnak a szokásos nagy ünnepségek Londonban is, ám ez nem ok arra, hogy ne emlékezzünk a forradalom hőseiről. A Londoni Magyar Kulturális Központ minden évben szeretné a fiatalokhoz is közel hozni a magyar történelmi hősöket, tavaly például Instragram-kampányban mutattuk be a forradalom helyi arcait” – magyarázta Vincze Máté, a Londoni Magyar Kulturális Központ vezetője.

Az alkotás az idén először megrendezett London Mural Festival részeként jött létre. Bár Magyarországon a tűzfalfestészet már több mint egy évtizede elterjedt, Londonban most kezd a mainstream művészet részévé válni. A London Mural Festivalra több mint százötven nemzetközileg elismert művész érkezett a brit fővárosba, és összesen hatvan helyszínen alkotnak.

Itt pedig videóban nézheted meg az alkotói folyamatot:

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom