A VII. kerület ikonikus partizubbonyának, a Kazinczy utcának hál' isten nem csak romkocsma-feelingből jutott. Az utca egykori trafóházában 2013-ban nyitott először étterem, de sokáig úgy tűnt, a hely el van átkozva. Aztán jött a Brooklyn.
A cirka két évvel ezelőtti indulás óta a BRKLYN ma már nem csak ikonikus bulihely, stílusos pub és színes bisztró, hanem életérzés is. A nyári szünet után pedig úgy döntöttek, ehhez adnak még egy kis rock 'n rollt, és a konyha élére Krausz Gábort igazolják.
Ezzel a lendülettel természetesen az étlap is megújult: az Angliát, a Lánchíd utcai ZONA-t, a Bestiát és az utóbbi idők egyik legsikeresebb főzős műsorát is megjárt séf Tel-Aviv, Berlin, Los Angeles és Brooklyn-inspirálta fogásokkal rúgta be az ajtót.
Bár még csak néhány hete nyitott újra a BRKLYN, már tisztán látszik, hogy az egyik legikonikusabb fogás Gábor Bagel burgere lesz, amiben akad néhány izgalmas hozzávaló.
Gyorsan le is csaptunk a lehetőségre, és megkerestük a receptért.
BRKLYN Bagel Burger, lilahagymalekvár, füstölt cheddar, bacon-majonéz, rukkola saláta citrus vinaigrette-tel, tükörtojással
Aki a burgert szereti, rossz ember nem lehet – vallja Gábor.
„Nagyon sok burgert kóstoltam már. Szinte nincs olyan ízkombináció, amit ne próbáltak volna ki valahol a világban. Viszont, legyen bármilyen egyszerű vagy összetett egy burger, nagyon fontos, hogy jó alapanyagokkal dolgozzunk, és hogy tiszta szívből csináljuk, hiszen így tudunk igazán jó ízeket alkotni. Az én kedvenc burgeremet szezámos bagelben adom, édes lilahagymalekvárral, kiváló minőségű marhahúspogácsával, almafán füstölt, enyhén paprikás angol cheddar sajttal, pikáns bacon-majonézzel, krémes, lágy tükörtojással és egy frissítő citrom vinaigrette-es rukkolasalátával.”
És a történelmi pillanat, amikor fény derül az eddig titkos receptre:
Hozzávalók:
- 12-14 dkg jó minőségű marhahús adagonként (vagy ha úgy tetszik, személyenként)
- reszelt angol cheddar
- kevés vaj
Lilahagymalekvárhoz:
- 0,5 dl olivaolaj
- 2 fej lilahagyma szeletelve
- 1 ek barnacukor
- 5 g kakukkfű
- 1 db babérlevél
- 0,5 dl balzsamecet
- 0,2 dl portói bor
Forró olívaolajon üvegesre pároljuk a lilahagymát, kakukkfűvel, babérlevéllel és barnacukorral karamellizáljuk. Felöntjük borral és visszaforraljuk. A legvégén hozzáadjuk a balzsamecetet, és visszaforraljuk az egészet.
Citrom Vinaigrette-hez:
- 1 citrom héja és leve
- 1 tk fehérbor ecet
- 0,5 ek kristálycukor
- 1 tk dijon mustár
- csipet só, bors
- 1,5 dl olivaolaj
Bacon-majonézhez:
- 5 dkg füstölt szalonna, felkockázva
- 2 tojás sárgája
- 1 tk dijon mustár
- 1 tk fehérborecet
- 1,5 dl napraforgó olaj
Az apró kockára vágott szalonnát ropogósra piritjuk majd leszűrjük, a zsirját félretesszük. A tojássárgáját a mustárral és az ecettel habosra keverjük. Lassan csurgatva hozzáadjuk az olajat és a szalonnazsírt. Ha jól csináltuk, akkor majonéz állagot kapunk, ha szükséges, egy kis vizet adhatunk hozzá. A végén beleforgatjuk a baconkockákat.
Elkészítés:
A húst mindkét oldalán megkérgezzük, majd sütőben a kívánt módon megsütjük (Gábor a medium-rare híve). Egy perccel azelőtt, hogy kész lenne, tegyük rá a reszelt füstölt sajtot, hogy ráolvadjon.
A bageleket félbevágjuk és megkenjük vékonyan vajjal. Serpenyőben lepirítjuk. Az alját megkenjük a lilahagymalekvárral, erre helyezzük a húst, majd a citrom vinaigrette-el kevert rukkolasalátát. Erre jön a lágy tükörtojás, végül a bacon-majonézzel körbekent bageltető.
Ha szeretnénk, készíthetünk hozzá vékonyra gyalult és forró zsiradékban ropogós sütött zöldség chipset.
Érdemes otthon is kipróbálni, de aki jobban bízik Gáborban, mint a saját főzőtudományában, annak irány a Kazinczy utca és a BRKLYN.
recept | séf | hamburger | budapest | egy recept | Krausz Gábor
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!