Close
Már nemcsak elhagyatott olasz városokban vannak egyeurós házak, Róma mellett is lecsaphatsz egyre

Már nemcsak elhagyatott olasz városokban vannak egyeurós házak, Róma mellett is lecsaphatsz egyre

Eddig leginkább Szicília elnéptelenedett falvai kínálták az egyeurós házakat, és néha felbukkant pár egyeurós lehetőség déli megyékben, de ezek az ajánlatok általában elkerülték a nagyvárosokat és vonzáskörzetüket. Eddig.

Augusztustól sokak nagy örömére az egyeurós házakat kínáló településekhez csatlakozik Maenza; a bukolikus, történelemmel átitatott városka a legelső Róma Lazio régiójában, amely cirka háromszázötven forintért kínál ingatlant.

Maenza egy gyönyörű, nem kihalt, háromezer lelkes település, a vad Lepini-hegyek magasában fekszik, az olasz fővárostól délre, ahol egykor juhászok terelgették bárányaikat sok elhagyatott kőépületet hagyva maguk után. Claudio Sperduti főpolgármester ezekbe a házakba szeretne az egyeurós lehetőséggel életet lehelni.

“Tudjuk, hogy ambíciózus a vállalkozás, ezért lépésenként haladunk”

– mondja Sperduti.

Maenzában jelenleg száz elhagyatott lakóépület elérhető, közöttük olyanok, amelyek komoly veszélyt jelentenek a járókelőkre is, mert bármikor összedőlhetnek – szóval azért elég nagy bátorság kell egy ilyen házvételhez.

Az első házakra augusztus 28-ig lehet jelentkezni, de a főpolgármester megnyugtat mindenkit, hogy még számos ház kerül fel a listára, csak még folynak az egyeztetések az eredeti tulajdonosokkal.

És ha komolyan elgondolkoztál, akkor jöjjenek az egyeurós házvásárlás feltételei Maenzában! Aki megvesz egy épületet egy euróért, annak három éven belül kötelessége felújítani azt. Ezért az egy euró mellé le kell tenni zálogul egy ötezer eurós kauciót, amit az új tulajdonos visszakap, ha betartja a hároméves határidőt a felújítással.

Az új tulajnak emellett be kell küldenie, hogy mik a renoválási tervei, és milyen célra szeretné használni a jövőben az ingatlant – ez lehet B & B-től kezdve üzleten át étteremig vagy saját otthonig bármi, tehát nem kötelező letelepedni teljesen a városban.

Sperduti megjegyzi, ha verseny alakul ki egy házért, azokat fogják előnyben részesíteni, akik sok időt szándékoznak a jövőben Maenzában tölteni, valamint akik a leggyorsabban szeretnék lebonyolítani a felújítást.

A házak többsége nem túl nagy, ötven-hetven négyzetméter, így a felújítás is talán olcsóbb és gyorsabb lehet. A most eladósorba került épületek mind az 1700-as évek körül épültek, és egy apró piazzára, valamint a Pontine-szigetekre és a tengerre néznek. Nem hangzik rosszul, igaz?

Ha pedig érdekelnek a konkrét tapasztalatok, milyen az egyeurós házvásárlás a valóságban, itt olvashatod el hosszabb gyűjtésünket.

(Forrás: CNN, fotó: Getty Images)

róma | kilátás | tenger | egyeurós | egy euró

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram