Már nemcsak elhagyatott olasz városokban vannak egyeurós házak, Róma mellett is lecsaphatsz egyre

Eddig leginkább Szicília elnéptelenedett falvai kínálták az egyeurós házakat, és néha felbukkant pár egyeurós lehetőség déli megyékben, de ezek az ajánlatok általában elkerülték a nagyvárosokat és vonzáskörzetüket. Eddig.

Augusztustól sokak nagy örömére az egyeurós házakat kínáló településekhez csatlakozik Maenza; a bukolikus, történelemmel átitatott városka a legelső Róma Lazio régiójában, amely cirka háromszázötven forintért kínál ingatlant.

Maenza egy gyönyörű, nem kihalt, háromezer lelkes település, a vad Lepini-hegyek magasában fekszik, az olasz fővárostól délre, ahol egykor juhászok terelgették bárányaikat sok elhagyatott kőépületet hagyva maguk után. Claudio Sperduti főpolgármester ezekbe a házakba szeretne az egyeurós lehetőséggel életet lehelni.

"Tudjuk, hogy ambíciózus a vállalkozás, ezért lépésenként haladunk"

– mondja Sperduti.

Maenzában jelenleg száz elhagyatott lakóépület elérhető, közöttük olyanok, amelyek komoly veszélyt jelentenek a járókelőkre is, mert bármikor összedőlhetnek – szóval azért elég nagy bátorság kell egy ilyen házvételhez.

Az első házakra augusztus 28-ig lehet jelentkezni, de a főpolgármester megnyugtat mindenkit, hogy még számos ház kerül fel a listára, csak még folynak az egyeztetések az eredeti tulajdonosokkal.

És ha komolyan elgondolkoztál, akkor jöjjenek az egyeurós házvásárlás feltételei Maenzában! Aki megvesz egy épületet egy euróért, annak három éven belül kötelessége felújítani azt. Ezért az egy euró mellé le kell tenni zálogul egy ötezer eurós kauciót, amit az új tulajdonos visszakap, ha betartja a hároméves határidőt a felújítással.

Az új tulajnak emellett be kell küldenie, hogy mik a renoválási tervei, és milyen célra szeretné használni a jövőben az ingatlant – ez lehet B & B-től kezdve üzleten át étteremig vagy saját otthonig bármi, tehát nem kötelező letelepedni teljesen a városban.

Sperduti megjegyzi, ha verseny alakul ki egy házért, azokat fogják előnyben részesíteni, akik sok időt szándékoznak a jövőben Maenzában tölteni, valamint akik a leggyorsabban szeretnék lebonyolítani a felújítást.

A házak többsége nem túl nagy, ötven-hetven négyzetméter, így a felújítás is talán olcsóbb és gyorsabb lehet. A most eladósorba került épületek mind az 1700-as évek körül épültek, és egy apró piazzára, valamint a Pontine-szigetekre és a tengerre néznek. Nem hangzik rosszul, igaz?

Ha pedig érdekelnek a konkrét tapasztalatok, milyen az egyeurós házvásárlás a valóságban, itt olvashatod el hosszabb gyűjtésünket.

(Forrás: CNN, fotó: Getty Images)

róma | olaszország | piazza | maenza | házak

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom