Close
Ezért hangzanak hasonlóan a káromkodások minden nyelven

Ezért hangzanak hasonlóan a káromkodások minden nyelven

Van valami, ami világszerte összeköti a szitokszavakat.

A legelterjedtebb szitokszavak nagyon hasonlóak a világ különböző tájain, legalábbis ez derül ki a londoni Royal Holloway Egyetem pszichológiaprofesszorai, Shiri Lev-Ari és Ryan McKay három tanulmányából.

A kutatás első körében héber, hindi, magyar, koreai és orosz anyanyelvű beszélőket kértek arra, hogy írják össze az öt-tíz leggyakoribb szitokszót, aminek eredményeként összesen 39 héber, 19 hindi, 27 magyar, 25 koreai és 31 orosz nyelvű káromkodást sikerült azonosítaniuk a tudósoknak.

Azt találták, hogy ezek

a szitokszavak a világ minden nyelvén kisebb valószínűséggel tartalmaztak úgynevezett approximáns mássalhangzókat,

amelyek lágyítják és „barátságosabbá“ teszik a szavakat. (Ezek olyan hangok, amelyek képzése során a hangképző szervek nem zárulnak össze, csak közelítenek egymáshoz.) Ilyen például az angol w vagy a spanyolban a szóközi b vagy v. A magyarban egyáltalán nincs ilyen mássalhangzó.

A következő részben további hat nyelven, arabul, kínaiul, finnül, franciául, németül és spanyolul gyűjtötték össze az ominózus kifejezéseket hasonló eredménnyel, a harmadik kutatásban pedig a durvább szavakat helyettesítő eufémisztikus, módosított változatok vizsgáltak, melyeket angolul minced oath-nak neveznek. (Magyarul ilyen például a kutya fáját vagy az iskoláját.) Hatvanhét ilyen kifejezés elemzése után – amelyek között nagy arányban fordultak elő angol nyelvűek – azt találták, hogy ezekben a változatokban nagyobb valószínűséggel fordultak elő az említett approximánsok.

Mint a kutatók az összefoglalójukban írták, „az eredmények azt mutatják, hogy nem minden hang egyformán alkalmas káromkodásra, és a hangszimbolika sokkal inkább áthatja ezt a területet, mint azt korábban gondolták, és az egyes fogalmak megjelölésén túl pragmatikai funkciókat is szolgál.”

Itt megnézheted, hogy milyen véleményen vannak ír és brit tanulók a magyar nyelvről.

(Forrás: Cracked, képek: Getty Images)

káromkodás | nyelv | idegen nyelv | kutatás

FOLYTASD EZZEL

A tíz legfurcsább kérés, amit a légiutas-kísérők valaha kaptak

Mutatjuk, mely európai síterepeken lehet a legtöbb hóval számolni

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram