Close
Egyszerűen fenomenális ez a műalkotásokkal teli angol villa

Egyszerűen fenomenális ez a műalkotásokkal teli angol villa

A két részből álló ház maga is egy háromszáz éves utazás – a benne található műgyűjteménnyel együtt pedig nemcsak az évszázadokkal, hanem számtalan kultúrával is folytatódik az út.

Az Alison Brooks építésziroda tervezte meg egy 18. századi angol villa kiegészítéseként ezt a műalkotásokkal teli fekete házat a Gloucestershire-ben található Wye Valley-ben. A Windward House névre keresztelt villa két, egyértelműen elkülöníthető részből áll: egy 18. században épült farmépületből és a kétemeletes, nyugati szárnyból.

Ez a fekete, modern kiegészítés szándékosan néz ki ennyire másképp: az építész szerette volna a háromszáz éves utazást mind konceptuálisan, mind pedig konkrét építészeti megjelenéssel is egyértelművé tenni. A házról a kanadai építész, Alison Brooks a Virtual Design Festival kereteiben beszélt részletesen a Dezeen nevű építészeti portálnak:

“A ház dialógus a régi és az új között, a formális és informális közt, a nehéz és könnyű építészeti stílusok közt.”

A dupla belmagasságú ház lakófunkciói mellett egyszerre működik galériaként és irodaként is. A nyitott építészeti megoldásokkal csodálatosan beáramlik az angol táj a szobákba: ez egyértelmű kontrasztban áll az eredeti farmépülettel, ahol apróbb szobákat építettek, nagyon kevés ablakkal. Szintén szándékos kontraszt az új épület alakja: szabálytalan geometriája szöges ellentétben áll a nagyon szabályos kőházzal.

A konyha és nappali a ház origója, mely köré a műalkotások rendeződnek.

A legjobb művészeti galériákban a tér is hozzátesz a műalkotások szemléléséhez. A változóan áramló természetes fény megmozdítja az alkotásokat, új utakat ad az értelmezéshez.

A nagyobb műalkotások mellett az építész kialakított egy „száz tárgy lépcsője” nevű szekciót, ahol a tulajdonos gyűjteményének kisebb alkotásai kaptak helyet száz apró cellában.

Az első emeleten két hálószobát alakítottak ki, a további hálók az eredeti házban találhatók. Az emeleten emellett egy csodás teraszt is tervezett az építész, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a vidékre.

Sok iparművészeti tárgyat – ajtókat, szerkényeket, asztalokat – emellett ügyesen beletervezett az építész a terekbe, ezek a darabok nemcsak kiállítási tárgyként működnek, hanem visszakapták eredeti, használati funkcióikat.

Ehhez a lehengerlő projekthez még hasonlót sem láttunk, mi nem egy építészeti díjra már most beneveztük fejben ezt a házegyüttest.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Paul Riddle) 

műalkotás | építészet | ház | wye valley | windward house

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram