Egyszerűen fenomenális ez a műalkotásokkal teli angol villa

A két részből álló ház maga is egy háromszáz éves utazás – a benne található műgyűjteménnyel együtt pedig nemcsak az évszázadokkal, hanem számtalan kultúrával is folytatódik az út.

Az Alison Brooks építésziroda tervezte meg egy 18. századi angol villa kiegészítéseként ezt a műalkotásokkal teli fekete házat a Gloucestershire-ben található Wye Valley-ben. A Windward House névre keresztelt villa két, egyértelműen elkülöníthető részből áll: egy 18. században épült farmépületből és a kétemeletes, nyugati szárnyból.

Ez a fekete, modern kiegészítés szándékosan néz ki ennyire másképp: az építész szerette volna a háromszáz éves utazást mind konceptuálisan, mind pedig konkrét építészeti megjelenéssel is egyértelművé tenni. A házról a kanadai építész, Alison Brooks a Virtual Design Festival kereteiben beszélt részletesen a Dezeen nevű építészeti portálnak:

"A ház dialógus a régi és az új között, a formális és informális közt, a nehéz és könnyű építészeti stílusok közt."

A dupla belmagasságú ház lakófunkciói mellett egyszerre működik galériaként és irodaként is. A nyitott építészeti megoldásokkal csodálatosan beáramlik az angol táj a szobákba: ez egyértelmű kontrasztban áll az eredeti farmépülettel, ahol apróbb szobákat építettek, nagyon kevés ablakkal. Szintén szándékos kontraszt az új épület alakja: szabálytalan geometriája szöges ellentétben áll a nagyon szabályos kőházzal.

A konyha és nappali a ház origója, mely köré a műalkotások rendeződnek.

A legjobb művészeti galériákban a tér is hozzátesz a műalkotások szemléléséhez. A változóan áramló természetes fény megmozdítja az alkotásokat, új utakat ad az értelmezéshez.

A nagyobb műalkotások mellett az építész kialakított egy „száz tárgy lépcsője” nevű szekciót, ahol a tulajdonos gyűjteményének kisebb alkotásai kaptak helyet száz apró cellában.

Az első emeleten két hálószobát alakítottak ki, a további hálók az eredeti házban találhatók. Az emeleten emellett egy csodás teraszt is tervezett az építész, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a vidékre.

Sok iparművészeti tárgyat – ajtókat, szerkényeket, asztalokat – emellett ügyesen beletervezett az építész a terekbe, ezek a darabok nemcsak kiállítási tárgyként működnek, hanem visszakapták eredeti, használati funkcióikat.

Ehhez a lehengerlő projekthez még hasonlót sem láttunk, mi nem egy építészeti díjra már most beneveztük fejben ezt a házegyüttest.

Ez is érdekelhet:

Gyönyörű páros az angol vidék és ez a meghitt családi ház

Mivel mindkettő csodás, nagyon jól illenek egymáshoz.

(Fotók: Paul Riddle) 

windward house | dezeen | gloucestershire | műalkotás | építészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom