Close
Egyszerűen fenomenális ez a műalkotásokkal teli angol villa

Egyszerűen fenomenális ez a műalkotásokkal teli angol villa

A két részből álló ház maga is egy háromszáz éves utazás – a benne található műgyűjteménnyel együtt pedig nemcsak az évszázadokkal, hanem számtalan kultúrával is folytatódik az út.

Az Alison Brooks építésziroda tervezte meg egy 18. századi angol villa kiegészítéseként ezt a műalkotásokkal teli fekete házat a Gloucestershire-ben található Wye Valley-ben. A Windward House névre keresztelt villa két, egyértelműen elkülöníthető részből áll: egy 18. században épült farmépületből és a kétemeletes, nyugati szárnyból.

Ez a fekete, modern kiegészítés szándékosan néz ki ennyire másképp: az építész szerette volna a háromszáz éves utazást mind konceptuálisan, mind pedig konkrét építészeti megjelenéssel is egyértelművé tenni. A házról a kanadai építész, Alison Brooks a Virtual Design Festival kereteiben beszélt részletesen a Dezeen nevű építészeti portálnak:

“A ház dialógus a régi és az új között, a formális és informális közt, a nehéz és könnyű építészeti stílusok közt.”

A dupla belmagasságú ház lakófunkciói mellett egyszerre működik galériaként és irodaként is. A nyitott építészeti megoldásokkal csodálatosan beáramlik az angol táj a szobákba: ez egyértelmű kontrasztban áll az eredeti farmépülettel, ahol apróbb szobákat építettek, nagyon kevés ablakkal. Szintén szándékos kontraszt az új épület alakja: szabálytalan geometriája szöges ellentétben áll a nagyon szabályos kőházzal.

A konyha és nappali a ház origója, mely köré a műalkotások rendeződnek.

A legjobb művészeti galériákban a tér is hozzátesz a műalkotások szemléléséhez. A változóan áramló természetes fény megmozdítja az alkotásokat, új utakat ad az értelmezéshez.

A nagyobb műalkotások mellett az építész kialakított egy „száz tárgy lépcsője” nevű szekciót, ahol a tulajdonos gyűjteményének kisebb alkotásai kaptak helyet száz apró cellában.

Az első emeleten két hálószobát alakítottak ki, a további hálók az eredeti házban találhatók. Az emeleten emellett egy csodás teraszt is tervezett az építész, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a vidékre.

Sok iparművészeti tárgyat – ajtókat, szerkényeket, asztalokat – emellett ügyesen beletervezett az építész a terekbe, ezek a darabok nemcsak kiállítási tárgyként működnek, hanem visszakapták eredeti, használati funkcióikat.

Ehhez a lehengerlő projekthez még hasonlót sem láttunk, mi nem egy építészeti díjra már most beneveztük fejben ezt a házegyüttest.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Paul Riddle) 

FOLYTASD EZZEL
Ezért a magyar ékszertervezőért rajonganak New Yorkban
Ezért tart több mint száz éve a barcelonai Sagrada Família megépítése
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Négy különleges whisky a whiskykészítés bölcsőjéből, a hűvös Skóciából...
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom