Egy hétköznapi élelmiszer miatt tört ki botrány Franciaország és Spanyolország között

Egy francia politikus egyenesen ehetetlennek nevezte a spanyol paradicsomot. Talán nem is gondolta, de ezzel a kijelentésével diplomáciai lavinát indított el.

Február elején a francia gazdák nagyszabású tiltakozásba kezdtek, többek között az európai kereskedelmi politika és az új környezetvédelmi szabályozásra vonatkozó javaslat miatt tiltakoztak, melyek meggyőződésük szerint rontják az ő megélhetésüket. A demonstráló gazdák utakat zártak el, traktoraikkal az autópályákra hajtottak és megsemmisítették az importált paradicsomokat, káposztákat és karfiolokat.

A Franciaország és Spanyolország közötti paradicsomháború azonban nem most tört ki. A nézeteltérés akkor kezdődött, amikor Ségolène Royal, Franciaország egykori környezetvédelmi minisztere egy televíziós interjújában ehetetlennek nevezte a spanyol bio paradicsomot. Hozzátette azt is, hogy

"a spanyol bio hamis bio".

Meglátása szerint ráadásul a Franciaország által Spanyolországból importált gyümölcsök és zöldségek nem felelnek meg a francia szabványoknak, és szerinte így nem is kerülhetnek az üzletek polcaira.

Spanyolország, amely a világ hatodik legnagyobb paradicsomtermelője, természetesen azonnal reagált a politikus szavaira.

„Azt hiszem, Royalnak nem volt még szerencséje megkóstolni a spanyol paradicsomot” – mondta Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Aki egyúttal meghívta a politikust az országába, hogy kóstolja meg a spanyol paradicsomok bármelyikét, hogy lássa, valójában verhetetlenek.

Sánchez azt is hangsúlyozta: Spanyolországnak ugyanazokat az előírásokat kell betartania a biotermékekre vonatkozóan, amelyeket Franciaországnak és más európai országoknak.

Az Ecovlia, vagyis a spanyol biogazdálkodók szövetsége is bírálta a francia politikust, nyilatkozatait alaptalannak tartja egy gazda pedig egyenesen úgy véli, Royalnak ízérzékelési problémái vannak.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

bio | spanyolország | paradicsom | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom