Egy hétköznapi élelmiszer miatt tört ki botrány Franciaország és Spanyolország között

Egy francia politikus egyenesen ehetetlennek nevezte a spanyol paradicsomot. Talán nem is gondolta, de ezzel a kijelentésével diplomáciai lavinát indított el.

Február elején a francia gazdák nagyszabású tiltakozásba kezdtek, többek között az európai kereskedelmi politika és az új környezetvédelmi szabályozásra vonatkozó javaslat miatt tiltakoztak, melyek meggyőződésük szerint rontják az ő megélhetésüket. A demonstráló gazdák utakat zártak el, traktoraikkal az autópályákra hajtottak és megsemmisítették az importált paradicsomokat, káposztákat és karfiolokat.

A Franciaország és Spanyolország közötti paradicsomháború azonban nem most tört ki. A nézeteltérés akkor kezdődött, amikor Ségolène Royal, Franciaország egykori környezetvédelmi minisztere egy televíziós interjújában ehetetlennek nevezte a spanyol bio paradicsomot. Hozzátette azt is, hogy

"a spanyol bio hamis bio".

Meglátása szerint ráadásul a Franciaország által Spanyolországból importált gyümölcsök és zöldségek nem felelnek meg a francia szabványoknak, és szerinte így nem is kerülhetnek az üzletek polcaira.

Spanyolország, amely a világ hatodik legnagyobb paradicsomtermelője, természetesen azonnal reagált a politikus szavaira.

„Azt hiszem, Royalnak nem volt még szerencséje megkóstolni a spanyol paradicsomot” – mondta Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Aki egyúttal meghívta a politikust az országába, hogy kóstolja meg a spanyol paradicsomok bármelyikét, hogy lássa, valójában verhetetlenek.

Sánchez azt is hangsúlyozta: Spanyolországnak ugyanazokat az előírásokat kell betartania a biotermékekre vonatkozóan, amelyeket Franciaországnak és más európai országoknak.

Az Ecovlia, vagyis a spanyol biogazdálkodók szövetsége is bírálta a francia politikust, nyilatkozatait alaptalannak tartja egy gazda pedig egyenesen úgy véli, Royalnak ízérzékelési problémái vannak.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

franciaország | spanyolország | bio | paradicsom

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
5 +1 síterep, amire nem gondolnál elsőre, mégis nagyon megéri kipróbálni
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom