Egy hétköznapi élelmiszer miatt tört ki botrány Franciaország és Spanyolország között

Egy francia politikus egyenesen ehetetlennek nevezte a spanyol paradicsomot. Talán nem is gondolta, de ezzel a kijelentésével diplomáciai lavinát indított el.

Február elején a francia gazdák nagyszabású tiltakozásba kezdtek, többek között az európai kereskedelmi politika és az új környezetvédelmi szabályozásra vonatkozó javaslat miatt tiltakoztak, melyek meggyőződésük szerint rontják az ő megélhetésüket. A demonstráló gazdák utakat zártak el, traktoraikkal az autópályákra hajtottak és megsemmisítették az importált paradicsomokat, káposztákat és karfiolokat.

A Franciaország és Spanyolország közötti paradicsomháború azonban nem most tört ki. A nézeteltérés akkor kezdődött, amikor Ségolène Royal, Franciaország egykori környezetvédelmi minisztere egy televíziós interjújában ehetetlennek nevezte a spanyol bio paradicsomot. Hozzátette azt is, hogy

"a spanyol bio hamis bio".

Meglátása szerint ráadásul a Franciaország által Spanyolországból importált gyümölcsök és zöldségek nem felelnek meg a francia szabványoknak, és szerinte így nem is kerülhetnek az üzletek polcaira.

Spanyolország, amely a világ hatodik legnagyobb paradicsomtermelője, természetesen azonnal reagált a politikus szavaira.

„Azt hiszem, Royalnak nem volt még szerencséje megkóstolni a spanyol paradicsomot” – mondta Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Aki egyúttal meghívta a politikust az országába, hogy kóstolja meg a spanyol paradicsomok bármelyikét, hogy lássa, valójában verhetetlenek.

Sánchez azt is hangsúlyozta: Spanyolországnak ugyanazokat az előírásokat kell betartania a biotermékekre vonatkozóan, amelyeket Franciaországnak és más európai országoknak.

Az Ecovlia, vagyis a spanyol biogazdálkodók szövetsége is bírálta a francia politikust, nyilatkozatait alaptalannak tartja egy gazda pedig egyenesen úgy véli, Royalnak ízérzékelési problémái vannak.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

spanyolország | bio | paradicsom | franciaország

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram