Close
Ehető edények válthatják ki az egyszer használatos műanyagokat

Ehető edények válthatják ki az egyszer használatos műanyagokat

A Forest and Whale dizájnstúdió által kifejlesztett Reuse egy olyan csomagolóanyag, ami az ételek elfogyasztása után komposztálható, sőt, akár meg is lehet enni.

A szingapúri székhelyű Gustavo Maggio és Wendy Chua által alapított dizájner stúdió innovációjával jelentős mértékben csökkenhet az egyszer használatos műanyagok mennyisége.

A lebomló ételcsomagolás búzahéjból készül, melyből elsőként pelletet állítanak elő, hogy aztán természetes kötőanyagot és vizet adjanak hozzá. Végül két fémformába nyomják a masszát, amit magas hőmérsékleten stabilizálnak.

Az így kapott ételtartóba bármilyen élelmiszer tehető, de mivel túl sokáig nem bírja a nedvességet, ezért inkább saláták tárolására a legalkalmasabb.

A fejlesztők szerint ideális használat esetében a fogást ajánlott az ételtartóba történő helyezést követően két-három órán belül megenni.

A tál – bár egyszer használható –, biológiailag lebomlik. Harminc nap alatt komposztálható, de akár el is fogyasztható, ugyanakkor a tervezők szerint nem különösebben finom. A tartály oldalán perforáció is található, amelynek leválasztása esetén evőeszközként vehető igénybe. A tartály fedele PHA-ból készül, amely bár tulajdonságaiban hasonlít a műanyaghoz, kevesebb mint hat hét alatt szintén lebomlik.

Az egyre több és hatékonyabb kommunikációnak köszönhetően szerencsére már a fogyasztók is ráébredtek, hogy a fast fashion márkák vásárlása nem a legjobb döntés. Képzeljük el, hogy az olcsóbb és elérhetőbb márkák tömeggyártása évi 1,8 milliárd tonna szén-dioxidot termel, ami több, mint a világ összes repülőjárata és a nemzetközi szállítmányozás által kibocsátott káros anyag. Az arány elképesztő és szomorú, ám egyre többen vannak, akik a fenntartható fogyasztási cikkek gyártásával foglalkoznak. A Dezeen összegyűjtött hat ilyen divatbrandet.

(Fotók: Forest & Whale)

környezetvédelem | lebomló | újrahasznosítás | biológiailag | ehető

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram