Close
Hat fenntartható divatmárka, amelyekkel te is tehetsz a bolygóért

Hat fenntartható divatmárka, amelyekkel te is tehetsz a bolygóért

Az egyre több és hatékonyabb kommunikációnak köszönhetően szerencsére már a fogyasztók is ráébredtek, hogy a fast fashion márkák vásárlása nem a legjobb döntés. Képzeljük el, hogy az olcsóbb és elérhetőbb márkák tömeggyártása évi 1,8 milliárd tonna szén-dioxidot termel, ami több, mint a világ összes repülőjárata és a nemzetközi szállítmányozás által kibocsátott káros anyag. Az arány elképesztő és szomorú, ám egyre többen vannak, akik a fenntartható fogyasztási cikkek gyártásával foglalkoznak. A Dezeen összegyűjtött hat ilyen divatbrandet.

Ezek a divatmárkák leginkább a vásárlói magatartást formálják, felhívják a figyelmet, hogy mekkorát ártunk azzal is, ha minden hónapban új holmikat vásárolunk. Egyre többet beszélünk erről, a másodkézből vásárolt holmikról, az újrahasznosításról is. Ma már nem számít cikinek a second hand, sőt, virágkorát éri a vintage is. De vannak olyan márkák, amelyek inkább újat gyártanak úgy, hogy az nem sebzi a bolygót! Lássuk, melyek ezek!

A.BCH by Courtney Holm

Az ausztrál divattervező márkájának darabjai 99%-ban komposztálhatóak. Az újrafelhasználási program résztvevői, vagyis maguk a vásárlók nemcsak visszavihetik a már esetleg megunt darabjaikat, de azok azonnal a körforgás részévé válnak és újra felhasználják őket, az új kollekció gyártására.

Minden használt anyag organikus, helyi termelőktől származik, erősítvén a lokális köteléket, a kisebb szén-dioxid-kibocsátást.

A selyem és gyapjú anyagok cruelty free (erőszakmentes) alapanyagok, a festék is környezetkímélő, továbbá a szállítást is a legkíméletesebb módon oldják meg.

For Days

Ennek a divatstartupnak a legfőbb célkitűzése, hogy ne maradjon semmiféle szemét a gyártás során: minden kis darabot újrahasznosítanak. Ha vásárolsz tőlük egy pólót, pulóvert, atlétát, onnantól kezdve örök tagságot kapsz a For Dayshez. Harmincnyolc dollárért egy életre szóló tagság? Nem rossz!

Ha szeretnél egy új darabot tőlük, csupán nyolc dollárba kerül, ha visszaküldöd a régit és újat igényelsz.

Ezeket Los Angelesben, egy fenntartható üzemben készítik.

Pangaia 

A Pangaia márka holmijai egészen különleges anyagból készülnek: a tengerifű rostjaiból. Organikus pamuttal vegyítve sokkal fenntarthatóbb matériát kapunk, ráadásul mentaolajjal kezelik a szálakat, ami antibakteriális hatással van az anyagra, ami elvileg tízszer ellenállóbbá teszi a különböző baktériumokkal szemben. Ez azt is jelenti, hogy kevesebbet kell mosni, a Pangaiánál pedig kiszámolták, ez háromezer liter víz minuszt jelent egy háztartásban.

Emellett egy másik forradalmi alapanyagot is használnak: a “flowerdown” néven futó töltet a liba- és kacsatollat helyettesítheti.

Taylor Stitch

Kifejezetten férfidivattal foglalkozó márka, mely 95%-ban újrahasznosított pamuttal, merinói gyapjúval, ipari kenderrel dolgozik. A lehető legtartósabbra készítik a darabokat, amelyek elhasználódás esetén a Restitch program jóvoltából megtisztulnak, újrahúzzák őket, és ismét megvásárolhatóak lesznek.

Minden új kollekció készítése előtt Kickstarter-kampányt indítanak, a támogatók így húszszázalékos kedvezménnyel juthatnak hozzá a darabokhoz.

Ocean by Leticia Credidio

Leticia Credidio egy olasz-japán-brazil származású tervező, aki kifejezetten hálóruhák készítésére szakosodott. Ezek a pizsamák, hálóingek szintén tengerifüvet tartalmaznak, ami természetesen lebomlik, fenntarthatósága mellett a bőrt is kíméli, sőt, rostjai szinte kényeztetik azt. Pláne éjjel, amikor a legtöbbet súrlódunk a rajtunk lévő ruhával.

Teljesen műanyagmentes, ráadásul a csomagolását is London környékéről származó, feldolgozott hulladékból készítik.

Mud Jeans

Minden egyes Mud Jeans farmer huszonhárom-negyven százalék közötti újrafelhasznált farmeranyagot tartalmaz.

2020-ra tervezik a 100%-ban újrafelhasznált nadrágok gyártását, vagyis bebizonyítják, hogy a farmer nem ördögtől való dolog.

Spanyolországban készülnek a nadrágok, egy újra üzembe helyezett gyárban.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Ocean by Letizia Credidio, Taylor Stitch, A.Bch)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom