Close
Brutális áron kelt el Einstein kézirata az általános relativitáselméletről

Brutális áron kelt el Einstein kézirata az általános relativitáselméletről

A becsült árának ötszöröséért talált gazdára a világ egyik legkülönlegesebb kézirata, ami betekintést enged az ikonikus fizikus elméjébe is.

Egy párizsi aukción rekordáron, 11,6 millió euróért, azaz nagyságrendileg 4,2 milliárd forintért kelt el az a kézirat, amelyen Albert Einstein általános relativitáselmélete olvasható. Korábban is volt két olyan kézirat a legendás tudóstól, amelyért gigantikus összeget fizettek, 2018-ban egy Istenről szóló levélért 2,4 millió eurót adtak.

A most eladott dokumentumot eredetileg két-három millió euróra becsülték.

Az ötvennégy oldalas kézirat 1913 és 1914 között készült Zürichben. Az 1919 előtti időszakból származó Einstein-kéziratok rendkívül ritkának számítanak, úgy tudni, ez a dokumentum is csupán a fizikus munkatársának, Bessónak köszönhetően maradt fenn. Mint ismert, a speciális relativitáselmélet után, amely 1905-ben a híres E=mc² képlet bemutatásához vezetett, Einstein elkezdett dolgozni az általános relativitáselméleten is, amelyet végül 1915 novemberében tettek közzé,

hogy aztán forradalmasítsa mindazt, amit korábban az univerzumról gondoltunk.

Az árverést szervező és lebonyolító Christie’s szerint az elárverezett dokumentum az általános relativitáselmélet keletkezését feljegyző két fennmaradt kézirat egyike, mely alkalmas arra is, hogy betekintést nyújtson a 20. század legnagyobb tudósának elméjébe.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Utazz Finnországba a Toldi moziban! Jönnek a Finn Filmnapok
Február közepétől csak az oltottak kaphatnak védettségit Magyarországon
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom