Close
Rekordot ért el a kortárs művészeti árverések bevétele

Rekordot ért el a kortárs művészeti árverések bevétele

Rekordmagasságba szárnyalt, és elérte a 2,7 milliárd dollárt (829 milliárd forintot) a kortárs művészeti árverések bevétele a 2020–2021-es pénzügyi évben. A kiemelkedő bevételben komoly része volt a digitális hitelesítésnek.

2020. június 30. és 2021. június 30. között 102 ezer kortárs művészeti alkotást adtak el az árveréseken. Ezek az 1945 után született művészek munkái: festmények, szobrok, installációk, rajzok, fotók, nyomatok, videók és digitális művek.

Bansky Girl and Ballon című diptychjét tartja a kezében a Christie’s két munkatársa

A kortárs művészeti piac forgalmában az úgynevezett NFT, azaz a nem helyettesíthető token hozott jelentős fellendülést, amivel a digitális műalkotásokat hitelesíteni és védeni lehet az illegális sokszorosítástól, lopástól.

Az aukciósházak

igyekeznek integrálni a piac számára korábban ismeretlen műveket, mint például a digitális művész Beeple (Mike Winkelmann) alkotásait,

akinek munkásságáról az első, 69,3 millió dolláros (21 milliárd forintos) árverési üzlete előtt csak kevesen tudtak.

Beeple digitális művész alkotásai

A műkincspiacnak ez a része elsősorban a harmincas vagy negyvenes éveikben járó, technikailag képzett, új gyűjtőket vonzza. Az utcaművészet is nagymértékben támaszkodik az NFT-re, a graffitiművész Banksy egyike a világ öt legsikeresebb művészének az aukciókon.

A művészeti piac forgalmának 23 százalékát tette ki a kortárs alkotások eladása, míg húsz évvel ezelőtt ez az arány csak 3 százalék volt. A 2020–2021-es évadban ötvenkilenc országban hétszázhetven aukciósház árveréseit összegezte a jelentés. A műkincsforgalomban a Christie’s 32 százalékos, a Sotheby’s 26 százalékos, a Phillips 10 százalékos bevételt ért el.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, Getty Images)

Mike Winkelmann | nft | Banksy | Beeple | sotheby’s

FOLYTASD EZZEL

Tíz tipp, hogy túléld a karácsonyi őrületet

Bob Dylan jól átverte a rajongóit legújabb könyvében, de ők mégis rájöttek a csalásra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram