Close
Elárverezik azt a Heuer Monacót, amit Steve McQueen hordott a Le Mans című filmben

Elárverezik azt a Heuer Monacót, amit Steve McQueen hordott a Le Mans című filmben

A TAG Heuer neve mára már kétségtelenül összeforrt a motorsporttal, kettejük igen hosszú és gyümölcsöző kapcsolatának fordulópontja a Monaco modell megjelenése volt, amelyet az 1969-es Monacói Nagydíjon mutattak meg a nagyvilágnak, két évvel később pedig már Steve McQueen csuklóján tűnt fel a Le Mans című filmben.

Az óra technikai és dizájnszempontból is igencsak merész húzás volt. A tokban a Chronomatic csoportnak (Heuer, Breitling, Hamilton-Buren és a Dubois-Depraz társulás) köszönhetően a világ egyik első önfelhúzó szerkezete dobogott, ráadásul a hagyományos kerek tok helyett négyszögű keretet kapott, amit Erwin Piquerez tervezett és készített el.

A Monaco a 1133B kódjelű kék, illetve a 1133G kódjelű szürke árnyalatban érkezett a piacra,bár főleg az előbbi vetette meg a lábát a popkultúrában – elvégre Steve McQueen is ezt a színárnyalatú órát hordta a Le Mans című filmben,

aminek nem csak marketingokai voltak, ugyanis a színész kifejezetten kedvelte a darabot.

Ez pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az óra népszerűsége idővel nőni kezdett, bár az igazi áttörésre csak a kilencvenes években került sor, amikor 1975 után újra gyártani kezdték a négyszögletes órát.

A színész által viselt óra hátlapjába a „To Haig Le Mans 1970” feliratot vésték, és a tervek szerint decemberben fogják elárverezni. Külön érdekesség, hogy korunk egyik leg(el)ismertebb sorozatában, a Breaking Bad-ben is feltűnik ennek a modellnek a modernkori újrakiadása – a sorozatban ugyanis Jesse Pinkman (Aaron Paul) egy Monacóval lepi meg társát, Walter White-ot (Bryan Cranston) az ötödik évadban a születésnapjára.

A modell egyik legfőbb jellegzetessége volt, hogy

a tok egyik oldalán a stopper gombjai vannak csupán, a másik oldalon pedig a korona,

amivel az időt állíthatjuk. A kilencvenes években el kellett hagyják ezt a jellegzetességet, mivel modernebb, vásárolt szerkezeteket használt a márka – amelyet ekkor már TAG Heuer-ként ismerhetett a világ, ugyanis 1985-ben a TAG Group megszerezte a többségi tulajdonrészt a Heuerben, amelyet még 1860-ban alapítottak Uhrenmanufaktur Heuer AG-ként.

Erről bővebben itt:

Meghatározta a múltat, és a jövőt is uralhatja – Így lett a Heuerből TAG Heuer

2015-ben újra visszatértek a régi dizájnmegoldáshoz, és a Monaco visszakapta az 1969-es formáját. Külön érdekesség, hogy mivel tavaly volt ötvenéves a Heuer Monaco, a gyártó öt limitált, egyenként mindössze 169 példányban legyártott órával ünnepelte a kerek évfordulót.

Ez is érdekelhet:

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom