Ezért jönnek egyre többen mostanság Magyarországra

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit – vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) elnöke elmondta, hogy az erősödő gasztroturizmussal a Michelin-csillagos éttermek száma is tovább bővülhet Magyarországon. Jelenleg az országban két 2 Michelin-csillagos és hét 1 Michelin-csillagos, valamint hat, úgynevezett Bib Gourmand kategóriájú étterem működik. Utóbbi olyan magas minőségű konyhával rendelkező étterem, ahol jó ár-érték arányban, mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni.

Hozzátette: ezeknek az éttermeknek a száma folyamatosan nőni fog, egyre több magas minőséget nyújtó vendéglátóhely működik. A vendégek igénye is megvan erre, egyre többen keresik a magas minőséget, választanak tudatosan éttermet.

Jó minőségű húst vagy kenyeret is egyre többen vásárolnak helyi termelőktől, és a külföldiek között is vannak, akik az éttermek és borok miatt választanak egy-egy úti célt Magyarországon.

Kitért arra, hogy fellépnek a magyar gasztronómia világszínvonalúvá emeléséért, az újonnan létrejött Turisztikai Tanácsadó Testület is ezt a munkát erősíti. Fontosnak nevezte, hogy részt vehetnek az ágazati szabályok kialakításában, így hasznos és folyamatos a kommunikáció az ágazati szereplők és a döntéshozók között. Mindenkinek az az érdeke, hogy jól jövedelmező, fejlődő, jövőképpel rendelkező gasztronómia működjön – mondta, és úgy vélte, ehhez szükség lehet az adminisztráció könnyítésére.

Csapody Balázs szerint idén tovább nőhet a vendégek száma, a belföldi turizmus élénkül, a reálbérek emelkedésével pedig várhatóan többet költenek az emberek.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint az, hogy a magyar csapat idén kijutott a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny lyoni döntőjére, is azt mutatja, hogy kiváló szakemberek dolgoznak az országban. Európa élvonalában helyt állnak a magyarok, munkájuk nem csak a közvetlen környezetükre, de az egész szakmára is nagy hatást gyakorol – hangsúlyozta.

Hozzátette: Magyarország jó pozíciója a gasztronómiában nem csak a régióban, de globálisan is jellemző, "a magyar konyha világszínvonalú". Példaként említette, hogy a magyar levesek sokszínűsége - a híg erő-, és húslevesektől, a raguleveseken át, a sűrített levesekig -, sok más kultúrában nem jellemző. Egyre több külföldi turista érkezik kifejezetten azzal a céllal az országba, hogy megismerhesse a magyar gasztronómiát, kipróbálhasson egy-egy fogást – mondta.

Óriási jelentőségűnek nevezte az elnök a Turisztikai Tanácsadó Testület létrejöttét, amely márciusban alakult meg és már meg is tartotta első ülését. A testület a turisztikai ágazatot érintő kérdésekben a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadó, konzultatív testületeként fog működni, negyedévente ülésezik majd. A tervek szerint az ágazat szereplőitől közvetlenül érkező információkkal és javaslatokkal segíti a testület a kormányzat munkáját, hogy a turizmussal és vendéglátással összefüggő, stratégiai jelentőségű kérdésekben minél megalapozottabb kormányzati döntések születhessenek – mondta. Ezzel is elősegítik majd szerinte a magyarországi turizmus lehetőségeinek hatékonyabb kihasználását, hogy Magyarország még vonzóbb úti céllá váljon a külföldi és belföldi turisták számára egyaránt.

Kitért arra, hogy a szakképzésben változásra van szükség, mert az ágazatban a kisvállalkozások dominálnak, 90 százalék a mikrovállalkozások aránya, és emiatt kevesen tudnak bekapcsolódni a duális képzésbe, leginkább a kapacitáshiány miatt. Megjegyezte, hogy az elmúlt 25 évben a szakképzés nem fejlődött eléggé, ugyanakkor az iskolák közvetlen szerződéseivel a diákoknak lehetőségük van arra, hogy külföldi, Michelin-csillagos éttermekben tanuljanak.

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images)

magyarország | gasztronómia | forgalom | siker | gasztroturizmus

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom