Close
Életem eddigi legfurcsább karácsonyára készülök

Életem eddigi legfurcsább karácsonyára készülök

Reggel már a megjövendölt új világra ébredtem. Tisztában voltam vele, hogy elkerülhetetlen, és egy ideje próbáltam átprogramozni az agyam, de jelen állapotomban elképzelni sem tudom, pontosan milyen lesz.

Pedig a tavaszi nagy otthon maradás valamilyen szinten felkészített. Megértettem, hogy lehetőség szerint ne járjak közösségbe, napoljam el a családi és baráti rendezvényeket. A koncerteket videómegosztón, a sporteseményeket tévében, a filmeket streamelve nézzem. Étterem helyett a konyhánkba foglaljak asztalt, a haveri sörözéseket a Zoomra szervezzem, a világnak könyvekkel vagy virtuálisan menjek neki.

A most következő időszak még strapásabbnak ígérkezik. Átvészelendő mélypontok tucatjai tartanak felém – remélhetőleg csak lelki értelemben.

Közeleg az ünnep, ami számomra hosszú ideje az év leginkább várt időszaka.

Szeretem a rákészülést, szeretek egy esti sétán hangulatba kerülni mondjuk a szépen feldíszített Andrássy úton. Sokakkal ellentétben nem kötelező teherként élem meg az ajándékokon agyalást, és az üzletekben csatangolni is imádok ilyenkor.

És akkor nem beszéltem az évek alatt kialakult hagyományokról, amelyekhez, ha nem is görcsösen – mert negyvenéves fejjel azért megtanul elengedni dolgokat az ember –, de ragaszkodom. Legyen az egy adventi vásáros baráti forralt borozás, egy városligeti korcsolyázás, vagy a kis lakásunk kidekorálása a menyasszonyommal, háttérben kellemesen búgó karácsonyi zenére.

Be van tárazva néhány film is, amely minden évben csak ebben az idősávban kerül elő, és szigorúan decemberben veszem meg a limitált kiadású csokoládékat. Ki ne hagyjam a hazautazás előtti utolsó összejöveteleket, a még egyszer hozzuk össze focikat, a kávézásokat, a koccintásokat, a vacsorákat, a nagy ünnepi leállás tervezgetését…

No meg a hazautazást.

Már maga az út is különös hangulatban telik, akár vonattal, akár autóval teszem meg. Várom, hogy újra együtt legyek a családommal, ismét lássam a gyerekkori barátaimat, hogy végre ezt az önhibánkon kívül vacakra sikeredett évet magam mögött hagyva heverésszek a kanapén, édességet majszoljak, majd régi fényképeket nézegessek és izgatottan kutassak a szülői házban maradt gyerekkori emlékeim között. Idén viszont a hagyományaim legtöbbjét dobhatom ki a kukába.

De.

Ez nem jelenti azt, hogy némi átszervezéssel és kreativitással ne lehetne meghitté tenni ezt a karácsonyt.

Persze most nem lehet egy szentimentális száncsengős limonádéra beülni a moziba és a számítógépen keresztül összehozott forralt borozás sem olyan, mint amikor kesztyűben markolom a poharat és szállingózó hóesésben melegítem a kezeimet. Egy kicsit leleményesebbnek kell lenni, lelkileg keményen ráerősíteni, és elfogadni, hogy ez az ünnep vélhetően más lesz, mint amilyen eddig volt. De lesz. Már várom.

Ez is érdekelhet:

(Illusztrációk: Getty Images)

hangulat | készülődés | ünnep | gondolat | jegyzet

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ennél jobb hírt aligha kaphattunk, akár hatnapos hosszú hétvége is várhat ránk jövőre

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram