Close
Elhunyt Jiří Menzel

Elhunyt Jiří Menzel

Ezt a három szót nagyon nem szerettük volna egymás után leírni.

Élete nyolcvanharmadik évében, 2020. szeptember ötödikén elhunyt a csehek legendás filmrendezője, Jiří Menzel. A cseh újhullám egyik leghíresebb alkotója félelmetesen sokat adott több generációnak filmjeivel: 1967-ben pedig Oscar-díjat kapott a Bohumil Hrabal regénye alapján készült Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért. Menzel halálhírét felesége, Olga Menzelova tette közzé egy Facebook-posztban, amelyhez egy videót is csatolt, melyen Menzel családjával látható, betegsége utolsó fázisáig.

Menzel a prágai Művészeti Főiskola filmművészeti szakán (FAMI) szerzett filmrendezői diplomát 1962-ben. 1956–57-ben a prágai televízió asszisztense. 1963-ig a Csehszlovák Híradó munkatársaként Véra Chytilová asszisztense, 1963–1965 között egy filmstúdió rendezője volt. 1965-től rendezőként dolgozott a Barrandov Studio filmstúdióban. 1965-ben készítette első rövidfilmjeit. 1971-ben Svédországban, 1977–78-ban az NSZK-ban, valamint Svájcban vendégrendező volt.

Az IMDB adatbázisa szerint huszonkilenc rövid vagy egész estés filmet rendezett, játékfilmben először a Gyöngyök a mélyben című, 1965-ös filmben készített egy jelenetet. Egy évvel később készült leghíresebb filmje, a Szigorúan ellenőrzött vonatok. Ezt követte például a Szeszélyes nyár, a Pacsirták cérnaszálon, vagy a Sörgyári capriccio – utóbbiak szintén Hrabal regényei alapján készültek, akárcsak a 2007-es Őfelsége pincére voltam. Utolsó filmjét, a Don Juanok-at 2013-ban mutatták be.

A jó vígjátéknak komoly dolgokról kell szólnia. Ha komoly dolgokról elkezdesz túl komolyan beszélni, előbb-utóbb nevetségessé válsz

– mondta egyszer.

Sok magyar művésszel ápolt barátságot: játszott több magyar filmben (például Szívzűr – Böszörményi Géza, Felhőjáték – Maár Gyula, Franciska vasárnapjai – Simó Sándor, Az ajtó –Szabó István) és színdarabot is rendezett Magyarországon. A Katona József Színházban Carlo Gozzi Szarvaskirály című darabját vitte színre. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrendben is részesült.

Az Oscar-díj mellett Menzelt háromszor jelölték Arany Medvére a Berlini Filmfesztiválon: a Pacsirták cérnaszálon (1968) című filmjével nyert megosztva 1990-ben, másik két jelölése pedig az Őfelsége pincére voltam (2006) volt, mellyel elnyerte a FIPRESCI-díjat, illetve az Aki aranyat keres című filmje (1957). Karlovy Vary Kristály Glóbuszát egyszer nyerte el, 1968-ban a Szeszélyes nyár-ral, és kétszer jelölték Velencében Arany Oroszlánra, 1981-ben a Sörgyári capricció-t, míg 1994-ben az Ivan Csonkin közkatona élete és különleges kalandjai című filmjét. Mindkét filmjével elhozott egy-egy kisebb díjat a fesztiválról.

A rendező még 2013-ban adott interjút a HVG-nak, ahol többek között arról beszélt, hogy

életműve megkoronázása mi más lehetne, mint a temetése.

Ha pedig ő így gondolta, bizonyára igaza volt. Nyugodjon békében, és köszönjük a rengeteg csodás filmélményt!

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Wikipédia, HVG, MTI)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom