Close
Elkészült a Citadella hihetetlen átépítésének terve

Elkészült a Citadella hihetetlen átépítésének terve

Megjöttek az első látványtervek is, és a számos újítás is kiderült.

Elkészült a Citadella átépítésének terve; új elem, hogy a kiugró, kerek bástyát (a rondellát) megbontanák, széles léket képezve a falban, amelyen lépcsősor vezetne a belső udvarra, ahol feszített tükrű tó várja majd a látogatókat, tájékoztat a Telex.

A Gellért-hegy fejlesztési koncepciójának részeként elkészült a Citadella leromlott állapotú erődjének rekonstrukciója. A rondellát a magyarság szabadságküzdelmeire emlékező múzeummá, a Citadella belső, jelenleg nem hasznosított területét parkká alakítják át a koncepció szerint az Artist Design Stúdió és a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. tervei alapján.

A Citadella 1987 óta világörökségi terület része; a zárt, romos erőd gyakorlatilag elválasztja a Gellért-hegy két oldalát. Innen az ötlet, hogy a nyugati rondella és a bástyák közötti kurtina (összekötő gát) fal megbontásával átjárót nyitnak a rondella és a meglévő épületek között, kb. 4,5-4,7 m szélességben.

A koncepció szerint az erőd falának a természet felé történő megnyitásával a belső és külső tér találkozik, az északi és déli irányú tengely meghosszabbításával pedig a Gellért-hegy parkjával is szerves egységet alkothat az erőd.

Az északi lépcsősor vízesést idézve fut le, és létesít kapcsolatot a Gellért-hegy parkjaival, és a Tabán irányába épített sikló fogadóállomásával.
A déli lépcsősor az erőd szoknyarészére tervezett szőlőskerthez vezet. A keleti rondella falának részleges elbontásával egy meredek falak közé ékelődő, 240 négyzetméteres alapterületű lépcsősor létesül, ahol le lehet menni a Szabadság-szoborhoz.

Az erőd és a város vizuális kapcsolatának erősítése miatt új kilátóteraszokat is kialakítanak;

az északi bástyáról rálátunk majd az Erzsébet hídra és a pesti oldalra, a keleti teraszról a Szabadság hídra, a déli bástyáról Kelenföldre, míg a múzeum épületének tetőteraszáról a Margitszigetre, a budavári palotára és a Széna térre.

A lődombról három égtáj irányába nyílik kilátás, nyugatra a Széchenyi-hegy, északra a budavári palota és a Gellért-hegy déli oldalára.

A nyugati rondellából 1760 négyzetméteres kiállítótér lesz, a déli épületből pedig étterem. Az északi épületben a létesítmény fenntartásához szükséges helyiségeket alakítanak ki. Újjáépítik a várfalakat 3000 négyzetméteren, óriási kert épül 13 770 négyzetméter burkolt és 13 390 négyzetméternyi zöldfelülettel.

Lesz egy másfél méter mély, 400 négyzetméter felületű tó és egy 200 négyzetméteres udvari medence, vízgépészettel.

Emellett állítanak egy 35 méter magas nemzeti lobogót is az erődbe, mindezt pedig úgy, hogy figyelnek a környező, természetvédelmi területre.

A koncepció szerint az építkezés 2021 második felében kezdődhet el, az első ütemben a park kialakítása várhatóan 2022 márciusáig tart, a múzeum teljes befejezésének határideje pedig 2023. április 15.

Ha pedig még nem láttad, azonnal nézd meg a csepeli Diákváros fantasztikus terveit is, és azt, hogyan lehet furnérból elképesztően szép csigalépcsőt csinálni!

(Forrás: Telex)

citadella | | átépítés | diáksziget | budapest

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram