Close
Élőben nézheted a természet legcsodálatosabb fénybemutatóját

Élőben nézheted a természet legcsodálatosabb fénybemutatóját

Március vége van, vagyis most kell elindulni becserkészni a sarki fényt! – írtuk szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt. A koronavírus-járvány kikapcsolta a wanderlust-generátort, ám ez nem jelenti azt, hogy ne élvezhetnénk a világ egyik legszebb természeti jelenségét.

Ugyan alternatív megoldást mutatunk, de mint tudjuk, ebben a helyzetben meglehetősen korlátozottak az élményvadászok lehetőségei. Pedig most jönnek azok a napok, amikor a zöldben és pirosban pompázó égi festés a legszebb arcát mutatja, merthogy a közhiedelemmel ellentétben a március 20-i napéjegyenlőség valójában növeli a sarki fény erejét.

Arról nem beszélve, hogy földünk másik felén megkezdődik a délifény-szezon. Noha korábban úgy vélték, egymás tükörképeként jelennek meg a fényjátékok az égbolton, valójában erről szó sincs: a két sarkkör közelében teljesen különböznek egymástól.

A tavaszi napéjegyenlőség idején a földi mágneses tér helyzete a legkedvezőbb, a mágneses pólusok felé tartó erővonalak a legjobb szögben fordulnak a Nap felé, vagyis ilyenkor a legnagyobb az esély a sarki fény kialakulására. Mindez természetesen igaz az őszi napéjegyenlőség idején a Déli-sarkvidékre vonatkozóan is. Mivel nem egzakt tudományról beszélünk,

ezért semmi sem garantálja a biztos sikert, megfelelő felkészüléssel és március végi időzítéssel viszont alaposan megnövelhetjük az esélyeinket.

Az időzítéssel most sincs gond, és bár személyesen nem lehetünk jelen, a kanadai Churchillben működő Churchill Northern Studies Center elhozza legalább a nappalinkba a megkapó látványt nyújtó természeti jelenséget egy webkamera segítségével.

Szakértők szerint a hatalmas ország déli középső részében található Manitoba tartomány az egyik legjobb hely a világon az aurora borealis megfigyelésére, úgyhogy ha szeretnénk megnyugtatni pár percre a lelkünket, és megfelelő pillanatban csatlakozunk a közvetítéshez, akkor ide kattintva akár hosszú percekig is élvezhetjük az égi fénybemutatót.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom