Close
Március vége van, vagyis most kell elindulni becserkészni a sarki fényt!

Március vége van, vagyis most kell elindulni becserkészni a sarki fényt!

Jó szezonja volt a sarkifény-vadászoknak, az elmúlt hónapokban szebbnél szebb, zöldben és pirosban pompázó fényjelenséget kaphattak el az északi féltekén. A tavaszi napéjegyenlőség beköszöntével azonban sokan hajlamosak arra, hogy összecsomagolják a felszerelésüket, és elhagyják a sarkvidékhez közeli régiókat – mekkora hibát követnek el ezzel!

A közhiedelemmel ellentétben a március 20-i napéjegyenlőség valójában növeli a sarki fény erejét, és sokkal nagyobb lehetőségünk van ilyenkor megtapasztalni az égi csodát. Arról nem beszélve, hogy földünk másik felén megkezdődik a délifény-szezon. Noha korábban úgy vélték, egymás tükörképekként jelennek meg a fényjátékok az égbolton, valójában erről szó sincs: a két sarkkör közelében teljesen különböznek egymástól.

A tavaszi napéjegyenlőség idején a földi mágneses tér helyzete a legkedvezőbb, a mágneses pólusok felé tartó erővonalak a legjobb szögben fordulnak a Nap felé, vagyis ilyenkor a legnagyobb az esély a sarki fény kialakulására. Mindez természetesen igaz az őszi napéjegyenlőség idején a Déli-sarkvidékre vonatkozóan is. Mivel nem egzakt tudományról beszélünk,

ezért semmi sem garantálja a biztos sikert, megfelelő felkészüléssel és március végi időzítéssel viszont alaposan megnövelhetjük az esélyeinket.

Érdemes figyelembe venni a hold mozgását is: ha gyenge a sarkifény-aktivitás, akkor a hold (különösen a telihold) fénye egyszerűen elnyomhatja.

A legjobb helyek a sarki fény elcsípésére az északi sarkkör környékén vannak, tehát ha valahol a hatvanötödik és a hetvenötödik szélességi kör között verünk tanyát, jó eséllyel elkaphatjuk. Ami a konkrét országokat illeti, Észak-Amerikában Alaszkában és Kanada északi részén, Európában Izlandon, Norvégiában, Svédországban és Finnországban érdemes próbálkozni.

Ha a kevésbé megfigyelhető és ritkábbnak számító déli fényt szeretnénk becserkészni a déli féltekén, valahol a hatvanötödik és a hetvenötödik szélességi fok közötti területeket kell célba vennünk, méghozzá márciustól szeptemberig, amikor ott hosszabbak az éjszakák. Tasmánia, az új-zélandi Dunedin, a Falkland-szigetek, a Déli-Georgia szigetek, a Brit tengerentúli területek, és a Déli-sark a legjobb helyek ahhoz, hogy levadásszuk a déli fényeket (utóbbi helyszínen ráadásul hatványozódhat az élmény a pingvinek és a bálnák megfigyelésével).

Amennyiben megfogadjuk a fenti javaslatokat és a megfelelő időben érkezünk a megfelelő helyre, sötétedést követően azonnal kezdjük el a keresést. Akármit is mondanak a helyiek a sarki fény előfordulásának szerintük legtökéletesebb időpontjáról, hagyjuk figyelmen kívül, mert gyakorlatilag bárhol és bármikor feltűnhet.

Általában napnyugta és éjfél közé teszik a legvalószínűbbre, ebben az intervallumban találkozhatunk a legtöbb érdeklődővel, de valójában akár még hajnal háromkor is elcsíphetjük.

Akadnak olyan hotelek, ahol lehet sarkifény-ébresztőt kérni ebben az időpontban, szóval ezeken a helyeken nyugodtan lefeküdhetünk aludni hótaposóval a lábunkon is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom