Close
Még tíz hónapunk van felkészülni erre az embert próbáló déli-sarki túrára

Még tíz hónapunk van felkészülni erre az embert próbáló déli-sarki túrára

Hogy hangzik egy tizenkét napos kalandtúra a föld legdélibb pontjához?

Ski Last Degree Antarctic Expedition néven fut egy december elején induló, embert próbálónak tűnő teljesítménytúra, amit tényleg csak a legelszántabbaknak és legfelkészültebbeknek ajánlunk.

Egy tapasztalt és bátor túrázó folyton keresi a kihívásokat, a meghódítandó exkluzív területeket, a Déli-sarknál elérhetetlenebbnek tűnő célpontot pedig aligha talál. Ez az életre szóló élményt garantáló expedíció alapos felkészülést igényel, de megéri,

mert tizenkét nap hóban csatangolást, szánkóvontatást, síelést és hegymászást ígér a leghidegebb, legszárazabb és legszelesebb kontinensen.

Az utazás a chilei Punta Arenasban kezdődik, ahol a résztvevők magkapják a szánkótól kezdve az ételekig a szükséges – úgy huszonöt kilós… – felszerelést. Az alaposan megtervezett, minden apró részletre odafigyelő expedíció vezetői tapasztalt szakemberek, akik számos túrát teljesítettek már hasonlóan nehezített körülmények között például az Északi-sarkon és Grönlandon.

Chile déli partjaitól a csapat tagjai átrepülnek az Antarktiszon található Union gleccserhez, ahol eltöltenek egy kis időt az akklimatizálódás érdekében (például egy bemelegítő sítúrával), hogy aztán nekivágjanak a 111 kilométeres túra végén található célpontnak.

Várhatóan szélsőséges időjárási körülmények között, átlagosan mínusz huszonöt fokos fogvacogtató hidegben és erős szélben haladnak a kalandorok olykor napi nyolcórányi síeléssel (negyvenöt-hatvan perces blokkokban),

miközben maguknak készítik az ételeket, hó olvasztásával jutnak vízhez, és iránytűvel tájékozódnak a nagy fehér messzeségben.

A majd két héten át tartó túra során kényelmes és komfortos sátrakban töltik az éjszakát, a pihenőidőben pedig alaposan megismerhetik a kontinens csodáit. A képzeletbeli célszalag átszakítása után teljesítési bizonyítványt és finom ünnepi vacsorát kapnak a végsőkig kitartók, bár ahogy mondani szokták, az igazi élmény megfizethetetlen.

A 2019. december 7-én induló első expedícióra 64 500 dollárért lehet jelentkezni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

fagy | gleccser | Ski Last Degree Antarctic Expedition | chile | szél

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram