Close
Ismerd meg a négy magyar bálnát, akik beveszik Svalbardot, a Spitzbergákat és Grönlandot

Ismerd meg a négy magyar bálnát, akik beveszik Svalbardot, a Spitzbergákat és Grönlandot

Farkas Tamás többre vágyott a norvég zászlós kínai pólónál, amikor szeretett volna kézzel fogható emléket hazavinni egy sarkköri túrájáról. Mivel nem nagyon talált a “Vigyázat, medve!” feliratnál kreatívabb mintájú és jó minőségű trikót, ezért inkább alkotott egyet. Ebből lett a Four Whales.

Napjainkban öles léptekkel másznak felfelé a turistacélpontok toplistáján a havas, jeges hegyvonulatokkal csábító úti célok, és mivel úgy harminc esztendővel ezelőtt még tényleg kalandnak számított eljutni Szibériába vagy Kamcsatkára, addig mostanság három-négy kattintással és néhány órával később már sarkköri tájakon pózolhatunk egy jégmező mellett vacogva.

Éles szemű olvasók kiszúrhatták, hogy noha a brand neve „Négy bálna”, a logójukban csak három szerepel. A szimbolizmus egyszerű, így szeretnék felhívni a figyelmet a kihaló állatfajokra és az amúgy globálisan veszélyben lévő, egyre törékenyebb természetre és ökológiai egyensúlyra.

Tamás feleségével együtt évtizedek óta járja a Föld rejtett zugait, javarészt a Grönlandhoz és a Spitzbergákhoz hasonló jéghideg, ámde csodálatos világhoz vonzódnak. Az extrémnek számító helyekre azért szívesebben megy egyedül, hogy aztán egy norvég falu határában motoros szánnal csapasson a porhóban, vagy egy hatalmas jéghegy tövében evezzen.

Tudatosan keresték ezt a piacot, amikor három esztendővel ezelőtt bekopogtattak a divatipar ajtaján, hogy később a Four Whalesszel Grönland, Svalbard és az Antarktisz látványvilágát célozzák meg.

Ahogy ő fogalmazott, a brand az extrém területek extrém szépségeiről szól, tehát a termékeken a sarki fénytől kezdve a jegesmedvén át a szánhúzó kutyákig viszontlátjuk a sarkkört felidéző témákat.

A mintákat a lakberendezőként és belsőépítészként dolgozó feleségével együtt fundálják ki: hitvese az aranyosabb, nőiesebb, illetve gyerekesebb motívumokat álmodja meg, míg Tamás a szikárabb, geometrikus vonalakkal dolgozik.

Szívesen fotózza is ezt a pazar vidéket, de a képek nem csupán számítógépe merevlemezén pihennek, hanem a fotógrafikákból készült minták egyes pólókon is megelevenednek.

Amikor elkészülnek egy témával, a legyártott próbát kiküldik a partnereknek, így a póló további sorsa az ő kezükben van.

Merthogy a termékeket egyelőre sem itthon, sem interneten keresztül nem lehet beszerezni, csupán Grönland, Svalbard és a norvégiai Tromsö egyes üzleteiben kaphatóak.

– “Kizárólag a legjobb minőségű anyaggal dolgozunk. A Spitzbergákon személyesen kerestem fel a partnereket, mert egyrészt tudtam, milyen üzletek vannak ott, és mikor, milyen helyeket keresnek fel a turisták” – avat be Tamás a stratégiájába, és elárulja, hogy a pólókon kívül hosszú ujjú felsők és pulóverek is részei a portfóliónak, továbbá a háttérben Four Whales-sapka van készülőben.

Az északi sarkvidéken található a világ egyik legtökéletesebb ökoszisztémája, de a régió környéke nemcsak szépnek, hanem törékenynek is tekinthető.

Éppen ezért a Four Whalesnél nagyon odafigyelnek a gyártás körülményeire.

– “Olyan üzemet kerestünk, ahol csakis organikus pamutból állítják elő a terméket, tisztességesen fizetik az alkalmazottakat, és nem dolgoztatnak gyerekekkel. Talán furcsán hangzik, de nehéz volt ilyet találni. Egy svéd és egy belga céggel állapodtunk meg, utóbbi Bangladesben készíti a pólóinkat. A nyomtatás során kizárólag vizes festéket használunk, a címke pedig újrahasznosított papírból készül. Valamennyi ruhadarabunk puha és természetes” – mondja Tamás az egyelőre évi néhány ezres forgalmat bonyolító, kizárólag megrendelésre gyártó márkájáról.

A magunk részéről reménykedünk benne, hogy a közeljövőben legalább neten keresztül hozzájuthatunk egy jegesmedvés ritkasághoz, és nem csupán azok feszíthetnek itthon egy Svalbard-térképet ábrázoló pólóban, akik megérinthették a jégtakaróját.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: fourwhales.com, Farkas Tamás, Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Elstartolt a Budapest Central European Fashion Week
Látványos pop-up üzletet nyitott a Gucci
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom