Close
Ismerd meg a négy magyar bálnát, akik beveszik Svalbardot, a Spitzbergákat és Grönlandot

Ismerd meg a négy magyar bálnát, akik beveszik Svalbardot, a Spitzbergákat és Grönlandot

Farkas Tamás többre vágyott a norvég zászlós kínai pólónál, amikor szeretett volna kézzel fogható emléket hazavinni egy sarkköri túrájáról. Mivel nem nagyon talált a “Vigyázat, medve!” feliratnál kreatívabb mintájú és jó minőségű trikót, ezért inkább alkotott egyet. Ebből lett a Four Whales.

Napjainkban öles léptekkel másznak felfelé a turistacélpontok toplistáján a havas, jeges hegyvonulatokkal csábító úti célok, és mivel úgy harminc esztendővel ezelőtt még tényleg kalandnak számított eljutni Szibériába vagy Kamcsatkára, addig mostanság három-négy kattintással és néhány órával később már sarkköri tájakon pózolhatunk egy jégmező mellett vacogva.

Éles szemű olvasók kiszúrhatták, hogy noha a brand neve „Négy bálna”, a logójukban csak három szerepel. A szimbolizmus egyszerű, így szeretnék felhívni a figyelmet a kihaló állatfajokra és az amúgy globálisan veszélyben lévő, egyre törékenyebb természetre és ökológiai egyensúlyra.

Tamás feleségével együtt évtizedek óta járja a Föld rejtett zugait, javarészt a Grönlandhoz és a Spitzbergákhoz hasonló jéghideg, ámde csodálatos világhoz vonzódnak. Az extrémnek számító helyekre azért szívesebben megy egyedül, hogy aztán egy norvég falu határában motoros szánnal csapasson a porhóban, vagy egy hatalmas jéghegy tövében evezzen.

Tudatosan keresték ezt a piacot, amikor három esztendővel ezelőtt bekopogtattak a divatipar ajtaján, hogy később a Four Whalesszel Grönland, Svalbard és az Antarktisz látványvilágát célozzák meg.

Ahogy ő fogalmazott, a brand az extrém területek extrém szépségeiről szól, tehát a termékeken a sarki fénytől kezdve a jegesmedvén át a szánhúzó kutyákig viszontlátjuk a sarkkört felidéző témákat.

A mintákat a lakberendezőként és belsőépítészként dolgozó feleségével együtt fundálják ki: hitvese az aranyosabb, nőiesebb, illetve gyerekesebb motívumokat álmodja meg, míg Tamás a szikárabb, geometrikus vonalakkal dolgozik.

Szívesen fotózza is ezt a pazar vidéket, de a képek nem csupán számítógépe merevlemezén pihennek, hanem a fotógrafikákból készült minták egyes pólókon is megelevenednek.

Amikor elkészülnek egy témával, a legyártott próbát kiküldik a partnereknek, így a póló további sorsa az ő kezükben van.

Merthogy a termékeket egyelőre sem itthon, sem interneten keresztül nem lehet beszerezni, csupán Grönland, Svalbard és a norvégiai Tromsö egyes üzleteiben kaphatóak.

– “Kizárólag a legjobb minőségű anyaggal dolgozunk. A Spitzbergákon személyesen kerestem fel a partnereket, mert egyrészt tudtam, milyen üzletek vannak ott, és mikor, milyen helyeket keresnek fel a turisták” – avat be Tamás a stratégiájába, és elárulja, hogy a pólókon kívül hosszú ujjú felsők és pulóverek is részei a portfóliónak, továbbá a háttérben Four Whales-sapka van készülőben.

Az északi sarkvidéken található a világ egyik legtökéletesebb ökoszisztémája, de a régió környéke nemcsak szépnek, hanem törékenynek is tekinthető.

Éppen ezért a Four Whalesnél nagyon odafigyelnek a gyártás körülményeire.

– “Olyan üzemet kerestünk, ahol csakis organikus pamutból állítják elő a terméket, tisztességesen fizetik az alkalmazottakat, és nem dolgoztatnak gyerekekkel. Talán furcsán hangzik, de nehéz volt ilyet találni. Egy svéd és egy belga céggel állapodtunk meg, utóbbi Bangladesben készíti a pólóinkat. A nyomtatás során kizárólag vizes festéket használunk, a címke pedig újrahasznosított papírból készül. Valamennyi ruhadarabunk puha és természetes” – mondja Tamás az egyelőre évi néhány ezres forgalmat bonyolító, kizárólag megrendelésre gyártó márkájáról.

A magunk részéről reménykedünk benne, hogy a közeljövőben legalább neten keresztül hozzájuthatunk egy jegesmedvés ritkasághoz, és nem csupán azok feszíthetnek itthon egy Svalbard-térképet ábrázoló pólóban, akik megérinthették a jégtakaróját.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: fourwhales.com, Farkas Tamás, Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
A londoni metrókocsik ülésmintájában feszítenek az Arsenal focistái
Csak kétszáz darab készült ebből a látványos Nike x Louis Vuitton sportcipőből
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom