Close
Ha Szibériában befagy a pokol, a Bajkál-tó jegének világánál nincs szebb

Ha Szibériában befagy a pokol, a Bajkál-tó jegének világánál nincs szebb

Csattog, kockákba törik, aztán megmozdul a jég a világ legmélyebb taván. A Bajkál-tónál leginkább éjszakánként produkál megkapó dolgokat a természet, amikor békés nyugalom árad a tiszta égbolton pihenő csillagokból. Kaszás Gergő három társával együtt elutazott Szibériába megörökíteni a páratlan jelenséget, és legnagyobb örömünkre meg is osztotta velünk a képeit. 

Gergő hobbiból járja és fotózza az általa legszebbnek tartott vidékeket. Az utazásnál és a tájképeknél jobban csak a csillagok uralta éjjeli égboltot szereti.

Akár a legvacogtatóbb éjszakai hidegben is képes az objektívvel babrálni, hogy elkapjon néhány festői égi pillanatot.

Mostanság a fotósdiplomáját csinálja, amihez belépett egy hasonló őrülteket foglalkoztató fotográfus klubba, majd hirtelen ötlettől vezérelve négyen összeálltak, hogy saját szervezésben elutazzanak a fagyos szibériai pokolba.

– “A Bajkál-tó környékén állomásoztunk Szibéria déli részén. Elsősorban a másfél méter vastag jég miatt mentünk, ez jelentette a fő témát. Rengeteg arcával ismerkedtünk meg a tónak: érkezésünk előtt például két napig egyfolytában havazott, ezért semmit sem láttunk belőle. Olyan volt, mintha az Alföldön sétálnánk. Aztán a mínuszokkal együtt megérkeztek a szelek is, utóbbi gyorsan lefújta a porhót a tó felszínéről, így nagyjából három éjszakán át fotózhattuk a tükörjeget” – mondja Gergő, aki nyolc és fél napot töltött el kis csapatával a Föld legmélyebb tavánál, ahol semmiféle fényszennyezés nincs az égen.

Ahogyan arra számítani lehetett, vérfagyasztó hideg várta az expedíció résztvevőit, bár egy hétköznapi ember nem feltétlenül érzi a különbséget a mínusz tizenöt és a mínusz húsz fok között.

Gergőék legdurvább éjszakáján mínusz huszonhatig mászott le a hőmérő, de a biztonság kedvéért egyszer ennél egy picivel “melegebb” éjjel nyakukba kaptak egy 80 km/h sebességű jeges fuvallatot is, hogy a hőérzetük nagyjából mínusz negyvennél álljon meg.

Hiába készült fel háromrétegű ruhával és dupla kesztyűvel, a szél ellen ebben a formában nem nagyon lehet védekezni.

Az egyik ilyen éjszaka annyira nem érezte a lábát a bokájától lefelé, hogy életet kellett lehelni bele.

Aki tehát hasonló kalandra vállalkozna, fel kell készülnie a legszélsőségesebb időjárási körülményekre, és az sem árt, ha pötyög valamit oroszul, vagy legalább tudja használni az internetes szótárat. Gergő tapasztalatai szerint ugyanis vendéglátóik nem beszélnek angolul, nemhogy a szállodában, még a reptéren sem.

A sofőrükkel – merthogy megfelelő helyismeretű vezetővel engednek csak rá a tó jegére, l’art pour l’art vagánykodni rajta nem lehet –  és Google Translate-tel kommunikáltak.

– “Akadtak éles helyzetek, amikor negyven-ötven centis repedésekhez értünk. Egyszer csak azt vettük észre, hogy a fiatalember tolatni kezdett. Haladt hátrafelé vagy száz métert, aztán padlógázt nyomott az UAZ-nak, végül átugrattunk a jégtöréseken…”

Persze az összes nehézséggel együtt megérte a túra, hiszen egy magyarországi hosszúságú tavon állva olyan világ tárult eléjük, amelyet filmeken, festményeken, vagy még azokon sem láthatnak mindennap.

– “Szinte egész nap fotóztunk, de a legtöbb hidegrázós élmény a hőmérséklet ingadozása miatti hangrobajok okán az éjszakákhoz köthető. Szó szerint csattogott, kockákba tört, aztán megmozdult alattunk a jég a hatalmas tavon. Az egészet ahhoz tudnám hasonlítani, mintha egy hangfalat tartottak volna két centire a fülemhez, hogy azon keresztül halljam, amint felrobban egy gránát.”

Gergő ekkor érezte az ember helyét úgy igazán a világban, és értette meg, hogy itt az történik, amit a tó akar.

(Fotók: Kaszás Gergő)

FOLYTASD EZZEL
Öt epikus európai kerékpárút, amelyen érdemes idén nyáron végigtekerni
A nyaraláson is megpróbál elérni a főnököd? Ennél frappánsabb választ nem adhatsz neki
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom