Close
Síelnél egy szál pólóban? Irány a gleccser!

Síelnél egy szál pólóban? Irány a gleccser!

Bár még alaposan benne vagyunk a télben, de ez nem jelenti azt, hogy az év végéig nem vehetjük elő a sícuccot, sőt: a gleccsereknek hála jobb esetben tavasszal és nyáron is hasíthatunk a havon. Ehhez ajánlunk most öt európai terepet. 

Tonale, Olaszország

A Tonale hágó ezernyolcszáz méter magasságban fekszik Trentino és Lombardia határán, hozzá tartozik a háromezer méteres magasságban elbújtatott Presena-gleccser. Egy-egy ezer méter hosszú piros és fekete pálya síelhető, ami ugye nem túl terjedelmes, cserébe kedvező időjárási viszonyok esetén nyáron is lehet hasítani.

Tonale érdekessége, hogy Olaszországban itt kezdődik a legkorábban a síszezon, és itt is fejeződik be legkésőbb.

Tányéros és csákányos felvonók működnek a terepen, ha pedig némi változatosságot csempésznénk a csúszásba, kipróbálhatjuk a felvonóval ellátott szánkópályát.

Zermatt, Svájc

Közel négyezer méteres csúcsával Zermatt egyike a Föld legmagasabban fekvő síterepeinek. Az alapszezon novembertől májusig tart, de a gleccseren az év bármelyik napján felcsatolhatjuk a lécet vagy a boardot.

Zermattra tilos autóval behajtani, a környékbeli településeken leparkolt kocsit fogaskerekűre cserélve közelíthetjük meg a sípályákat.

Összesen tizenhét kilométeren át kanyarog a leghosszabb, kétezer-kétszáz méter szintkülönbségű pályája, melynek felső része könnyedebb gleccserlejtőkön át vezet a nehezebb szakaszokig. Zermatton rengeteg népszerű túraútvonal található, melyek a gleccserek mellett alpesi falvakat és hegyi tavakat is érintenek.

Kaprun, Ausztria

Igazi „leg…” terep, mert Kaprun volt Ausztria legelső gleccserpályája, és évente itt esik a legtöbb hó. Odafent széles lejtők és a völgyben fekvő Zelli-tó csodás panorámája jellemzi, no meg egy kétezer-ötszáz méter magasan, viszonylag újonnan épített gleccserközpont, ahol a sportboltoktól az étteremig csupa hasznos dolgot találunk.

Kora ősztől indul az akár nyár elejéig elhúzódó idény, melynek egyik haszonélvezői a freestyle síelők és boardosok, akik a négy funparkban élhetik ki magukat – közülük egy a gleccseren működik.

A negyvennyolc kilométeres síterep gyakorlatilag egész évben üzemel, a csúcsidőszaka október és június közé lőhető be.

Stubai, Ausztria

Innsbrucktól harminc kilométerre fekszik Ausztria legnagyobb, és rengeteg szolgáltatása révén talán a legkényelmesebbnek mondható gleccser-síterülete. Szeptembertől júniusig a sízők és a hódeszkások uralják a harmincnyolc kilométernyi síterepet és környékét, a többi hónapban a túrázók köszönnek egymásra a fenyvesek árnyékában.

Funparkokban itt is lehet szórakozni az októbertől májusig tartó szezonban, a Snowpark Moreboards Stubai Zoo Tirol legjobbjai közé tartozik.

További izgalmakat kínál egy háromezer-kétszáz méter magasan tündöklő kilátó, a Top of Tyrol, és kicsit lejjebb találunk egy saját készítésű tésztafélékre specializálódott önkiszolgáló éttermet, mely így a világ legmagasabban lévő tésztaüzeme.

Zugspitze, Németország

Németország legmagasabban üzemelő síterepét tisztelhetjük benne.

A németeknek egyébként be kell érniük mindösszesen egy darab gleccserrel, mely a közel háromezer méteres csúccsal büszkélkedő Zugspitzén található.

Októbertől május közepéig szánthatjuk a havat a hóbiztosnak számító, húsz kilométernyi területen, a köztes időszakban csak kirándulók használhatják a gleccser liftjeit. A funpark ezen a terepen is szériatartozék, amit főleg a snowboardosok használnak. Érdekesség, hogy lent a völgyben rejtőzik a híres-neves üdülőhely, Garmisch-Partenkirchen.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Öt epikus európai kerékpárút, amelyen érdemes idén nyáron végigtekerni
A nyaraláson is megpróbál elérni a főnököd? Ennél frappánsabb választ nem adhatsz neki
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom