Close
Síelnél egy szál pólóban? Irány a gleccser!

Síelnél egy szál pólóban? Irány a gleccser!

Bár még alaposan benne vagyunk a télben, de ez nem jelenti azt, hogy az év végéig nem vehetjük elő a sícuccot, sőt: a gleccsereknek hála jobb esetben tavasszal és nyáron is hasíthatunk a havon. Ehhez ajánlunk most öt európai terepet. 

Tonale, Olaszország

A Tonale hágó ezernyolcszáz méter magasságban fekszik Trentino és Lombardia határán, hozzá tartozik a háromezer méteres magasságban elbújtatott Presena-gleccser. Egy-egy ezer méter hosszú piros és fekete pálya síelhető, ami ugye nem túl terjedelmes, cserébe kedvező időjárási viszonyok esetén nyáron is lehet hasítani.

Tonale érdekessége, hogy Olaszországban itt kezdődik a legkorábban a síszezon, és itt is fejeződik be legkésőbb.

Tányéros és csákányos felvonók működnek a terepen, ha pedig némi változatosságot csempésznénk a csúszásba, kipróbálhatjuk a felvonóval ellátott szánkópályát.

Zermatt, Svájc

Közel négyezer méteres csúcsával Zermatt egyike a Föld legmagasabban fekvő síterepeinek. Az alapszezon novembertől májusig tart, de a gleccseren az év bármelyik napján felcsatolhatjuk a lécet vagy a boardot.

Zermattra tilos autóval behajtani, a környékbeli településeken leparkolt kocsit fogaskerekűre cserélve közelíthetjük meg a sípályákat.

Összesen tizenhét kilométeren át kanyarog a leghosszabb, kétezer-kétszáz méter szintkülönbségű pályája, melynek felső része könnyedebb gleccserlejtőkön át vezet a nehezebb szakaszokig. Zermatton rengeteg népszerű túraútvonal található, melyek a gleccserek mellett alpesi falvakat és hegyi tavakat is érintenek.

Kaprun, Ausztria

Igazi „leg…” terep, mert Kaprun volt Ausztria legelső gleccserpályája, és évente itt esik a legtöbb hó. Odafent széles lejtők és a völgyben fekvő Zelli-tó csodás panorámája jellemzi, no meg egy kétezer-ötszáz méter magasan, viszonylag újonnan épített gleccserközpont, ahol a sportboltoktól az étteremig csupa hasznos dolgot találunk.

Kora ősztől indul az akár nyár elejéig elhúzódó idény, melynek egyik haszonélvezői a freestyle síelők és boardosok, akik a négy funparkban élhetik ki magukat – közülük egy a gleccseren működik.

A negyvennyolc kilométeres síterep gyakorlatilag egész évben üzemel, a csúcsidőszaka október és június közé lőhető be.

Stubai, Ausztria

Innsbrucktól harminc kilométerre fekszik Ausztria legnagyobb, és rengeteg szolgáltatása révén talán a legkényelmesebbnek mondható gleccser-síterülete. Szeptembertől júniusig a sízők és a hódeszkások uralják a harmincnyolc kilométernyi síterepet és környékét, a többi hónapban a túrázók köszönnek egymásra a fenyvesek árnyékában.

Funparkokban itt is lehet szórakozni az októbertől májusig tartó szezonban, a Snowpark Moreboards Stubai Zoo Tirol legjobbjai közé tartozik.

További izgalmakat kínál egy háromezer-kétszáz méter magasan tündöklő kilátó, a Top of Tyrol, és kicsit lejjebb találunk egy saját készítésű tésztafélékre specializálódott önkiszolgáló éttermet, mely így a világ legmagasabban lévő tésztaüzeme.

Zugspitze, Németország

Németország legmagasabban üzemelő síterepét tisztelhetjük benne.

A németeknek egyébként be kell érniük mindösszesen egy darab gleccserrel, mely a közel háromezer méteres csúccsal büszkélkedő Zugspitzén található.

Októbertől május közepéig szánthatjuk a havat a hóbiztosnak számító, húsz kilométernyi területen, a köztes időszakban csak kirándulók használhatják a gleccser liftjeit. A funpark ezen a terepen is szériatartozék, amit főleg a snowboardosok használnak. Érdekesség, hogy lent a völgyben rejtőzik a híres-neves üdülőhely, Garmisch-Partenkirchen.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Ötven év után újra lesz szabadstrand a Római-parton!
Ezzel az öt tippel extrém hőségben is örömteli élmény lesz a túrázás
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom