Close
Tojás formájú kunyhóból leshetjük a sarki fényt a világ tetején

Tojás formájú kunyhóból leshetjük a sarki fényt a világ tetején

A világ legészakibb városából meglesni a sarki fényt eléggé bakancslistásan hangzik. Ha pedig mindez tojás alakú kis kabinból történik, akkor biztosan különleges élményre számíthatunk.

A norvégiai Hammerfest Földünk északi csúcsának számít, ahol téli időszakban rettenetes időjárási körülmények fogadják az odatévedőt. Ennek ellenére a környék rendkívül kedvelt kirándulóhelynek mondható, nem csoda tehát, hogy a helyiek igyekeznek a túrázók kedvében járni. Néhány pihenőt és kabint állítottak már fel arrafelé, hogy a minden bizonnyal átfagyott látogató menedéket találjon, és lehetősége legyen átmelegednie.

Közülük egyértelműen a Hammerfest Cabin névre keresztelt tojás alakú házikó tűnik a legérdekesebbnek.

A Hammerfest határában felállított kuckó masszívan ellenáll a tél legdurvább támadásainak; szokatlan formája miatt például a hó nem tud felgyűlni a papír és fa alapanyagból összeállított tetején (utóbbi egy lángokra épülő különleges japán eljárásnak köszönhetően lesz tartós). A tizenöt négyzetméter alapterületű kabin alja pedig a terület 3D-s, lézeres felmérésének hála a felszínhez igazodik.

Talán mondanunk sem kell, hogy szigetelése egészen kiváló, a melegnek esélye sincs kiszöknie – ebből következik, hogy természetesen fűtött a kunyhó.

A fából ácsolt kabinban az ülőhelyek mellett asztalt is felállítottak a kényelem érdekében, méretes ablaka pedig a tenger, valamint Storfjellet és a Tyven-hegység csodás látképét adja a megfáradt túrázónak.

A kabin egy pillanat alatt olyan népszerű lett a kirándulók körében, hogy alaposan megnőtt miatta a környék turistaforgalma, úgyhogy a tervek szerint nemsokára még egyet felhúznak. A Tyven lankáira tervezett kuckó egyszerre nyújt majd döbbenetes panorámát a városra és a kétségkívül páratlan sarkvidéki tájra.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

(Fotók: Lonely Planet)

Close