Close
Tojás formájú kunyhóból leshetjük a sarki fényt a világ tetején

Tojás formájú kunyhóból leshetjük a sarki fényt a világ tetején

A világ legészakibb városából meglesni a sarki fényt eléggé bakancslistásan hangzik. Ha pedig mindez tojás alakú kis kabinból történik, akkor biztosan különleges élményre számíthatunk.

A norvégiai Hammerfest Földünk északi csúcsának számít, ahol téli időszakban rettenetes időjárási körülmények fogadják az odatévedőt. Ennek ellenére a környék rendkívül kedvelt kirándulóhelynek mondható, nem csoda tehát, hogy a helyiek igyekeznek a túrázók kedvében járni. Néhány pihenőt és kabint állítottak már fel arrafelé, hogy a minden bizonnyal átfagyott látogató menedéket találjon, és lehetősége legyen átmelegednie.

Közülük egyértelműen a Hammerfest Cabin névre keresztelt tojás alakú házikó tűnik a legérdekesebbnek.

A Hammerfest határában felállított kuckó masszívan ellenáll a tél legdurvább támadásainak; szokatlan formája miatt például a hó nem tud felgyűlni a papír és fa alapanyagból összeállított tetején (utóbbi egy lángokra épülő különleges japán eljárásnak köszönhetően lesz tartós). A tizenöt négyzetméter alapterületű kabin alja pedig a terület 3D-s, lézeres felmérésének hála a felszínhez igazodik.

Talán mondanunk sem kell, hogy szigetelése egészen kiváló, a melegnek esélye sincs kiszöknie – ebből következik, hogy természetesen fűtött a kunyhó.

A fából ácsolt kabinban az ülőhelyek mellett asztalt is felállítottak a kényelem érdekében, méretes ablaka pedig a tenger, valamint Storfjellet és a Tyven-hegység csodás látképét adja a megfáradt túrázónak.

A kabin egy pillanat alatt olyan népszerű lett a kirándulók körében, hogy alaposan megnőtt miatta a környék turistaforgalma, úgyhogy a tervek szerint nemsokára még egyet felhúznak. A Tyven lankáira tervezett kuckó egyszerre nyújt majd döbbenetes panorámát a városra és a kétségkívül páratlan sarkvidéki tájra.

(Fotók: Lonely Planet)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom