Close
Faházban lakni az új luxus

Faházban lakni az új luxus

Vannak az életben pillanatok, amikor le kell csatlakozni a hálózatról, el kell veszíteni a térerőt, olyan helyre kell menni, ahol a lefedettség a nulla felé közelít. Ugyan a következő három hely közül csak egy számít tömegkommunikációs fehér foltnak, de mindegyik olyan pont, ahol a városi környezetből kiszakadva sokkal könnyebben kapcsoljuk ki az okostelefonjainkat és feledkezünk meg az e-mailekről, LinkedIn-profilról és egyéb nyűgökről.

Az elmúlt években egyre trendibbé váltak az olyan alternatív megoldások, amik az ellenkező pólusán helyezkednek el annak, amit az egzotikus, feszített víztükrös medencékkel, masszázsszalonokkal, konditermekkel felszerelt luxusresortok szimbolizálnak. Civilizációtól távol eső helyek, messze a városok nyüzsgésétől. Izoláltság és befelé fordulás. Az élő természet karnyújtásnyira. Kis helyek a testnek, végtelen terek a léleknek. Három ilyen helyet mutatunk.

15 Fiscavaig, Skye-sziget, Skócia

A festői Isle of Skye-on található ez a nem kevésbé festői faház, amit tulajdonosa és a környékbeliek kedvesen csirkeólnak is becéznek. A Skye-sziget Skócia Atlanti-óceáni oldalán található, a Hebridák-szigetcsoport egyik tagja. Vadregényes és kemény táj, amelynek minden pórusából valamiféle kelta ősiség árad, nem véletlen, hogy a sziget közel kilencezer lakójának egyharmada a gael nyelvet vallja anyanyelvének. Ebben a kies, mégis gyönyörű tájban bújik meg a Fiscavaig 15, egy öko nyaralóház. A kétszintes kunyhó berendezése nem fényűző, de a konyhától a fűtésig minden megvan benne, ami kell, a hatalmas, kirakatszerű ablakból pedig rálátni a közelben lévő tóra.

Mégsem feltétlenül maga a ház képes helyreállítani az ember lelki egyensúlyát, sokkal inkább a környék felfedezése. A Rona- és Rasaay-szigetek a közelben vannak, de a világörökség részének számít St. Kilda sincs messze, itt pedig delfineket, bálnákat és óriáscápákat is meg lehet figyelni. Másfél órára található a carbosti Oyster Shed nevű étterem, a Talisker szeszfőzde pedig még annál is közelebb, a domb aljában. 1825 óta itt készül a helyi whiskey, amely száz éve Skócia egyik legkeresettebb márkája volt.

Treehotel, Harads, Svédország

Egy svéd házaspár, Kent Lindvall karrier-tanácsadó, és Britta Jonsson-Lindvall nővér álmodták meg maguknak a Treehotelt, egy olyan szállodát, amelynek a szobái a fák koronái közé fészkelték be magukat. A Svédország északi részén fekvő Harads, egy hatszáz fős apró település közelében hozták létre projektjüket, amellyel fel is tették a világtérképre ezt a hangulatos, de nem túl jelentős falucskát. Napjainkban hét lakosztály tartozik a szállodához, akad között egészen apró, mint a Cabin névre hallgató helyiség, és nagyobb is, például a száz négyzetméteres „A hetedik szoba”.

Az öt személy elhelyezésére alkalmas lakosztályból pazar kilátás nyílik a közeli Lule-folyóra. A panorámaablakok észak felé néznek, így ha jól időzítünk, az északi fényeket is meg lehet csodálni. Ami a kényelmi faktorokat illeti: két dupla ágy, egy szófa, egy lounge és egy fürdőszoba áll a vendégek rendelkezésére, a berendezésben hangsúlyosak az organikus megoldások és a Skandináviában őshonos fák. A Treehotel szíve a Britta’s Pensionat, egy múlt század harmincas-ötvenes évek hangulatát idéző szálló, itt szolgálják fel a reggelit, ebédet, vacsorát, míg a vendégek a fakoronák között szállnak meg.

Unyoked, Új-Dél-Wales, Ausztrália

„Totális elszigeteltség. Attenborough-szintű természet. Kapj el egy italt, és bámuld a csillagokat!” Ebben a kellemesen indie és hipszter hangulatban kommunikál az Unyoked stábja. A vállalkozás két kabinja mindössze két órára található Sydneytől, ami ausztráliai mércével mérve a kevesebbnél is kevesebb, de mégis rejtély övezi, a pontos lokációt ugyanis csak két nappal indulás előtt kapja meg az utazó, hiába foglalta le a kabinját már fél évvel korábban. A berendezést úgy alakították ki, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja: napelemmel fűtött zuhany, komposztálóval egybekötött mellékhelyiség, a sütő pedig gázzal megy.

Ha a népszerű és teljesen 21. századi közmondás szerint az offline az új luxus, akkor az Unyoked ötcsillagos deluxe intézmény, ahová az ember elvonulhat azokkal, akik a legfontosabb az életében, vagy akár egyedül, és átgondolhatja mindazt, ami átgondolásra érdemes. Egy ilyen elvonulás akár egy új fejezet kezdetét is jelentheti az ember életében, ami a nagyvárosi pörgésben nagy valószínűséggel nem történne meg.

Ha ezek tetszettek, nagyon ajánlott olvasmány a Cabin Porn – Inspiration for your quiet place somewhere című album.

(Fotók: 15Fiscavaig, Treehotel, Unyoked)

svédország | treehotel | harads | ausztrália | 15fiscavaig

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram