Március vége van, vagyis most kell elindulni becserkészni a sarki fényt!

Jó szezonja volt a sarkifény-vadászoknak, az elmúlt hónapokban szebbnél szebb, zöldben és pirosban pompázó fényjelenséget kaphattak el az északi féltekén. A tavaszi napéjegyenlőség beköszöntével azonban sokan hajlamosak arra, hogy összecsomagolják a felszerelésüket, és elhagyják a sarkvidékhez közeli régiókat – mekkora hibát követnek el ezzel!

A közhiedelemmel ellentétben a március 20-i napéjegyenlőség valójában növeli a sarki fény erejét, és sokkal nagyobb lehetőségünk van ilyenkor megtapasztalni az égi csodát. Arról nem beszélve, hogy földünk másik felén megkezdődik a délifény-szezon. Noha korábban úgy vélték, egymás tükörképekként jelennek meg a fényjátékok az égbolton, valójában erről szó sincs: a két sarkkör közelében teljesen különböznek egymástól.

A tavaszi napéjegyenlőség idején a földi mágneses tér helyzete a legkedvezőbb, a mágneses pólusok felé tartó erővonalak a legjobb szögben fordulnak a Nap felé, vagyis ilyenkor a legnagyobb az esély a sarki fény kialakulására. Mindez természetesen igaz az őszi napéjegyenlőség idején a Déli-sarkvidékre vonatkozóan is. Mivel nem egzakt tudományról beszélünk,

ezért semmi sem garantálja a biztos sikert, megfelelő felkészüléssel és március végi időzítéssel viszont alaposan megnövelhetjük az esélyeinket.

Érdemes figyelembe venni a hold mozgását is: ha gyenge a sarkifény-aktivitás, akkor a hold (különösen a telihold) fénye egyszerűen elnyomhatja.

A legjobb helyek a sarki fény elcsípésére az északi sarkkör környékén vannak, tehát ha valahol a hatvanötödik és a hetvenötödik szélességi kör között verünk tanyát, jó eséllyel elkaphatjuk. Ami a konkrét országokat illeti, Észak-Amerikában Alaszkában és Kanada északi részén, Európában Izlandon, Norvégiában, Svédországban és Finnországban érdemes próbálkozni.

Ha a kevésbé megfigyelhető és ritkábbnak számító déli fényt szeretnénk becserkészni a déli féltekén, valahol a hatvanötödik és a hetvenötödik szélességi fok közötti területeket kell célba vennünk, méghozzá márciustól szeptemberig, amikor ott hosszabbak az éjszakák. Tasmánia, az új-zélandi Dunedin, a Falkland-szigetek, a Déli-Georgia szigetek, a Brit tengerentúli területek, és a Déli-sark a legjobb helyek ahhoz, hogy levadásszuk a déli fényeket (utóbbi helyszínen ráadásul hatványozódhat az élmény a pingvinek és a bálnák megfigyelésével).

Amennyiben megfogadjuk a fenti javaslatokat és a megfelelő időben érkezünk a megfelelő helyre, sötétedést követően azonnal kezdjük el a keresést. Akármit is mondanak a helyiek a sarki fény előfordulásának szerintük legtökéletesebb időpontjáról, hagyjuk figyelmen kívül, mert gyakorlatilag bárhol és bármikor feltűnhet.

Általában napnyugta és éjfél közé teszik a legvalószínűbbre, ebben az intervallumban találkozhatunk a legtöbb érdeklődővel, de valójában akár még hajnal háromkor is elcsíphetjük.

Akadnak olyan hotelek, ahol lehet sarkifény-ébresztőt kérni ebben az időpontban, szóval ezeken a helyeken nyugodtan lefeküdhetünk aludni hótaposóval a lábunkon is.

Ez is érdekelhet:

"Bármikor újraélném, csak több pálinkát vinnék" – Így lehet levadászni a sarki fényt

Aurora borealis. Mindenki tudja, hogy létezik, de keveseknek adatik meg, hogy kihúzzák a bakancslistájukról. Két olyan szerencsés férfival beszélgettünk, akik egy norvégiai estén ezt megtehették.

(Fotók: Unsplash)

túra | déli fény | tipp | hogyan | aurora borealis

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom