Close
Elsüllyedt világok – Víz alá került települések, amelyeket még megnézhetünk

Elsüllyedt világok – Víz alá került települések, amelyeket még megnézhetünk

Jó néhány olyan település található a nagyvilágban, melyek nagy részét vagy egészét elöntötte a víz, ennek ellenére bárki számára látogathatóak. Egészen különleges, és könnyen lehet, hogy megismételhetetlen élményt, illetve látványt kaphatunk, ha felkeressük ezeket a – legtöbbször víztározó építése miatt víz alá került – falvakat, városokat. 

Kaljazin, Oroszország

1940-ben az Uglicsi-víztározó építése okozta a vesztét a 13 ezer lakosú Kaljazin kolostorának és óvárosának.

Az építkezés következtében a templom a torony kivételével víz alá került, építettek viszont köré egy kis szigetet. Utóbbin csónakkal ki lehet kötni, alkalmanként istentiszteletet is tartanak rajta.

Mediano, Spanyolország

Szintén egy víztározó miatt semmisült meg Spanyolországban csaknem egy teljes település.

Medianót 1974-ben árasztotta el az árvíz, de szerencsére néhány épület a mai napig megmaradt – köztük van a falu 17. századi harangtornya is.

Ontario elveszett falvai, Kanada

Tíz település veszett oda 1958-ban a kanadai Ontario tartományban a St. Lawrance Seaway építésekor. Aki szeretné megnézni a megmaradt romokat, annak alacsony vízállás esetén kell arrafelé repülnie – merthogy csak a levegőből látszanak.

Az emlékeket egy múzeum is őrzi.

Pavlopetri, Görögország

A világ legrégebbi elsüllyedt városaként ismert a Görögország déli partjainál máig ismeretlen okból eltűnt Pavlopetri.

A bronzkori kikötőváros mindössze három-négy méter mélységben pihen a Lakóniai-öböl fenekén.

A legkorábbi romok Kr. e. 2800-ból származnak, ám a városban mindmáig maradtak érintetlen épületek, udvarok, utcák, kripták, valamint több tucat sírüreg.

Sant Romà de Sau, Spanyolország
Évszázadokig biztonságban volt a 11. században épített település temploma, mígnem egy víztározó építését követően 1962-ben a víz elárasztotta a falut. Mielőtt ez bekövetkezett volna, a lakosságot és néhány házat feljebb költöztettek, a templom viszont a helyén maradt.

Manapság a vízállástól függ, lehet-e látogatni és egyáltalán látni a templomot.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom