Close
Emberi arcokkal festi le Ázsia megrendítő oldalát Mátrai Miklós

Emberi arcokkal festi le Ázsia megrendítő oldalát Mátrai Miklós

Második otthonának tartja Ázsiát a reklámszakmában már jól ismert, mostanában a MOJO nevű kínai-magyar brandjével molyoló Mátrai Miklós, aki kilenc év pauza után mutatja meg magát újra egy kiállítás formájában, portréképekben elmesélve a kontinens félelmetesen lenyűgöző világát. 

Mátrai Miklós 2009-ben abbahagyta a fotózást, mert úgy érezte, nem igazán tud megújulni. A rutinná váló fényképezés nem okozott már örömet neki: szünetet kellett tartania, úgyhogy átmenetileg a fiókba tette a gépét.

Később egyre sűrűbben utazgatott Ázsiába, fokozatosan megismerve a hatalmas kontinens ismeretlen oldalait. 2016-tól olyan élethelyzetekbe keveredett, hogy felfedezhette ennek a hihetetlen világnak egy másik arcát is, ami mellett egyszerűen nem tudott szó nélküli elmenni.

Kinyitotta a fiókot, majd mindazt, ami körbe vette, elkezdte tudatosan megörökíteni.

Ázsia által tehát újra az élete része lett a fotózás és folytatta a szubjektív dokumentarista portéképeit.

Miklós, amióta az eszét tudja, érdeklik az emberek, a gondolkodásuk, a döntéseik, az ízlésük, a reakcióik és az egymáshoz való viszonyuk. Gyerekként folyamatosan arcokat, embereket rajzolt; amerre csak fordult, mindenben és mindenhol arcok néztek vissza rá.

– “A mai napig emlékszem arra az érzésre, amikor tizenhat esztendősen rájöttem, hogy a portréfotózást, mint műfajt, nekem találták ki. Elsőként Budapest bugyrait jártam, aztán elkezdtem nyitni a vidék felé. Rövid idő alatt hobbimmá, de talán inkább addikciómmá vált az emberi arcok megörökítése. A fotózás egyfajta szociális terápia számomra. Egy alkalom, egy lehetőség, hogy nyissak a világ felé, valamint minél jobban megismerjem, megértsem, befogadjam a számomra ismeretlent. Szeretem a valódi, nyers, őszinte hatásokat.”

A Supermarket Galleryben berendezett kiállításon július 6-ig látható képek három országban, Thaiföldön, Kínában és Kambodzsában készültek.

Alaposan megfigyelve a tárlaton bemutatott alkotásokat, érződnek rajtuk a kultúrák közötti különbségek és feltűnik a helyszínen átélt élményeket teljes mértékben visszaadó feszültség is.

Mivel a portrékon szereplők nagy része nem beszél angolul, ezért csupán az első benyomások alapján alakulhatott ki bennük Miklós irányába a bizalom és a szimpátia.

Csak ezután nyílt alkalma megörökíteni őket.

A kiállított képek egy nagyobb anyag szűrt válogatásaként láthatóak, amiket jövőre könyv formájában tervez majd kiadni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Mátrai Miklós)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom