Close
Emberi arcokkal festi le Ázsia megrendítő oldalát Mátrai Miklós

Emberi arcokkal festi le Ázsia megrendítő oldalát Mátrai Miklós

Második otthonának tartja Ázsiát a reklámszakmában már jól ismert, mostanában a MOJO nevű kínai-magyar brandjével molyoló Mátrai Miklós, aki kilenc év pauza után mutatja meg magát újra egy kiállítás formájában, portréképekben elmesélve a kontinens félelmetesen lenyűgöző világát. 

Mátrai Miklós 2009-ben abbahagyta a fotózást, mert úgy érezte, nem igazán tud megújulni. A rutinná váló fényképezés nem okozott már örömet neki: szünetet kellett tartania, úgyhogy átmenetileg a fiókba tette a gépét.

Később egyre sűrűbben utazgatott Ázsiába, fokozatosan megismerve a hatalmas kontinens ismeretlen oldalait. 2016-tól olyan élethelyzetekbe keveredett, hogy felfedezhette ennek a hihetetlen világnak egy másik arcát is, ami mellett egyszerűen nem tudott szó nélküli elmenni.

Kinyitotta a fiókot, majd mindazt, ami körbe vette, elkezdte tudatosan megörökíteni.

Ázsia által tehát újra az élete része lett a fotózás és folytatta a szubjektív dokumentarista portéképeit.

Miklós, amióta az eszét tudja, érdeklik az emberek, a gondolkodásuk, a döntéseik, az ízlésük, a reakcióik és az egymáshoz való viszonyuk. Gyerekként folyamatosan arcokat, embereket rajzolt; amerre csak fordult, mindenben és mindenhol arcok néztek vissza rá.

– “A mai napig emlékszem arra az érzésre, amikor tizenhat esztendősen rájöttem, hogy a portréfotózást, mint műfajt, nekem találták ki. Elsőként Budapest bugyrait jártam, aztán elkezdtem nyitni a vidék felé. Rövid idő alatt hobbimmá, de talán inkább addikciómmá vált az emberi arcok megörökítése. A fotózás egyfajta szociális terápia számomra. Egy alkalom, egy lehetőség, hogy nyissak a világ felé, valamint minél jobban megismerjem, megértsem, befogadjam a számomra ismeretlent. Szeretem a valódi, nyers, őszinte hatásokat.”

A Supermarket Galleryben berendezett kiállításon július 6-ig látható képek három országban, Thaiföldön, Kínában és Kambodzsában készültek.

Alaposan megfigyelve a tárlaton bemutatott alkotásokat, érződnek rajtuk a kultúrák közötti különbségek és feltűnik a helyszínen átélt élményeket teljes mértékben visszaadó feszültség is.

Mivel a portrékon szereplők nagy része nem beszél angolul, ezért csupán az első benyomások alapján alakulhatott ki bennük Miklós irányába a bizalom és a szimpátia.

Csak ezután nyílt alkalma megörökíteni őket.

A kiállított képek egy nagyobb anyag szűrt válogatásaként láthatóak, amiket jövőre könyv formájában tervez majd kiadni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Mátrai Miklós)

arcok | tárlat | ázsia | Mátrai Miklós | portré

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram