Futurisztikus városnegyedet terveznek Szingapúrban

Egy futurisztikus városnegyed megteremtését vették célba Szingapúrban, amelyhez automatikus szemétgyűjtés, környezetbarát központi hűtés, valamint autómentes centrum is tartozna.

A városnegyed a tervek szerint mintegy hétszáz hektáron terülne el, és mintegy 42 ezer lakásnak adhat otthont. Az óriási népsűrűségű városállamban a polgárok többsége szolgálati lakásokban él, Szingapúr pedig nemcsak nagyon zsúfolt, de a levegője is nagyon szennyezett, ezért kiemelten fontos szereppel bírna ez a zöld városfejlesztési projekt.

Így festene egy emberléptékű okosváros(negyed)

Egy százméteres zöldfolyosó szelné ketté a centrumot, amely a vadon élő állatok biztonságos közlekedését segítené elő, valamint egy vízgyűjtőterületetet és egy természetvédelmi övezetet kötne össze egymással. A természet és a lakóövezet integrálása mellett az edukációs módszerekre is nagy hangsúlyt fektetnének: a szingapúriakat ugyanis környezettudatosabb életmódra, nagyobb közösségi felelősségvállalásra buzdítanák. Így többek között olyan applikációkat terveznek a lakásokhoz, amelyek révén valós időben követhető a háztartásokra jutó energiahasználat és a szeméttermelés.

A légkondi is a múlté

A tervezők az utópisztikus városnegyedben főként a gyalogosokat és a bringásokat helyeznék a fókuszba, gépjárművekből csakis elektromos hajthatna be. De a légkondi is a múlté: helyette napenergiával hűtött vízzel szabályoznák a lakások hőmérsékletét, hogy ne kelljen léghűtéses kondenzátort használni. Hasonló elképzelések egyébként a világ más pontjain is akadnak– Szaúd-Arábia is történetének egyik legfontosabb városfejlesztési projektjét fogna, mégpedig egy százhetven kilométer hosszú város felépítésével:

Egy irtó bizarr várost terveznek, amely Budapest és Szeged között pont elférne

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg Szaúd-Arábia történetének egyik legfontosabb városfejlesztési projektjét mutatta be.

(Forrás: Greendex)

városfejlesztés | okosvárosnegyed | okosváros | ökológia | zöld jövő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom