Close
Futurisztikus városnegyedet terveznek Szingapúrban

Futurisztikus városnegyedet terveznek Szingapúrban

Egy futurisztikus városnegyed megteremtését vették célba Szingapúrban, amelyhez automatikus szemétgyűjtés, környezetbarát központi hűtés, valamint autómentes centrum is tartozna.

A városnegyed a tervek szerint mintegy hétszáz hektáron terülne el, és mintegy 42 ezer lakásnak adhat otthont. Az óriási népsűrűségű városállamban a polgárok többsége szolgálati lakásokban él, Szingapúr pedig nemcsak nagyon zsúfolt, de a levegője is nagyon szennyezett, ezért kiemelten fontos szereppel bírna ez a zöld városfejlesztési projekt.

Így festene egy emberléptékű okosváros(negyed)

Egy százméteres zöldfolyosó szelné ketté a centrumot, amely a vadon élő állatok biztonságos közlekedését segítené elő, valamint egy vízgyűjtőterületetet és egy természetvédelmi övezetet kötne össze egymással. A természet és a lakóövezet integrálása mellett az edukációs módszerekre is nagy hangsúlyt fektetnének: a szingapúriakat ugyanis környezettudatosabb életmódra, nagyobb közösségi felelősségvállalásra buzdítanák. Így többek között olyan applikációkat terveznek a lakásokhoz, amelyek révén valós időben követhető a háztartásokra jutó energiahasználat és a szeméttermelés.

A légkondi is a múlté

A tervezők az utópisztikus városnegyedben főként a gyalogosokat és a bringásokat helyeznék a fókuszba, gépjárművekből csakis elektromos hajthatna be. De a légkondi is a múlté: helyette napenergiával hűtött vízzel szabályoznák a lakások hőmérsékletét, hogy ne kelljen léghűtéses kondenzátort használni. Hasonló elképzelések egyébként a világ más pontjain is akadnak– Szaúd-Arábia is történetének egyik legfontosabb városfejlesztési projektjét fogna, mégpedig egy százhetven kilométer hosszú város felépítésével:

(Forrás: Greendex)

FOLYTASD EZZEL
Imádják a kínaiak ezt a szelfiző óriáspandaszobrot
Igazi adrenalinbomba lett ez a hihetetlenül látványos függőhíd
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom