Close
Futurisztikus városnegyedet terveznek Szingapúrban

Futurisztikus városnegyedet terveznek Szingapúrban

Egy futurisztikus városnegyed megteremtését vették célba Szingapúrban, amelyhez automatikus szemétgyűjtés, környezetbarát központi hűtés, valamint autómentes centrum is tartozna.

A városnegyed a tervek szerint mintegy hétszáz hektáron terülne el, és mintegy 42 ezer lakásnak adhat otthont. Az óriási népsűrűségű városállamban a polgárok többsége szolgálati lakásokban él, Szingapúr pedig nemcsak nagyon zsúfolt, de a levegője is nagyon szennyezett, ezért kiemelten fontos szereppel bírna ez a zöld városfejlesztési projekt.

Így festene egy emberléptékű okosváros(negyed)

Egy százméteres zöldfolyosó szelné ketté a centrumot, amely a vadon élő állatok biztonságos közlekedését segítené elő, valamint egy vízgyűjtőterületetet és egy természetvédelmi övezetet kötne össze egymással. A természet és a lakóövezet integrálása mellett az edukációs módszerekre is nagy hangsúlyt fektetnének: a szingapúriakat ugyanis környezettudatosabb életmódra, nagyobb közösségi felelősségvállalásra buzdítanák. Így többek között olyan applikációkat terveznek a lakásokhoz, amelyek révén valós időben követhető a háztartásokra jutó energiahasználat és a szeméttermelés.

A légkondi is a múlté

A tervezők az utópisztikus városnegyedben főként a gyalogosokat és a bringásokat helyeznék a fókuszba, gépjárművekből csakis elektromos hajthatna be. De a légkondi is a múlté: helyette napenergiával hűtött vízzel szabályoznák a lakások hőmérsékletét, hogy ne kelljen léghűtéses kondenzátort használni. Hasonló elképzelések egyébként a világ más pontjain is akadnak– Szaúd-Arábia is történetének egyik legfontosabb városfejlesztési projektjét fogna, mégpedig egy százhetven kilométer hosszú város felépítésével:

(Forrás: Greendex)

környezettudatosság | okosváros | ökológia | szingapúr | városfejlesztés

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram