Close
Különös világválogatott bukkant fel Brazíliában

Különös világválogatott bukkant fel Brazíliában

Világhírű építészekből áll, akik a dél-amerikai ország minden részén terveznek, ráadásul teljesen eltérő funkciójú épületeket.

Néhány hete írtuk meg, hogy Bjarke Ingels – aki kiérdemelte nálunk az építészet fenegyereke eposzi jelzőt – beteszi a lábát Dél-Amerikába, vagyis elkezdődik az első ottani tervének megépítése az ecuadori Quitóban.

A túlparton, Brazíliában Ingels (még) nincs, rajta kívül viszont számos világhírű építész fordult meg az elmúlt években.

Dél-Amerika legnagyobb országa a múlt század közepe táján kezdte termelni a maga klasszis építészeit, ám az elmúlt évtizedekben kikerült a fősodorból. Úgy tűnik, a szünet csak átmeneti volt, ha hosszú is: egyrészt feljövőben van egy új generáció, másrészt kis túlzással ellepték az országot világhírű tervezők, akiknek az épületeiből válogattunk alább.

Santiago Calatrava – Museum of Tomorrow

Ötezer négyzetméter múzeum, 7600 m² plázatér Rio belvárosában. Az állandó kiállítások a felső szintre kerültek, ahonnan csodás panoráma nyílik a Guanabara-öbölre, ezzel is visszatérésre csábítva a látogatókat.

Kívülről feszített víztükrű medence veszi körül az épületet, azt a benyomást keltve, hogy a múzeum úszik a vízen.

A Holnap Múzeuma csak egy – igaz, meghatározó – része a Porto Maravilha városrész megújításának, a végső formáját pedig folyamatos párbeszéd eredményeképp nyerte el.

Foster+Partners – Aqwa Corporate

Még mindig Rio, még mindig a Porto Maravilha, ezúttal egy A kategóriás irodaház. Ez az a partszakasz, ahol a brazilok szerint megszületett a szamba, most viszont Norman Foster brit stúdiója adja meg az alaphangot.

A 22 emeletes épületben 125 ezer m² az irodák összterülete, ami mintegy a duplája a legnagyobb magyarországi irodaépületének, az új Telekom-székháznak. Parkolás az ötszintes mélygarázsban, boltok és közösségi terek az alsó szinten.

Külön figyeltek a trópusi éghajlatra: az Aqwa Corporate-et a legmagasabb szintű LEED-minősítéshez tervezték, rendkívül erős nap- és esővédelemmel, a fő szervezőelv pedig az átjárhatóság, megközelíthetőség volt.

Studio Daniel Libeskind + Pablo Slemenson Arquitetura – Vitra

Rióból ugorjunk át egy másik brazil megapoliszba, Sao Paulóba, ahol két stúdió első közös munkája valósul meg. Elsőre elég hihetetlen, hogy mindössze tizennégy lakást terveztek ebbe a toronyházba – merthogy mindegyik egy egész emeletet elfoglaló luxuslakás.

Jó, nem mindegyik: a legfelső lakás két emeletet foglal el, pluszban jár hozzá egy medence a tetőn. Mindezek tudatában már másképp nézünk a drágakövet idéző homlokzatra is.

A Vitra forgalmas utak mentén fekszik, így könnyen megközelíthető a város néhány nagy parkja, mint az Ibirapuera vagy a Do Povo.

Daarchitectes – Casa Boipeba

Jóval visszafogottabb ez az egyszerű, nyers, 450 m²-es nyári lak, amely Boipeba szigetén található. Kint és bent határa elmosódik, beton és fa összejátszik, ahogy kell.

A háznak van egy nappali és egy éjszakai része, a kettőt külső folyosó köti össze.

Boipeba Bahia állam déli részén található, a trópusi éghajlathoz pedig rafináltan ki kellett találniuk az árnyékolókat a francia tervezőknek.

Herzog & de Meuron – Arena do Morro

A natali gimnázium 2014-ben épült meg, egy évre rá díjat is nyert, azóta pedig szépen belakták a helyiek. A környezet egy favela, ha nem is tipikus, félúton a védett természeti környezet, és az óceánparti fejlett városrész között.

A svájci tervezők gondosan felmérték, milyen tevékenységek segíthetnék a fejlődést, és igyekeztek helyet találni azoknak a szűkös fejlesztési területen.Végül egy épületsor valósult meg, amelynek az egyik legfontosabb része a gimnázium.

Felülnézetből jelentősen elüt a környezetétől a vakító fehér tetejű épület. Szándékosan: a tervezői szándék szerint úgy tölt ki egy korábban üresen kongó telket, akár egy puzzle hiányzó darabja, hogy messziről is jól láthatóan jelöljön egy új, nagyvonalú közösségi teret.

Ebből a szűk válogatásból is kitűnik: Brazílián belül változatos helyeken terveznek egészen különböző funkciójú épületeket menő építészek. És az sem mellékes, hogy a fejlesztések a favelákat sem kerülik el.

Ez is érdekelhet:

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom