Close
Ezeket az épületeket nagyon várjuk 2018-tól

Ezeket az épületeket nagyon várjuk 2018-tól

Csók, napfény, világrekord – izgalmas év vár ránk az építészetben. Mivel a nagyszabású tervekkel ráérünk még foglalkozni, kiválasztottunk hat épületet, amelyet már át is adnak 2018-ban. 

Zaha Hadid egyik utolsó munkája

A világ legnagyobb, és talán legcsavarosabb átriuma – Forrás: Zaha Hadid Architect

Zaha Hadid, az ívek királynője egyik utolsó munkája a Peking nyugati részén épülő 207 méter magas felhőkarcoló, amely a világ legmagasabb átriumát adja majd. A hatalmas belső tér merész ívekkel tekereg fel a magasba, talán elvonva kicsit a figyelmet a Leeza Soho Tower irodáiról és üzleteiről.

Az épület energiafelhasználását a valós idejű környezeti adottságokat figyelembe vevő rendszerekkel csökkentik a lehető legalacsonyabbra; a mélygarázsban töltőállomások épülnek elektromos- és hibrid autók számára, de lesz tárolóhely 2680 kerékpár számára is, mi több, öltözők és zuhanyzók is járnak majd hozzájuk.

Paradise City

Így süt a nap éjszaka – Forrás: MVRDV

Szöulban új szórakoztató központ épül, az extravagáns épületektől amúgy sem tartózkodó MVRDV stúdió pedig itt is kitett magáért. A főbejáratot például egy, a napot megidéző gigantikus sárga folt díszíti, amelyet

éjszaka megcsodálhatnak majd a közeli Incshon reptérről fel- és leszálló gépek utasai is.

Ám különleges lesz a többi bejárat is: az egyik félig felhúzott függönyt idéz majd, egy harmadikat pedig „kifordított” bejáratnak neveztek el, mert nem klasszikus homlokzat, hanem épületbelsőt idéző megoldások ölelik majd körül. A közel tízezer négyzetméteres épületegyüttes egy új bulinegyed központja lehet. Mindenesetre a célratörő egyszerűséggel Nightclubnak nevezett központi épület jó kiindulópont ehhez, de lesz kaszinó, gyógyfürdő, tetőkert, bevásárlóközpont.

Síelnél? Irány a hőerőmű!

Erőmű & sípálya egyben – Forrás BIG

Idén végre elkészül a Bjarke Ingels, az építészet dán fenegyereke tervezte Amager Bakke hőerőmű, amelynek lejtős tetején síelni lehet majd, a szabadidőpark látogatói pedig időnként 25 méter átmérőjű fehér gőzgyűrűket láthatnak majd fellibbenni. Miért is?

Így ünnepel a hulladékból áramot előállító erőmű kéménye minden tonna elégetett szén-dioxid után.

A 124 méter magas kémény, és annak máris híres leendő gőzgyűrűi jó eséllyel Koppenhága új nevezetességei lesznek.

Csók a viktoriánus kornak

Tetőcsók Londonban – Forrás: Heatherwick Studio

Éttermek, galériák, koncerttermek üzemelnek már idén a londoni King’s Crossnál megújuló viktoriánus kori udvarban, a Coal Dropsban, no meg több mint hatvan üzlet.

Thomas Heatherwick tervei mentén teljesen felújítják, sőt kicsit át is alakítják a két, 1850-ben épült egykori széntárolót. Olyannyira, hogy az egymástól távol álló épületeket egy-egy ívelt tetővel összekötik, így keletkezik egy fedett közösségi tér, a nyeregtetők pedig egy csókkal ünneplik a találkozást.

Újjáépítés földrengés után

A Christchurc Library kívülről-belülről – Forrás: SHL

Az új-zélandi Christchurch könyvtára összedőlt a 2010-11-es földrengésekben, az új épületet a dán Schmidt Hammer Lassen cég tervezte egy helyi iroda bevonásával. A 12 ezer négyzetméteres épület nem csak egy könyvtárnak szánják, ezért ügyesen csalogatják be a helyieket:

a földszint egy hatalmas közösségi tér lesz, mintegy a Cathedral Square meghosszabbítása.

A másodikon gyerekkönyvtár és gyakorlószobák lesznek, míg maga a könyvtár az olvasótermekkel némileg elkülönül a harmadik szinten.

Az épület számos módon – többek közt helyi faanyagok használatával – utal a sziget déli részének őslakos törzse, a Ngai Tahu kultúrájára. A város újjáépítésében kulcsszerepet kapó 18 épület egyike az SHL Stúdió munkája.

Színfalak mögött

Ilyen lesz, és itt tart most a leendő színház – Forrás: OMA

Rem Kolhaas irodája még 2009-ben skiccelte fel a Tajvani Művészeti Központ első terveit. A három épület egy 1500 néző befogadására képes nagyszínházból, és két, egyaránt 800 fős kisebből áll majd.

Mindegyik képes lesz önállóan működni, ugyanakkor a színpadok mögötti terek és berendezések megosztva is használhatóak lesznek.

Az épület egy vasútállomás, és egy éjszakai piac szomszédságában áll, éppen ezért az alkotók szándéka becsatornázni, sőt fokozni az ezekből áradó életet és energiát.

Ez is érdekelhet:

2018 | design | dizájn | építészet

FOLYTASD EZZEL

Turisztikai dizájnversenyeken tarolt az ország két varázslatos szállodája

Így csaphatsz le a Budapest születésnapjára készült egyedi plakátra!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram