Ezekkel a szerencsehozó ételekkel készülj az újévre!

Szilveszterkor és az új év első napján számos babonával és hiedelemmel találkozhatunk. Van, aki fogadalmat tesz, míg mások inkább a szerencsehozó ételekhez fordulnak, melyek gazdagságot, jólétet, egészséget ígérnek. Körbenéztünk a világban, milyen hagyományok élnek a káposztától kezdve a tésztán át a lencséig.

A zöld szín a szerencsét szimbolizálja – gondoljunk csak a négylevelű lóherére, a dollárjegyekre és a jade kövekre. Újévkor éppen ezért érdemes egy tányér salátával indítani a napot, így nemcsak szerencsések leszünk, de még a másnaposság ellen is teszünk egy lépést. Németországban, Írországban és az Egyesült Államok egyes részein hasonló okok miatt fogyasztanak január első napján káposztát.

Elsősorban az ázsiai országokban szokás hosszú tésztát fogyasztani az újév napján, mely a hiedelmek szerint meghosszabbítja az életet. Törökországban és más mediterrán országokban a gránátalmát társítják a bőséghez és a termékenységhez, Spanyolországban pedig

tizenkét szem szőlőt kell elfogyasztani akkor, amikor éjfélt üt az óra, hogy az újévben gazdagság várjon ránk.

Nemcsak Magyarországon, hanem Olaszországban is nagy hagyománya van a lencsés ételek elfogyasztásának, ami az anyagi gazdagságot szimbolizálja. Ezzel szemben a hal rendkívül megosztó. Vannak országok, ahol kifejezetten tiltólistán szerepel, hiszen a hal elúszhat a szerencsével.

Mások szerint pedig, mivel rajokban úsznak, a bőséget jelenítik meg.

A sertéssel viszont garantáltan nem lövünk mellé, ugyanis általánosan elfogadott, hogy a gazdagságot és a jólétet testesíti meg újévkor.

(Fotók: Getty Images)

szilveszter | ételek | szokások | hiedelem | szerencsehozó | újév

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Íme, Dubaj másik oldala, amibe nagyon könnyen bele lehet szeretni
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom