Close
Minden, amit a világ egyik legaktívabb vulkánjának felfedezéséről tudni kell

Minden, amit a világ egyik legaktívabb vulkánjának felfedezéséről tudni kell

Az Etna idén igazán aktív volt, már ötvenszer tört ki, hogy kőzeteket és lávákat szórjon a levegőbe. A vulkánon túrázás rendkívül veszélyesnek tűnhet, megfelelő tervezéssel azonban ugyanolyan biztonságos lehet, mint bármilyen más kirándulás.

Talán kevesen tudják, de az Etnának nemcsak egy, hanem négy aktív csúcskrátere és több mint háromszáz olyan oldalsó krátere van, amely most szunnyadnak. A vulkán kifejezetten aktív időszaka 2018-ban kezdődött, és az elmúlt két évben gyakori kitöréseket produkált.

A vulkánon több száz túraútvonal vezet, a nyolc kilométeres táv négy-öt órás kirándulásra csábít. Egy bizonyos tengerszint feletti magasság fölött azonban nem szabad egyedül túrázni az Etnán, érdemes csoportos kirándulásokra befizetni.

A túrához megfelelő bakancsra és hosszú szárú nadrágra van szükség. A vulkáni szikla mellett meglepően sok növényi élettel lehet találkozni, 2600 méter felett azonban a pusztító kitörések miatt nincs nyoma az életnek.

A helyi idegenvezetők arra hívják fel a figyelmet, hogy bár a vulkanológusok azt hiszik, meg tudják jósolni az Etna kitöréseit, szerintük kiszámíthatatlan, és azt teszi, amit akar. A turisták annyit tehetnek, hogy tisztelik őt. Az idegenvezetők a kitörések és az időjárás alapján tudják, hogy biztonságos-e a túrázás a vulkánon.

Az Etnán való kirándulásra az ősz és a tavasz a legjobb időszak, hiszen a szicíliai nyár nagyon forró, így a túrák is sokkal megterhelőbbek. A vulkán felfedezését követően érdemes megpihenni Szicília strandjain, történelmi óvárosaiban, fantasztikus ételek és barátságos emberek között.

A vulkánturizmus nagyon is létező és népszerű tevékenység, ráadásul a nagyvilágban vagy ezerötszáz szunnyadó és működő tűzhányóhoz merészkedhetünk egészen közel, már amelyikhez engedik.

(Forrás: Euronews, fotók: Unsplash)

vulkántúra | kirándulás | etna | olaszország | vulkán

FOLYTASD EZZEL

Mától újra lehet síelni Magyarország egyik kedvenc síarénájában

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram