Persze, nem mindenhol.
Miután a vállalatok már úgy érzik, hogy az ételek és italok árában lélektani határokhoz érkeztek, így alternatív módon, a szervizdíj emelésén keresztül hárítják át a költségeket a vendégekre – írja a Portfolio.
Ez a jelenleg nagyjából megszokott tíz helyett tizenkét-tizenöt százalékot jelent.
Az indoklás szerint az ételek és italok árán már nem tudnak annyit emelni, hogy a vendégeknek az elfogadható legyen. Az éttermeket is sújtotta az energiaárak emelkedése, az alapanyagok drágulása, vagyis összességében a rekordmértékű infláció, miközben a béreket is emelniük kell. Idén a legtöbb étterem legalább tíz százalékkal növelte a kereseteket, hiszen a vendéglátásban továbbra is érdemi munkaerőhiány tapasztalható. Ezeket pedig a fogyasztói árakban is érvényesíteniük kellene, de nem mindig tudják megtenni – olvasható a Portfolio cikkében.
Mostanra kisebbfajta káosz alakult ki a szervizdíj kapcsán, mert továbbra is vannak éttermek, ahol nincs, míg máshol a tizenöt százalékot is elérheti.
(Forrás: Portfolio, fotók: Getty Images)
itthon | drágulás | étterem | áremelés | szervizdíj
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!