Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy az étteremben a menüt lapozgatva nem tudtuk pontosan, mit válasszunk. A hiba azonban nem biztos, hogy bennünk van, hiszen mint kiderült, a menükártya dizájnja alapvetően befolyásolja a döntésünket.
Az éttermek nemcsak arra törekszenek, hogy segítsenek a választásban, hanem arra is, hogy befolyásoljanak. A menü tervezésénél ehhez pszichológiai trükköket alkalmaznak, a céljuk pedig az, hogy a drágább ételek iránti vágyat fokozzák, ezáltal pedig növeljék a bevételeiket.
A banner-vakság egy viszonylag ismert fogalom. Az ember szelektív figyelmének egyik formája, amelynek értelmében például az online magazinokat olvasva nem vesszük észre a reklámhirdetéseket.
Hasonlóképpen működik az étlap az étteremben.
A vendéglátóhelyek gyakran emelik ki az egyedi fogásokat, a különleges ételeket, de néha éppen ez az, ami eltereli a figyelmünket más részletekről.
Az öles betűk, a figyelemfelkeltő elemek miatt az "apróbetűs rész" észrevétlen marad számunkra.
Az éttermek pontosan tudják, mely taktikák a leghatékonyabbak az étlapárok vizsgálatakor, és olyan stratégiákat alkalmaznak, amelyekkel észrevétlenül is rá tudnak venni bennünket arra, hogy a tervezettnél jóval többet költsünk.
(Forrás: The Daily Meal, Fotók: Getty)
pszichológia | trükk | befolyásolás | étterem
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!