A pezsgő nyugalom szigete – Látogatás az Etyeki Kúriánál, a 2022-es év legszebb borbirtokán

Aki már több évtizede ismeri Etyeket, és mondjuk a kilencvenes években is járt az apró Fejér-megyei településen, minden bizonnyal rá sem ismerne az Öreghegyre és környékére. Nem mintha a 3900 lelket számláló nagyközség sokkal rosszabbul nézett volna ki a hazai átlagnál, hanem azért, mert mára néhány lelkes borász és vállalkozó szenvedélyes munkájának köszönhetően az ország egyik legkellemesebb boros célpontja lett. Gyönyörűen karbantartott dűlők, egyes helyeken a tájba idillin illeszkedő modern borászati épületek, átlagon felüli infrastruktúra, profi vendéglátói szemlélet. Innovatív, ugyanakkor a hagyományokat tiszteletben tartó borászatok egyike az Etyeki Kúria.

Budapesthez közel, mégis távol

Amikor borászatnak nevezzük az 1996-ban alapított Etyeki Kúriát, akkor nagyon szürkén festjük le a valóságot. Borkészítés csak egy szelet – igaz, annak nagyon fontos –, de itt nem csak arra figyelnek, hogy kiváló fehér- és vörösborokat, illetve pezsgőket készítsenek, hanem arra is, hogy az ide látogatók különleges élménnyel gazdagodjanak.

Ugyan csak húsz kilométerre vagyunk a fővárostól, mintha egy másik világba csöppentünk volna.

Ha elhagyjuk a település központját, és az Alcsúti útról balra kanyarodva behajtunk a Báthori dűlő felé, egy másik mikrokozmoszban találhatjuk magunkat.

Az Öreghegy nem csak földrajzilag emelkedik ki a tájból, itt valósággal egy másik energiaszintre kerülhetünk.

Hangulatát tekintve egy igazi sziget, amelybe nem hatol be a külvilág zavaros vibrálása.

Aki ide látogat, valósággal fellélegzik, a válláról lekerül egy adag súly, a lelke felszabadul – és mindezt úgy, hogy még egy korty bort sem ivott. Itt található az Etyeki Kúria, amelynek teraszáról pazar kilátás tárul elénk: előttünk szőlőtőkék, a lombok mögül kikandikálnak Etyek épületei, a távolban pedig a Budai hegyek nyúlnak el.

Gyöngyös - Kalifornia - Eger - Bolgheri

Mérész Sándor főborász 2009 óta dolgozik az Etyeki Kúriánál, mielőtt ide került volna, a világ több országában dolgozott már szőlővel. Az eredetileg repülőgépészi pályáról álmodozó Mérész végül a gyöngyösi főiskola szőlész-borász szakára jelentkezett, ahol szakmérnökként végzett, majd gyakornoki idejét már az Egyesült Államokban tölthette.

A kilencvenes évek végén egy nagy kaliforniai vállalat, a Kendall Jackson borászatában kezdte a pályáját, az első két szüretet itt élte meg, majd a családi baráthoz, Gál Tiborhoz vezetett az útja, vele kezdett el Pinot Noirral foglalkozni. 1999 februárját követően Tibor mellett ügyködött Egerben, akivel még egy 2001-es olaszországi kitérővel is színesedett a pályája, amikor a toszkánai Aia Vecchia pincészetnél dolgozott Bolgheriben. Külön íze volt ennek a kalandnak; amikor Tibor felhívta az olaszországi lehetőséggel, mindössze tíz perce volt döntést hozni.

Két hektárból ötven

Sándor 2006 táján került az etyeki borvidékre. Az Etyeki Kúria fejlődését jól demonstrálja, hogy 1996-ban még csak két hektár szőlőjük volt, ma már harminckettő hektárjuk van az etyeki borvidéken, huszonkettő Sopronban, és folyamatosan telepítenek.

– 2009-ben még csak évi 17 ezer palacknyi bor készült itt, ma már majdnem 350 ezer – mondja Merész Sándor.

– A legfontosabb a belföldi piac, de az exportunk is jelentős. Olyan országokban vásárolják borainkat, mint az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Japán, Anglia, skandináv országok, Szlovákia, Erdély. Aztán vannak váratlan megkeresések is, nemrég például Németországból jelentkezett be egy fiatal csapat.

Az Etyeki Kúriától az innováció nem áll távol. A borvidéken elsőként telepítettek, majd  készítettek pinot noir-ból vörösbort. 2013-ban megépült modern birtokközpontjuk és feldolgozóüzemük egy része a föld alatt kapott helyet, hogy a borkészítés során a gravitáció erejét is ki tudják használni. Napelemeket is felszereltek az üzem tetejére, és olyan magkeveréket vetettek a szőlősorok közé, melyek nem csak támogatják a talajerózió elleni folyamatos küzdelmet, hanem hozzájárulnak a nagyobb fokú biodiverzitáshoz is.

Az országban egyedülálló módon az Etyeki Pezsgő eredetvédelmet kapott, melyben az Etyeki Kúria is úttörő szerepet vállalt. Jelenlegi habzó kínálatukban megtalálható fennállásuk 25.-ik, jubileumi évére, 2021-re készült tradicionális, palackban érlelt pezsgőjük, továbbá ezen felül Asti technológiával is készítenek Sauvignon Blanc pezsgő, mely aranyérmet nyert a Berliner Wein Trophy 2022 versenyen.

– Azt mondanám, hogy olyan 10-15 évet látok előre, ezek a tervek le is vannak fektetve üzleti célokként, de közben tudom, hogy

ha szőlőről van szó, akkor ebben a szakmában a harminc év sem számít sok időnek.

Nagy bővítés előtt állunk, kinőttük ezt az üzemet. Sopronra komoly hangsúlyt szeretnénk fektetni a jövőben, mert az egy alvó borvidék. Ami nagy változás, hogy elindult az etyeki pezsgőkészítés, és ebből mi sem szeretnénk kimaradni.

Mi van a boron túl?

Szerepi Szabolcs 2020-ban csatlakozott az Etyeki Kúria csapatához, és Mérész Sándorhoz hasonlóan jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. 2021 tavaszán a borbárt és a konyhát is átalakították, így ma már teljesen megújult kínálattal és minőséggel képesek fogadni az erre járókat. Az Etyeki Kúriának hivatalosan nincs étterme, ugyanakkor a borbárnak van ételkínálata, de ebből a teraszon ülve és finomságokat fogyasztva mit sem érzünk. A két-három havonta cserélődő menülapon két előétel, három főétel, és két desszert szerepel.
– A saját boraink természetesen fontos szerepet kapnak a menün is – mondja Szerepi Szabolcs. – A császárhúst a saját chardonnay-nkban pároljuk, a bárányt pinot noirral locsoljuk sütés közben, a zöldségköret szintén pinot-ban futtatjuk meg a grillezés közben. A jércemell supreme sem kivétel, itt a hozzá tartozó rizottó Pláne habzóborunkkal készül.

A gasztronómiai koncepció kialakításánál fontos volt, hogy az alapanyagok környékbeli termelőktől származzanak.

A sajtokat az Etyeki Kecskesajt Manufaktúrától szerzik be, ők 2020-ban megkapták a World Cheese Awards Super Gold díját. A húsok a budaörsi Flyby húsmanufaktúrától jönnek, a helyi Halmi pincétől balzsamecet, olajok és szörpök érkeznek, a kávét is egy helyi pörkölőtől, az Etyeki kávétól veszik.

– Jellemző a hozzáállásunkra, hogy mi mindent feltüntetünk a menülapon. Nem csak azt, hogy a szörp etyeki, hanem azt is, hogy a Halmi Pincétől érkezett, ezen túl még a logójukat is feltüntetjük. Mi így igyekszünk erősíteni a helyi termelői közösséget.

Szerepi Szabolcs szerint a korábbi években többen kissé sznobnak és elérhetetlennek gondolták az Etyeki Kúriát, melyben a modern, nyersbetonnal és üveggel operáló épületnek is szerepe lehetett – de mostanra az üzletfejlesztéssel eljutottak oda, hogy már jobban érthető, mit szeretne a Kúria. Ennek tökéletes bizonyítéka, hogy rengeteg rendezvénynek – esküvők, céges események – is  otthont adnak, továbbá az egyénileg érkező vendégekből is egyre többen fedezik fel Etyek és a régió egyik legmesebelibb pontját.

(Fotó: Puskás Nóri)

szerepi szabolcs | etyek | etyeki kúria | borászat | borvidék

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom