Ez a tíz legbiztonságosabb város jelenleg az Európai Unióban

Az északi városok biztonságosabbak, mint a déliek, a legnépszerűbb európai úti célok pedig szégyenlistára kerültek - így lehet röviden összefoglalni az Európai Bizottság legfrissebb jelentését. 

A városokat biztonsági szintjük alapján rangsorolták. Az első helyen Koppenhága végzett, második lett a spanyol Oviedo városa, a harmadik helyet pedig Ljubljana szerezte meg.

A dobogóról nem sokkal maradt le Bialystok (Lengyelország), Groningen (Hollandia) és Zürich (Svájc). A legbiztonságosabb városok listájára felfért még a dán Aalborg is, ahol a lakosság még az éjszakai közlekedés során is biztonságban érzi magát.

A rangsor alapján a déli tagállamok városait kevésbé tartják biztonságosnak, a helyi lakosság átlagosan hatvanhárom százaléka nyilatkozta úgy, hogy biztonságban érzi magát lakóhelyén, míg az északi tagállamokban ennek aránya nyolcvankét százalékos. Általánosságban véve az is elmondható, hogy

a kisebb településeket biztonságosabbnak tartja a lakosság, mint a nagyobbakat.

Közbiztonság szempontjából a legrosszabb városnak Róma és Nápoly, valamint Athén bizonyult. Ez aggodalomra ad okot, mivel

ez a két város a legnépszerűbb turisztikai célpontok közé tartozik Európában.

Mindemellett Franciaországban nagyon eltérő a lakosság biztonságérzete, hiszen míg Marseille-ben negyvenhárom százalék érzi magát biztonságban, addig Bordeaux-ban ez az arány nyolcvankét százalékos.

Hasonló eltérések figyelhetők meg belga (Liège negyvennégy százalék, Antwerpen hetvenhárom százalék), Bulgária (Szófia negyvennyolc százalék, Burgasz hatvanhat százalék), cseh (Ostrava negyvenöt százalék, Prága hatvankettő százalék),  görög (Athén negyven százalék, Heraklion hatvannyolc százalék), olasz (Róma harminchét százalék, Verona hatvannégy százalék), román (Bukarest ötvennyolc százalék, Kolozsvár nyolcvan százalék) és török városok esetében is (Isztambul negyvennégy százalék, Antalya nyolcvan százalék).

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

biztonság | közbiztonság | rangsor | lista | eu

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom