Close
Falba rejtett kard és pusztuló sziklaváros – Európa ismeretlen csodái

Falba rejtett kard és pusztuló sziklaváros – Európa ismeretlen csodái

Most azok figyeljenek, akik szeretnék felfedezni a kontinens rejtett kincseit, tehát nem a fősodorban lévő látványosságok miatt keresnék fel mondjuk Portugáliát vagy Görögországot, hanem titokzatos és alig ismert helyekre vadásznak. Vadregényes szigetet, haldokló várost és középkori szűk utcákat mutatunk Franciaországtól Németországig.

Kokkari, Görögország

A mítoszok és a szépség szigetének tartják Samost, és nem csak azért, mert itt született, valamint később ide tért vissza a görögök nemzeti matematikusa, Pitagorasz.

A Kerki hegység lábánál lapul a vadregényes kis sziget, ahol aprócska falvak várnak piros tetős házakkal és szűk utcákkal, no meg források, vakítóan zöldellő erdők és vendégszerető helyiek.

A mély völgyben fekvő Kokkari városában a helyi piacon és a kikötői sétányon lüktet az élet, utóbbi talán a sziget legbájosabb helye picinyke szikláira épült házaival és aprócska kikötőjével.

Civita di Bagnoregio, Olaszország

Eléggé vészjóslóan A haldokló városnak nevezik a 20. századra gyakorlatilag teljesen elnéptelenedett, völgyből kimagasló sziklára épült települést. Egy 16. században bekövetkezett földrengés következtében megrepedt, majd több helyen leomlott az alapjául szolgáló sziklafal, azután – érthetően – sokan elmenekültek innen.

Napjainkban mindössze tucatnyian lakják azért, hogy megóvják a múltat.

És ha ennyi nem lenne elég, a talaj eróziójának folyamatos pusztítása miatt Civita di Bagnoregio a világ veszélyeztetett helyeinek élmezőnyében tanyázik.

A Róma közelében fekvő, nyomasztónak tűnő és szépséges városba egyetlen keskeny híd vezet fel. Középkorú hangulatot árasztó főterén sétálgatva úgy érezhetjük, megállt az idő.

Rothenburg, Németország

A Világörökség részét képező bajor városka egyedülálló légkörét a mellékutcáin sétálgatva lehet igazán beszippantani, ahol szinte minden sarokban felfedezhetjük a régi életkor szellemét.

Szépen felújított házburkolatok, szökőkutak, míves ablakok és utcai táblák mind a századokkal ezelőtti mindennapokra emlékeztetnek.

A kiváló állapotú várfallal körülvett Rothenburg ob der Tauber (merthogy Rothenburgból négy található Németországban) harminchárom bástyájával, tornyaival, szűk sikátoraival, és fagerendás, színes házaival visszarepít a középkorba.

Rocamadour, Franciaország

Lot megyében, Franciaország déli részén alig hatszázan lakják a szent települést.

Az Alzou folyó völgye fölötti szurdokra épült faluban több kápolna található, melyek közül a Notre-Dame a legérdekesebb a Franciaország-szerte fellelhető száznyolcvan darab Fekete Madonna-szobor egyikével – nem meglepő tehát, hogy a település a középkor leglátogatottabb búcsújáró helyei közé tartozott.

Rocamadour-ban található még egy másik legendás és egyben rejtélyes ereklye, a Notre-Dame kápolna feletti sziklába épített kard. A fegyverről a szerzetesek azt állítják, hogy eredetileg Durandal, Roland lovag kardja volt.

Faial, Portugália

Kék szigetnek hívják Portugália egyik rejtőzködő gyöngyszemét, amely az óceánt átszelő jachtok egyik kedvelt kikötőhelye.

Nevét a szigeten virágzó hortenziáról kapta.

Delfinekkel úszni és bálnákat megfigyelni jönnek ide főként a vendégek, akik a főváros, Horta megszilárdult lávafolyamain sétálgatva gyönyörködhetnek a hely szépségeiben.

Az Azori-szigetek parányi tagjának történetét alapjaiban határozta meg a Capelinhos vulkán 1957-es kitörése, ami majdnem teljesen ellehetetlenítette a helyi mezőgazdaságot, és aminek következtében több ezren vándoroltak el. A vulkánkitörés emlékét egy múzeum őrzi.

(Fotók: AFP)

olaszország | Rocamadour | portugália | franciaország | németorszég

FOLYTASD EZZEL

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram