Close
Falba rejtett kard és pusztuló sziklaváros – Európa ismeretlen csodái

Falba rejtett kard és pusztuló sziklaváros – Európa ismeretlen csodái

Most azok figyeljenek, akik szeretnék felfedezni a kontinens rejtett kincseit, tehát nem a fősodorban lévő látványosságok miatt keresnék fel mondjuk Portugáliát vagy Görögországot, hanem titokzatos és alig ismert helyekre vadásznak. Vadregényes szigetet, haldokló várost és középkori szűk utcákat mutatunk Franciaországtól Németországig.

Kokkari, Görögország

A mítoszok és a szépség szigetének tartják Samost, és nem csak azért, mert itt született, valamint később ide tért vissza a görögök nemzeti matematikusa, Pitagorasz.

A Kerki hegység lábánál lapul a vadregényes kis sziget, ahol aprócska falvak várnak piros tetős házakkal és szűk utcákkal, no meg források, vakítóan zöldellő erdők és vendégszerető helyiek.

A mély völgyben fekvő Kokkari városában a helyi piacon és a kikötői sétányon lüktet az élet, utóbbi talán a sziget legbájosabb helye picinyke szikláira épült házaival és aprócska kikötőjével.

Civita di Bagnoregio, Olaszország

Eléggé vészjóslóan A haldokló városnak nevezik a 20. századra gyakorlatilag teljesen elnéptelenedett, völgyből kimagasló sziklára épült települést. Egy 16. században bekövetkezett földrengés következtében megrepedt, majd több helyen leomlott az alapjául szolgáló sziklafal, azután – érthetően – sokan elmenekültek innen.

Napjainkban mindössze tucatnyian lakják azért, hogy megóvják a múltat.

És ha ennyi nem lenne elég, a talaj eróziójának folyamatos pusztítása miatt Civita di Bagnoregio a világ veszélyeztetett helyeinek élmezőnyében tanyázik.

A Róma közelében fekvő, nyomasztónak tűnő és szépséges városba egyetlen keskeny híd vezet fel. Középkorú hangulatot árasztó főterén sétálgatva úgy érezhetjük, megállt az idő.

Rothenburg, Németország

A Világörökség részét képező bajor városka egyedülálló légkörét a mellékutcáin sétálgatva lehet igazán beszippantani, ahol szinte minden sarokban felfedezhetjük a régi életkor szellemét.

Szépen felújított házburkolatok, szökőkutak, míves ablakok és utcai táblák mind a századokkal ezelőtti mindennapokra emlékeztetnek.

A kiváló állapotú várfallal körülvett Rothenburg ob der Tauber (merthogy Rothenburgból négy található Németországban) harminchárom bástyájával, tornyaival, szűk sikátoraival, és fagerendás, színes házaival visszarepít a középkorba.

Rocamadour, Franciaország

Lot megyében, Franciaország déli részén alig hatszázan lakják a szent települést.

Az Alzou folyó völgye fölötti szurdokra épült faluban több kápolna található, melyek közül a Notre-Dame a legérdekesebb a Franciaország-szerte fellelhető száznyolcvan darab Fekete Madonna-szobor egyikével – nem meglepő tehát, hogy a település a középkor leglátogatottabb búcsújáró helyei közé tartozott.

Rocamadour-ban található még egy másik legendás és egyben rejtélyes ereklye, a Notre-Dame kápolna feletti sziklába épített kard. A fegyverről a szerzetesek azt állítják, hogy eredetileg Durandal, Roland lovag kardja volt.

Faial, Portugália

Kék szigetnek hívják Portugália egyik rejtőzködő gyöngyszemét, amely az óceánt átszelő jachtok egyik kedvelt kikötőhelye.

Nevét a szigeten virágzó hortenziáról kapta.

Delfinekkel úszni és bálnákat megfigyelni jönnek ide főként a vendégek, akik a főváros, Horta megszilárdult lávafolyamain sétálgatva gyönyörködhetnek a hely szépségeiben.

Az Azori-szigetek parányi tagjának történetét alapjaiban határozta meg a Capelinhos vulkán 1957-es kitörése, ami majdnem teljesen ellehetetlenítette a helyi mezőgazdaságot, és aminek következtében több ezren vándoroltak el. A vulkánkitörés emlékét egy múzeum őrzi.

A kaland folytatódik

Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.

(Fotók: AFP)

Close