Close
Ezekbe az európai városokba költözz, és ezekbe ne, ha külföldön kezdenél új életet

Ezekbe az európai városokba költözz, és ezekbe ne, ha külföldön kezdenél új életet

Az InterNations, a külföldön élők és dolgozók globális közössége idén is elvégezte felmérését, hogy felállítsák a karrier, a társasági élet és a biztonság szempontjából Európa legjobb és legrosszabb városait. A kutatásba közel tizenkétezer külföldön dolgozót vontak be.

A felmérésben arra kérték a külföldieket, hogy értékeljék a letelepedés, a külföldi munkavállalás és a pénzügyek intézését abban a városban, ahol élnek, de világszerte vizsgálták a digitális életet, az adminisztrációs kérdéseket, a lakhatást és a nyelvtanulást is.

Idén négy európai város jutott be a legjobb tíz közé.

A fenti szempontok alapján Európa legjobb városának Valencia minősült. A tömegközlekedést megfizethetőnek találják a külföldiek, kilencvenkét százalékuk élvezi a sportolási lehetőségeket, tízből kilenc munkavállaló azt mondta, hogy biztonságban érzi magát a városban. A beilleszkedés tekintetében is jól járnak azok, akik Valenciába költöznek.

A kitelepültek háromnegyede azt mondta, hogy otthon érzi magát a városban, és elégedett társasági életével is.

Ráadásul a Valenciában élő külföldiek nyolcvanhárom százaléka elégedett a megélhetésével is, szemben a globálisan mért negyvenöt százalékkal. A megkérdezettek azonban kevésbé elégedettek a munkaerőpiaccal és a munkalehetőségekkel,

város az utolsó helyre került a rangsorban a karrierlehetőségek tekintetében.

Lisszabon az összesített listán a negyedik helyre került, de az időjárás tekintetében az egyik legmagasabbra értékelt város, aminek a külföldiek szeretik a kultúráját és az éjszakai életét is. A város biztonsági szempontjából ugyancsak előkelő helyen szerepel: a kitelepültek kilencvennégy százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztonságban érzi magát, szemben a globálisan tapasztalt nyolcvanegy százalékkal.

A külföldi munkavállalók huszonhét százaléka azonban úgy érzi, alul fizetik a munkahelyén.

Madridot Lisszabonhoz hasonlóan többek között napsütéses időjárása miatt kedvelik, de szintén pozitívan nyilatkoznak az éjszakai életről, a kultúráról és az ott élők barátságosságáról is. Négy megkérdezettből három azt mondta, hogy könnyen megszokta a helyi kultúrát, ám a válaszadók egyharmada aggódik a munkahelye miatt.

Bár az összesített rangsorban a hetedik helyen végzett, Bázelt a pénzügyek tekintetében a világ második legjobb városának választották a kivándorlók. A kutatásban résztvevők szerint a jövedelmük elegendő ahhoz, hogy kényelmesen éljenek,

ötből négy válaszadó úgy vélik, tisztességesen megfizetik a munkáját.

Szinte valamennyi megkérdezett azt mondta, hogy élvezi a természeti környezetet, és biztonságban érzi magát a svájci városban. A város hátránya viszont, hogy a helyi lakosok barátságtalanok, az ott élők ötvennyolc százaléka nehezen talál barátokat.

A legjobb városok mellett a legrosszabbak rangsora is kiderült. Párizs és Róma sem éppen ideális célpont a kiköltözni vágyóknak. A francia fővárosban drága a lakhatás, magasak a megélhetési költségek, az ott élők pedig barátságtalanok. Róma a munkaerőpiac és a karrierlehetőségei miatt kapott helyett a lista alján.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

lisszabon | madrid | valencia

FOLYTASD EZZEL

Melyik a legbiztonságosabb hely a repülőn? Ez a kutatás elárulja

Újabb állomásokkal bővül az európai hálókocsis hálózat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram