Close
Ezeken a reptereken jó kezekben vagyunk: kiderült, hol találjuk Európa legjobb légikikötőit

Ezeken a reptereken jó kezekben vagyunk: kiderült, hol találjuk Európa legjobb légikikötőit

Korábban az utasok véleménye, most pedig saját zsűrijének ítélete alapján osztott díjakat a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa, a 2019-es utasszámok szerinti kategóriákban.

A legjobb repülőtereknek járó elismerés a kiválóságot, a csúcsteljesítményeket és az átgondolt vezetést díjazza a különböző reptéri tevékenységek kapcsán, a különböző méretű és profilú repülőtereken, figyelembe véve a fenntarthatósági törekvéseket is.

Ez alapján pedig a legnagyobb, vagyis évente több mint 40 millió utast kezelő repterek kategóriájának győztese a római Fiumicino, más néven Leonardo da Vinci reptér lett, amelyet hat év alatt ötödik alkalommal nyilvánítottak Európa legjobb nagy repülőterének.

A zsűri dicsérte a légikikötő innováció iránti elkötelezettségét, miután például a világon elsőként bocsátott ki fenntarthatósághoz kötött kötvényt, amely úttörő megoldás a fenntarthatóság megvalósításában.

A 25-40 millió utas kategóriájában az athéni nemzetközi repülőtér diadalmaskodott, ahol a fenntarthatóság szintén fontos szempont. Route 2025 stratégiájának célja, hogy 2025-re elérje a nulla kibocsátást, és a repülőtér áramszükségletét teljes egészében a helyszínen, napelemekkel termelje meg.

A középméretű, 10-25 millió utast fogadó repterek kategóriájából a Helsinki repülőtér emelkedik ki,

amely sokat javított a rugalmasságán és működési hatékonyságán azzal, hogy két terminált egyetlen létesítménybe vont össze, ami nagy kihívást jelentő vállalkozás volt.

Az 5-10 milliós kategóriában egy másik olasz repülőtér, a milánói Linate győzött, amely kötelezettséget vállalt, hogy 2030-ra eléri a nulla kibocsátást. A zsűri elismerően nyilatkozott az utasközpontú megközelítésről, amely prioritásként kezeli a zökkenőmentes és biztonságos utazást, emellett kiemelte az innovatív megoldásokat, mint amilyen a kézipoggyászok robbanóanyag-érzékelős átvizsgálása és az arcfelismerő rendszer.

A legkisebb, 5 millió utas alatti kategóriában két repülőtér osztozott a díjon, és mindkettő szigeten található: a portugáliai Madeira és a spanyolországi Menorca bizonyult itt a legjobbnak.

Ha pedig a világ legjobb légitársaságainak valamelyikével utazol, igazán nyert ügyed van. De hamarosan minden reptéren gördülékenyebb lesz a csomagellenőrzés, ha bevezetik ezt a változtatást.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images)

reptér | Repülőterek Nemzetközi Tanácsa | repülőtér | legjobb | Európa

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram