Kiderült, hol élnek a legtovább az emberek Európában: nem véletlen, hogy ez a csodálatos ország a győztes

Az Eurostat szerint tovább emelkedett az európaiak átlagos életkora, az adatokból pedig az is kiderült, melyik országban a legmagasabb és a legalacsonyabb ez a szám a kontinensen. 

Az előző év adataihoz képest 0,3 évvel emelkedett az európaiak átlagéletkora tavaly, az európai lakosság fele több mint 44,4 éves - derült ki az Eurostat jelentéséből.

Az uniós hivatal közlése szerint az európai lakosság átlagéletkora tíz év alatt 2,5 évvel növekedett, 2012-ben még 41,9 év volt. Az európai uniós országok közül 18-ban a lakosság átlagéletkora alacsonyabb volt az uniós átlagnál.

A legalacsonyabb adatokat Ciprusról (38,3 év), majd Írországból (38,8 év), valamint Luxemburgból (39,7 év) jelentették, a legmagasabbakat Olaszországban (48 év), majd Portugáliában (46,8 év) és Görögországban (46,1 év) jegyezték fel.

Tehát a legmagasabb életkor-versenyt magasan behúzták kedvenc olaszaink.

2021-től 2022-ig egyébként az átlagos életkor 24 uniós országban emelkedett: legnagyobb mértékben Görögországban (0,6 év) és Csehországban (0,5). A jelentés szerint 2012 és 2022 között 25 tagországban emelkedett a lakosság életkora, Svédországban azonban 40,8-ről 40,7 évre csökkent, Máltán pedig ez az adat nem változott, továbbra is 40,4 év.

Tízéves viszonylatban a legjobban, 4,7 évvel Portugáliában, majd Spanyolországban (4,3 év), Görögországban és Szlovákiában (egyaránt 4,1 év), valamint Olaszországban (4 év) emelkedett a lakosság átlagéletkora.

Magyarországon a lakosság átlagos életkora tíz év alatt 3,1 évvel nőtt, a 2022-es adatok szerint 43,9 év volt. A teljes lakosságon belül a 65 évesek, vagy az annál idősebbek aránya 2022-ben 33 százalék volt az Európai Unióban. Ez a mutató egy év alatt 0,5, százalékkal emelkedett, tízéves viszonylatban pedig 5,9 százalékot. A 65 éves, vagy annál idősebbek lakosságarányosan Olaszországban élnek a legtöbben (37,5 százalék), majd Finnországban (37,4 százalék), Portugáliában (37,2 százalék).

A legkevesebben pedig Luxemburgban (21,3 százalék), Írországban (23,1 százalék), valamint Cipruson (24,5 százalék). Az időskori lakosság legjelentősebb növekedését tízéves viszonylatban Finnországból (9,7 százalék), Lengyelországból (9,6 százalék), Csehországból (9,2 százalék) jelezték, a legalacsonyabbat pedig Luxemburgból (1 százalék), Ausztriából (3,1 százalék) és Németországban (3,3 százalék) jegyezték fel.

(Fotók: Unsplash)

olaszország | életkor | Európa | eurostat | statisztika

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom