Close
Kiderült, hol élnek a legtovább az emberek Európában: nem véletlen, hogy ez a csodálatos ország a győztes

Kiderült, hol élnek a legtovább az emberek Európában: nem véletlen, hogy ez a csodálatos ország a győztes

Az Eurostat szerint tovább emelkedett az európaiak átlagos életkora, az adatokból pedig az is kiderült, melyik országban a legmagasabb és a legalacsonyabb ez a szám a kontinensen. 

Az előző év adataihoz képest 0,3 évvel emelkedett az európaiak átlagéletkora tavaly, az európai lakosság fele több mint 44,4 éves – derült ki az Eurostat jelentéséből.

Az uniós hivatal közlése szerint az európai lakosság átlagéletkora tíz év alatt 2,5 évvel növekedett, 2012-ben még 41,9 év volt. Az európai uniós országok közül 18-ban a lakosság átlagéletkora alacsonyabb volt az uniós átlagnál.

A legalacsonyabb adatokat Ciprusról (38,3 év), majd Írországból (38,8 év), valamint Luxemburgból (39,7 év) jelentették, a legmagasabbakat Olaszországban (48 év), majd Portugáliában (46,8 év) és Görögországban (46,1 év) jegyezték fel.

Tehát a legmagasabb életkor-versenyt magasan behúzták kedvenc olaszaink.

2021-től 2022-ig egyébként az átlagos életkor 24 uniós országban emelkedett: legnagyobb mértékben Görögországban (0,6 év) és Csehországban (0,5). A jelentés szerint 2012 és 2022 között 25 tagországban emelkedett a lakosság életkora, Svédországban azonban 40,8-ről 40,7 évre csökkent, Máltán pedig ez az adat nem változott, továbbra is 40,4 év.

Tízéves viszonylatban a legjobban, 4,7 évvel Portugáliában, majd Spanyolországban (4,3 év), Görögországban és Szlovákiában (egyaránt 4,1 év), valamint Olaszországban (4 év) emelkedett a lakosság átlagéletkora.

Magyarországon a lakosság átlagos életkora tíz év alatt 3,1 évvel nőtt, a 2022-es adatok szerint 43,9 év volt. A teljes lakosságon belül a 65 évesek, vagy az annál idősebbek aránya 2022-ben 33 százalék volt az Európai Unióban. Ez a mutató egy év alatt 0,5, százalékkal emelkedett, tízéves viszonylatban pedig 5,9 százalékot. A 65 éves, vagy annál idősebbek lakosságarányosan Olaszországban élnek a legtöbben (37,5 százalék), majd Finnországban (37,4 százalék), Portugáliában (37,2 százalék).

A legkevesebben pedig Luxemburgban (21,3 százalék), Írországban (23,1 százalék), valamint Cipruson (24,5 százalék). Az időskori lakosság legjelentősebb növekedését tízéves viszonylatban Finnországból (9,7 százalék), Lengyelországból (9,6 százalék), Csehországból (9,2 százalék) jelezték, a legalacsonyabbat pedig Luxemburgból (1 százalék), Ausztriából (3,1 százalék) és Németországban (3,3 százalék) jegyezték fel.

(Fotók: Unsplash)

statisztika | életkor | eurostat | olaszország | Európa

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ebben a kávézóban ágyba hozzák a rendelésünket

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom